• onze waardering

De rat van Amsterdam - Pieter Waterdrinker RECENSIE

Recensie: De rat van Amsterdam - Pieter Waterdrinker

Ruben Katz vertelt vanuit een Nederlandse gevangeniscel over zijn leven, beginnend bij zijn vroege jeugd in Riga, Letland. Vol wereldse plannen, met als eindbestemming Tel Aviv, strandt het gezin Katz in Amsterdam. Vader en zoon proberen er het beste van te maken en integreren met hobbels in het Amsterdamse leven. Rubens moeder vindt dit lastiger en gaat gebukt onder het verlies van haar dochter, Rubens zus. Hoewel het Nederlandse leven charmeert trekt Ruben toch steeds meer richting het leven in Oost-Europa. Hij eindigt uiteindelijk zelfs in het Russische Moskou, waar hij zich steeds meer afzet tegen Brussel en Europa. 

Pieter Waterdrinker begint De rat van Amsterdam met de eerste kennismaking met de familie Katz. Vanuit het perspectief van de opgroeiende Ruben maakt de lezer kennis met een ander wereldbeeld en wordt de lezer losgetrokken van het standaardbeeld van de Westerse samenleving. Ruben Katz is kritisch en ruimdenkend en tevens ietwat naïef. Dit werkt verfrissend en maakt dat het boek continu uitdaagt om verder te lezen.  

Pieter Waterdrinker speelt in dit boek overduidelijk met heden en verleden. Toch zorgen deze verspringen in de tijd niet voor onrust bij de lezer. Met lange – taaltechnisch ingewikkelde – volzinnen maakt Pieter Waterdrinker van een mooi verhaal een literaire pil van ruim 500 bladzijdes. Door de soms ietwat gedetailleerde beschrijvingen is het geen boek je voor een paar vrije minuten openslaat. De rat van Amsterdam vraagt concentratie en toewijding, maar het lezen van het boek zal naarmate het verhaal vordert voor steeds meer plezier zorgen. Na een aantal hoofstukken wordt steeds duidelijker welke kant Ruben uitgaat in zijn leven en kan de lezer het steeds beter volgen. 

De rat van Amsterdam is een verrassend mooie en meeslepende pil. Het eindeloze cynisme over de maakbare en bevoorrechte Westerse maatschappij dat Pieter Waterdrinker soms over de pagina's laat glijden kan soms wat irritatie opwekken, evenals het soms buitensporig grove gevloek. Lezers die hier echter doorheen kunnen prikken, en de kritische toespelingen hier en daar kunnen negeren, zullen een mooi, verhelderend verhaal lezen dat vol zit met educatieve uitspattingen. Het verhaal werkt verhelderend en geeft een andere kijk op de wereld. Een literair uitstapje om aan de hedendaagse drukte en chaos te ontsnappen.

Recensie: De rat van Amsterdam - Pieter Waterdrinker

De rat van Amsterdam

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Meesterverteller Pieter Waterdrinker behoort tot de voorhoede van de Nederlandse literatuur. De rat van Amsterdam is zijn omvangrijkste, meest ambitieuze roman tot nu toe.
    De 41-jarige Ruben Katz vertelt vanuit een Nederlandse gevangeniscel over zijn leven. Met vervalste Joodse identiteitspapieren wil het gezin Katz in 1990 de hoofdstad Riga van de Sovjetrepubliek Letland verruilen voor Tel Aviv, maar blijft hangen in Amsterdam. Terwijl moeder het verdriet om hun in Riga begraven dochter nauwelijks te boven komt en steeds verder wegkwijnt, proberen vader en zoon Katz ieder op hun eigen manier zo snel mogelijk te integreren. Vader Katz begint een instituut voor Duitse taal- en letterkunde, terwijl Ruben Katz na zijn rechtenstudie begint te werken voor de Nationale Armenloterij, een filantropisch rattenbolwerk. Zijn obsessie voor Phaedra, de dochter van de puissant rijke loterijbaas, voert Ruben Katz uiteindelijk naar het moderne Rusland, waar hij lid wordt van het Siberisch Front, een schimmige organisatie van Europeanen die Moskou verkiezen boven Brussel. In de van hem bekende energieke en beeldende stijl schetst Waterdrinker een onvergetelijk portret van het huidige Nederland en de neoliberale wereld op drift. Maar bovenal is De rat van Amsterdam een aangrijpend verhaal over liefde, waarin thema’s als emigratie, ontheemding, alsook het eeuwige verlangen naar zingeving en geluk in dit ondermaanse aan bod komen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen