• onze waardering

Bosh! - Healthy vegan - Henry Firth & Ian Theasby RECENSIE

Recensie: Bosh! - Healthy vegan - Henry Firth & Ian Theasby

De mannen van Bosh! hebben een nieuwe missie! Hoewel ze nog steeds achter de vegan-recepten van hun eerdere boeken staan, voegen ze er iets nieuws aan toe: Healthy. Het is immers niet zo dat vegan per definitie ook gezond is. Dat ervoeren Henry Firth & Ian Theasby toen ze, na eerst te zijn afgevallen toen ze overschakelden op vegan, later weer gingen aankomen tijdens het maken van nieuwe recepten voor hun boeken én hun immens populaire website. Dat moest dus anders, vonden ze.  De eerste 60 pagina's van Bosh! – healty vegan geven dan ook uitleg over hoe gezond veganistisch te eten. Meestal heb ik het niet zo op die pagina's, maar het moet gezegd: Henry Firth & Ian Theasby slagen er in om het kort, helder en duidelijk te verwoorden. Sowieso waar je op moet letten wanneer je overstapt op een vegan eetstijl: denk daarbij vooral aan eiwitten (er zijn negen verschillende eiwitten (aminozuren) die je via voeding binnen moet krijgen) en vitamines (met name D en B12). Naast dat, ook een algemener deel over wat we vooral nodig hebben en op welke wijze we dat kunnen binnen krijgen. Belangrijk daarbij, volgens Bosh! - Healthy vegan is dat je volgens de regenboogverhouding eet: 50% fruit en groenten, 25% eiwitten en 25% volkorengranen (koolhydraten). Wat bij fruit en groente belangrijk is, is dat je zoveel mogelijk kleuren eet. Het is een gegeven dat ik steeds vaker zie terugkomen in kookboeken. Ieder kleur(stof) heeft andere eigenschappen die allemaal belangrijk voor ons zijn. Aan het eind van de uitgebreide inleiding vinden we een handig overzicht van een aantal recepten uit het boek die specifieke eigenschappen hebben als vezelrijk, eiwitrijk, glutenvrij, suikerarm of caloriearm.

Uiteindelijk is Bosh! - Healthy vegan gelukkig toch een kookboek met vegan-recepten. Gezonde recepten met minder suiker en minder vet. Henry Firth & Ian Theasby voegen met dit boek meer dan 80 recepten toe aan hun toch al uitgebreide repertoire. De gerechten zijn schitterend gefotografeerd door Lizzie Mayson, die aan al aardig wat boeken heeft mee gewerkt. Blader je door het boek dan spreken veel gerechten je meteen aan. Deels door de naam, deels door de fotografie. Er zijn natuurlijk ook veel gerechten die sowieso al vegan zijn of eenvoudig vegan zijn te maken. Bij een frisse watermeloensalade of bananenchocolademousse, maar ook bij een risotto op z'n Aziatisch zal niemand direct aan vlees denken. Daar mis je het ook niet zo. Met tofoezalm uit de oven wordt dat al wat anders. Zeker wanneer de tofoe ook nog eens rood wordt gekleurd met bietensap. En waarom heet een gerecht nog steeds pasta met chorizo, wanneer de chorizo bestaat uit vegan worstjes met gerookt paprikapoeder en venkelzaad?

Ik maakte uit het boek de peperoni-pestopizza met gezonder pizzadeeg. Dat gezond zit hem in het gedeeltelijk vervangen van tarwebloem door volkorenmeel. Kan je gerust doen, want de bodem blijft er ook gewoon lekker mee. De pizza veel tegen. We blijven geen liefhebbers van tofoe. Ook niet wanneer deze gemarineerd is met veel kruiden. Aan de vegan kaas die wij gebruikten zat weinig smaak helaas, maar dat kan een verkeerde keuze van ons geweest zijn. Liever kies ik toch voor een vegetarische kaas (van melk met plantaardig stremsel) dan voor de puur veganistische variant.

Omdat we hier in huis altijd op zoek zijn naar makkelijke lunchgerechten en lekkere tussendoortjes maakte ik ook nog de Bosh!-repen. Nog een aardig klusje, maar het resultaat mocht er zeker zijn. Het enige wat ik hieraan zou kunnen opmerken, en dat zie ik in meer kookboeken die 'gezond' in de titel hebben staan: Gezond is niet persé goedkoop, helaas. Voor een klein potje amandelboter betaal je al gauw 5 euro bij de supermarkt en dat is slechts één van de ingrediënten.

Dankzij de duidelijke uitleg en de fijne recepten helpt Bosh! - Healthy vegan je op weg om verantwoord vegan te eten!

Recensie: Bosh! - Healthy vegan - Henry Firth & Ian Theasby

BOSH - Healthy Vegan

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  BOSH! staat voor een nieuwe manier van koken. Zonder vlees en zuivel, maar boordevol smaak en inspiratie. Henry Firth en Ian Theasby laten zien hoe je kunt genieten van heerlijke maaltijden die snel en gemakkelijk te bereiden zijn, maar daarnaast ook ongelooflijk bevredigend en puur plantaardig en minder suiker en vet bevatten! BOSH! Healthy vegan staat vol met voedingshacks en lifestyle-tips voor een gezond vegan voedingspatroon met gerechten die je doen watertanden. Henry Firth en Ian Theasby, geven je gezonde nieuwe familiefavorieten, veelzijdige lunchideeën, showstoppers die zelfs indruk maken op de grootste steakliefhebber, de lekkerste hapjes en waanzinnig goede toetjes boordevol vitaminen en smaak.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 10x populaire jongen versus verlegen meisje films

 • Even krabben - Rebecca Watson

 • Recensie: Ghostbusters: Afterlife

 • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings krijgt een vervolg

 • Het spoor van de doden - Sarah Bailey

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen