• onze waardering

Grote broer - Maria Parr RECENSIE

Recensie: Grote broer - Maria Parr

Al mijn vrienden hebben een grote broer, een stoere, coole grote broer waarmee ze samen leuke dingen doen. Ik heb geen grote broer, alleen een kleine zus die soms erg vervelend is.

Soms wou ik dat ik ook een grote broer had zoals die van Olli, of nog liever die van Sivar. Een grote broer hebben is leuk, hij staat altijd voor je klaar en beschermt je als je bang bent, toch?

Grote broer is een verhaal voor beginnende lezers. Het verhaal werd door Maria Parr en Heleen Brulot geschreven vanuit het personage. Hij is de verteller en vertelt over zijn eigen belevenissen in eerste persoon.

Het personage waar het verhaal over gaat wil in dit boek maar één ding, hij wil een grote broer net zoals zijn vrienden. Hij wil een broer die hem beschermt in de bus, waar hij trots naar kan opkijkende bij de voetbaltrainingen en die hem helpt als iets hem zelf niet lukt.

Helaas heeft het personage geen grote broer, hij heeft enkel een kleine zus waar hij helemaal niets mee kan. Hij vindt dat ze hem stoort, is boos als ze op zijn huiswerk tekent en ze blijft hem maar vragen om hem te helpen met van alles en nog wat.

Het personage in Grote broer is doorheen het verhaal zo gefocust op wat hij graag wil, dat hij vergeet wat hij zelf is. Je merkt tijdens het lezen dat hij soms eenzaam of angstig is en dat hij droomt over iemand die hem kan bijstaan. Toch leert hij op een bepaald moment ook zichzelf kennen, want, hij had het eerst niet door, maar hij blijkt zelf een grote broer te zijn.

Maria Parr en Heleen Brulot wisten doorheen het verhaal de emoties van het hoofdpersonage goed vast te leggen. Dit deden ze zowel in de tekst als in de vele illustraties. Tijdens het lezen voel je perfect aan wat er doorheen het hoofd hoofdpersonage gaat en hoe hij zich daarbij voelt. 

De illustraties geven trouwens niet enkel goed de gevoelens weer, ze versterken de volledige tekst in het verhaal. Deze tekst bestaat uit eenvoudige korte zinnen die zeer geschikt zijn voor beginnende lezers. Ook staat er niet te veel tekst op elke pagina waardoor je als jonge lezer de kans krijgt om het verhaal rustig te lezen en in je op te nemen. Tezamen met de sprekende illustraties krijgen jonge lezers zo de kans om te begrijpen wat ze lezen en te genieten van het verhaal.

Wat mij betreft is Grote broer een mooie aanrader voor beginnende lezers. De tekst en vormgeving zijn erg aansprekend en het verhaal sluit aan bij de belevingswereld van de lezer. 

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Grote broer is een prachtig boek waar vele jonge lezers zonder twijfel veel leesplezier aan zullen beleven. Het verhaal sluit aan bij de leefwereld van de lezers, bevat kleurrijke illustraties en gaat over een mooi thema. Een echte aanrader voor alle kinderen die leren lezen.

Recensie: Grote broer - Maria Parr

Grote broer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Grappig en ontroerend verhaal voor beginnende lezers

  Super toch om een grote broer te hebben?
  Een die je altijd meeneemt naar zijn voetbaltraining.

  Maar zijn alle grote broers wel zo?
  En hoe zit het met grote broers die alleen maar een irritant klein zusje hebben?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Hannahs vlucht - Jan Eliasberg

 • Tot aan de zon en terug - Jill Mansell

 • De Code - Denise Rudberg

 • Grenzeloze liefde - Kyra Rutgers

 • Zelfs de honden - Jon McGregor

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen