• onze waardering

De erfenis - Jennifer Lynn Barnes RECENSIE

Recensie: De erfenis - Jennifer Lynn Barnes

Raadsels, geheimen en intriges

De erfenis, het eerste deel van Het Hawthorne-mysterie, laat zich goed samenvatten met deze drie woorden. Avery en haar halfzus hebben het niet breed en moeten de eindjes aan elkaar knopen. Op een dag blijkt Avery de belangrijkste erfgename te zijn van de bezittingen en het kapitaal van Tobias Hawthorne. Zijn dochters en kleinzoons komen er maar bekaaid vanaf en niemand weet of begrijpt waarom Avery... Er is één voorwaarde verbonden aan de erfenis: Avery moet direct in Hawthorne House trekken en daar een jaar gaan wonen. De onterfde familie van Tobias Hawthorne woont er ook nog steeds, inclusief de vier aantrekkelijke kleinzoons.

De erfenis speelt zich vooral af in en rond Hawthorne House. Het is eigenlijk een soort sprookjeshuis met geheime gangen, verborgen deuren en onverwachte kamers vol verrassingen. Het duurt even voor je je weg kunt vinden zonder te verdwalen, maar dan nog is in ieder geval Avery elke keer weer verrast als iemand weer een verborgen knopje indrukt en er een nieuwe deur openzwiept. Jennifer Lynn Barnes heeft het soort huis beschreven waar velen graag zouden willen wonen.

Bij leven daagde Hawthorne zijn vier kleinzoons -Nash, Grayson, Jameson en Xander- voortdurend uit met raadsels en bijzondere spellen. Hij liet ze ieder jaar een nieuw muziekinstrument leren bespelen en daagde ze uit nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. De vier jongens zijn daardoor, afgezien van aantrekkelijk en interessant, ook intelligent, ondernemend en nieuwsgierig. Ze hebben geleerd verder te kijken dan hun neus lang is en creatieve oplossingen te zoeken. Ze zijn alle vier echter heel verschillend en gaan ieder op hun eigen wijze met Avery om.

De hoofdstukken van De erfenis zijn kort, waardoor je het verhaal snel leest. Je gaat al snel helemaal op in de puzzels die hoofdpersoon Avery samen met de jongens probeert op te lossen, al is het lastig zelf tot de antwoorden te komen. Samen met haar kom je steeds voor nieuwe en onverwachte verrassingen te staan. Er zit veel humor in het verhaal, bijvoorbeeld Avery's vriendin Max die het vermijdt scheldwoorden te gebruiken en ze daarom verpakt in gewone, onschuldige woorden. Het is een sport om te achterhalen wat ze eigenlijk wilde zeggen.

Barnes heeft een verhaal geschreven met boeiende karakters. Het verhaal zelf zit goed in elkaar en kent een aantal onverwachte wendingen. De cover is aantrekkelijk en als je goed kijkt zie je verschillende elementen uit het verhaal afgebeeld staan. Voorin het boek staat een stamboom van de familie Hawthorne. Blossom Books, de uitgever, heeft deze stamboom laten maken en het is fijn om af en toe even terug te kunnen kijken hoe de familieverhoudingen ook al weer in elkaar zitten. Het einde van deze young adultroman laat je met een verschillende vragen achter, hopelijk hoeven we niet lang op het tweede deel te wachten en krijgt dit heerlijke mysterie snel een (Nederlands) vervolg.

Recensie: De erfenis - Jennifer Lynn Barnes

Het Hawthorne-mysterie 1 - De erfenis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (15 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Dit moet een vergissing zijn. Een man die ik nog nooit heb ontmoet, heeft me zojuist miljarden nagelaten. Zulke dingen gebeuren gewoon niet, punt.'
  De toekomst van Avery Grambs en haar halfzus ziet er niet al te rooskleurig uit. Samen kunnen ze maar net de eindjes aan elkaar knopen en uitzicht op betere tijden is er niet. Totdat Avery hoort dat ze een fortuin heeft geërfd van een filantroop die ze nog nooit ontmoet heeft... en niemand weet waarom.
  Om de miljardenerfenis van Tobias Hawthorne in ontvangst te kunnen nemen, moet Avery voldoen aan één voorwaarde: ze moet per direct intrek nemen in Hawthorne House en daar een jaar lang blijven wonen. Helaas wordt het huis ook bewoond door de zojuist onterfde familie (inclusief vier knappe kleinzoons) die op zijn zachtst gezegd niet allemaal even blij zijn met de komst van deze vreemdeling die er met hun geld vandoor gaat. Er is een vraag die iedereen bezighoudt: waarom Avery?
  Deze prachtig uitgevoerde hardcover is voorzien van een door Sophie Pluim geïllustreerde stamboom van de familie Hawthorne.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 40 Hallmark kerstfilms die we kunnen verwachten!

 • Dromen aan zee - Sherryl Woods

 • De onbekende man - Chantal van Mierlo

 • Het reservaat - Barbara Jurgens

 • De Gorgeltjes trakteren de dieren - Jochem Myjer

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Winnen: 10x Het Young Adult boek van het jaar 2021 'De Erfenis'

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen