• onze waardering

Overal zijn reptielen - Britta Teckentrup RECENSIE

Recensie: Overal zijn reptielen - Britta Teckentrup

In Overal zijn reptielen ontdekken we de wonderlijke wereld van reptielen. Je komt te weten wat een reptiel juist is, dat reptielen eigenlijk al oeroud zijn, waar ze leven, wat ze eten, hoe ze overleven, dat komodovaranen hun eigen jongen opeten als maaltijd, ga je op schildpaddenreis en nog veel meer andere leuke weetjes.

Wanneer je door dit boek heen bent, mag je je terecht een reptielenkenner noemen.

De prachtige kaft van Overal zijn reptielen, digitaal getekend door Britta Teckentrup, springt meteen in het oog en is werkelijk een eyecatcher. Op een mooie blauwgroene achtergrond zwemmen er grote en kleine schildpadden die bedekt zijn met zilveren accenten en in reliëf zijn weergegeven. Ook de titel werd in zilveren letters gepresenteerd. De kaft nodigt meteen uit om een kijkje te nemen in het spectaculaire boek.

Vooraan en achteraan in het boek zie je twee schutbladen met prachtige krokodilachtigen. Zo kom je al meteen in de sfeer die het boek uitademt en maak je kennis met de krokodillen, een zeer bekende reptielensoort.

Overal zijn reptielen start met een overzicht van enkele reptielen, die eigenlijk overal ter wereld voorkomen, maar waarvan er ook al enkele uitgestorven zijn. 

De auteur geeft je meteen ook een zoekopdracht mee: welke twee van de afgebeelde reptielen zijn al uitgestorven?

Bijkomend pluspunt aan dit boek is dus dat het dan ook zeer interactief is. Er zijn allerlei zoekopdrachten doorheen het boek, wat maakt dat dit voor kinderen (én volwassenen) een leuke wisselwerking is en het niet zomaar een lees- en kijkboek is. De zoekopdrachten worden ook in een geel, ovale kader weergegeven, zodat het meteen duidelijk is waar de zoekopdrachten staan.

Op de vraag wat een reptiel juist is, wordt zeer duidelijk ingegaan. Twee grote pagina's met uitleg en dwarsdoorsneden van enkele reptielen maken visueel zeer duidelijk hoe deze reptielen zijn opgebouwd.

Ook leuk is dat er een onderscheid is tussen woestijnreptielen en regenwoudreptielen en de achtergrond en kleuren hier ook aan aangepast werden. Zo krijg je bij de woestijnreptielen meer een oranje-gele achtergrond en bij de regenwoudreptielen meer lichtgroene en donkergroene tinten met allerlei bladeren.

De teksten met uitleg zijn steeds beknopt en gegroepeerd, zo is het voor kinderen ook leuk om te lezen en zijn het geen ellenlange informatieve teksten, maar wordt de info mondjesmaat toegevoegd.

Leuke weetjes dus bij de prachtige (digitale) illustraties van Britta Teckentrup. Teckentrup is een bekroond illustrator, kinderboekenauteur en beeldend kunstenaar. De weetjes werden geschreven door Camilla de la Bedoyere in een vlotte leesbare schrijfstijl.

Zowel de tekeningen als de teksten werden op mooie, kleurrijke achtergronden geplaatst, passend bij de stijl van het boek. Qua lay-out is dit boek werkelijk een pareltje.  

De teksten worden meestal horizontaal weergegeven, toch werd er gekozen om het deeltje over de prachtige schildpaddenreis verticaal weer te geven, zodat je het boek dient te draaien. Er is dus een leuke afwisseling in teksten, illustraties, lezen, kijken, op zoek gaan, ...

Bij dit boek kom je werkelijk ogen te kort en kan je wel uren verdwalen in de spectaculaire illustraties, de leuke weetjes en de prachtig weergegeven grafische vormgeving.

Fans van Overal zijn reptielen en Britta Teckentrup kunnen hun hartje ophalen met nog 2 andere boeken in dezelfde stijl: Overal zijn beestjes en Overal zijn vissen.

Dit boek is zowel geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar als voor volwassenen. Je kan hier keer op keer in lezen, in bladeren, in verdwaald raken en erdoor verwonderd worden!

Deze mooi vormgegeven uitgave over de wonderlijke wereld van reptielen is zeker een aanrader!

Recensie: Overal zijn reptielen - Britta Teckentrup

Overal zijn reptielen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Achtervolg gekko's door de jungle van Madagaskar, maak een strandwandeling om babyschilpadden te zoeken en klim in een boom om een komodovaraan van dichtbij te bekijken. De kleurrijke wereld van de reptielen zit vol spannende verrassingen. Dit uitzonderlijk vormgegeven boek leert op een speelse manier wat reptielen zijn, waar ze leven wat ze eigenlijk de hele dag doen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen