• onze waardering

De Verbannen Koningin - Holly Black RECENSIE

Recensie: De Verbannen Koningin - Holly Black

Holly Black De Verbannen Koningin, is het derde deel van de Elfham Trilogie. Het is het slot vervolg op de delen: De Wrede Prins en De Gevallen Koning. 

Jude Duarte en haar tweelingzusje Taryn zijn opgegroeid in het Faerie koningkrijk Elfham, als pleegkinderen van Madoc, de wrede generaal.  De Elfen en andere Faeriewezens zijn niet liefelijk in deze wereld, maar wezens met verschrikkelijke schoonheid en afzichtelijke wreedheid. Voor mensen zijn ze ronduit dodelijk en ze hebben niets dan minachtig voor de zwakke stervelingen. Echter Jude heeft bewezen een sterveling te zijn met uitzonderlijke krachten en vaardigheden. Bovendien veroudert een sterveling die in Faerie verblijft ook niet zo snel en kan dus aardig lang doorleven. In de strijd om de troon heeft Jude als spionne haar mannetje gestaan en als sluwe strateeg alles en iedereen gemanipuleerd om haar halfbroertje Eik veilig te houden. Eik is namelijk niet de echte zoon van Madoc en zijn vrouw Oriana, maar een verborgen kind van de oude koning. Daarmee dus een halfbroertje van Cardan. Cardan, die uiteindelijk door Jude op de troon geholpen wordt en als Opperkoning over alle rijken van Faerie regeert. Jude wordt zijn Hofmeester en adviseur, omdat ze Cardan een jaar lang aan haar wil heeft kunnen koppelen. Gaandeweg blijkt dat Cardan echter niet de perverse luie prins is die hij voorgaf te zijn. Altijd verveeld, altijd dronken en uiterst wreed. Neen, hij blijkt juist een zeer goede heerser, door het land en de zee erkend als opperkoning met alle magie die daaraan verbonden is en Jude moet bekennen dat het haar moeilijk valt om hem als schijnkoning neer te zetten. Uiteindelijk spelen ook haar gevoelens voor hem mee en op het eind van deel twee geeft ze toe aan de liefde in plaats van aan de drang naar macht. Ze ontslaat Cardan van zijn gelofte aan haar in ruil voor een huwelijk met hem...alleen om de dag erop verbannen te worden naar de stervelijke mensenwereld. 

In deel drie: De Verbannen Koningin voelt Jude zich ontzettend beduveld door Cardan. Ze had gehoopt dat hij haar terug zou halen, maar het is haar tweelingzus Taryn, die haar om hulp vraagt. Taryn heeft haar man vermoord en Jude moet haar redden van een onderzoek. Nu is aan Locke niets verloren, want het was een onbetrouwbare intrigant die er op uit was om Jude en haar familie te vernietigen en Cardan op welke wijze dan ook te vernederen. Om Taryn te redden doet Jude alsof zij haar is en verschijnt op het onderzoek...alleen maar om te ondervinden dat Cardan geen moment in de verwisseling trapt en direct doorheeft dat het Jude is. Het blijkt dat hij zeker ook gevoelens voor Jude heeft en dat hij eigenlijk al heel snel haar verbanning had opgeheven en haar brieven heeft gestuurd om haar terug te halen aan zijn zijde. Echter zijn akelige moeder Asha heeft ze onderschept en verbrand. Nu dat misverstand uit de weg is, denken Jude en Cardan dat ze opnieuw kunnen beginnen, maar het is Madoc die weer roet in het eten gooit. Wat volgt is een enorme krachtmeting tussen de volgelingen van de Opperkoning Cardan en zijn koningin Jude en de verraders onder leiding van Madoc en een aantal lagere hoven, zoals die van de wrede ijskoning Jarel en Vrouwe Nore.  

Anders dan bij de vorige delen begint De Verbannen Koningin gelijk pakkend en zit je er direct middenin. De verhaallijnen blijven intrigerend en je moet je hoofd erbij houden, maar dat maakt de boeken over Elfham juist spannend en interessant. Het einde is ronduit spetterend. Holly Blacks boeken zijn altijd al apart, met een beetje een duister randje en ook deze fantasy serie is niet voor teerhartigen. Aangekondigd door wat wrede dubbelzinnige gedichten over elven van diverse bekende dichters, werkt Holly Black de verborgen duistere betekenissen uit in haar hoofdstukken. 

In De Verbannen Koningin zorgt Holly Black er ook voor dat de karakters van haar personages verder uitgediept worden en vallen alle puzzelstukjes uiteindelijk netjes op hun plaats. De houding van Cardan in de vorige twee delen wordt verklaard. De emoties van Jude en de invloed daarvan op haar manier van handelen worden benoemd en de ingewikkelde gevoelens van Cardan en Jude voor elkaar worden duidelijk. De onderliggende sensualiteit komt nu openlijk naar boven, zonder ook maar een moment zoetsappig te zijn. Ook in dit deel zijn alle handelingen van alle personen weer dubbel gelaagd, ingewikkeld en huiveringwekkend. Bijzonder knap omschreven door Holly Black, in een mooie heldere schrijfstijl. Kort en krachtig. De uitvoering van dit boek als limited edition is wederom prachtig. De Wrede Prins was gebonden, binnenin waren tekeningen aan de binnenkant van de omslag en illustraties bij ieder begin van een hoofdstuk en afgewerkt met zilver op snee. De Verbannen Koningin heeft dit alles ook weer en is dan afgewerkt met goud op snee. 

Met De Verbannen Koningin heeft Holly Black ook de twee vorige delen qua niveau omhoog getild. De vorige delen leken misschien nog wat warrig en er bleven nog zoveel vragen open staan,maar ze waren toch goed voor vier hartjes. Met De Verbannen Koningin worden alle verwachtingen waar gemaakt en de leemtes worden ingevuld. Ik geef De Verbannen Koningin dan ook zondermeer 5 hartjes. De gehele Elfhamserie is een echte aanrader. 

Recensie: Elfham - De Verbannen Koningin - Holly Black

Elfhame 3 - De verbannen koningin

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het afsluitende deel van de alom bejubelde Elfhame-trilogie

  Verbannen, krachteloos en nog even sterfelijk als altijd probeert Jude Duarte haar leven weer op te pakken. Als het verraad van Cardan haar één ding heeft geleerd, is het wel dat macht makkelijker te verwerven is dan vast te houden. Maar Jude is allesbehalve van plan zich gewonnen te geven. Als haar tweelingzus Taryn onverwacht op de stoep staat – in levensgevaar en met een afschuwelijk geheim – vormt zich het eerste idee voor een meesterlijk plan om alles te herwinnen wat Cardan haar heeft afgenomen.

  Om haar zus te redden, zal Jude opnieuw moeten doordringen tot het hof van de elfen en haar gevoelens voor Cardan onder ogen moeten zien. Maar Elfhame is niet meer zoals ze het heeft achtergelaten. Het land balanceert op het randje van oorlog en zodra Jude een stap over de grens zet, raakt ze verstrikt in een bloederig politiek conflict. Terwijl een krachtige vloek wordt ontketend en de spanningen een hoogtepunt bereiken, moet Jude voor eens en voor altijd kiezen tussen haar ambitie en haar hart.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Hannahs vlucht - Jan Eliasberg

 • Tot aan de zon en terug - Jill Mansell

 • De Code - Denise Rudberg

 • Grenzeloze liefde - Kyra Rutgers

 • Zelfs de honden - Jon McGregor

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen