• onze waardering

Eeuwig - Guido Eekhaut  RECENSIE

Recensie: Eeuwig - Guido Eekhaut 

Het is 1965 en voor het eerst in twintig jaar keert Joachim terug naar het dorp waar hij is geboren. Hij is daar al tijden niet geweest en alhoewel hij komt om snel een erfenis af te handelen, heeft het dorp wat anders voor hem in petto. Het is er raadselachtig en wat er tijdens de oorlog is gebeurd, daarover houdt bijna iedereen zich stil. Bijna iedereen, maar niet de pastoor, de burgemeester en Leen, de plaatselijke dierenarts. Zij is net als Joachim een kind uit de tijd van de oorlog. 

Eeuwig is een Young Adult boek van schrijver Guido Eekhaut. Hij is een populaire Vlaamse schrijver, die vooral bekend is van thrillers en het genre misdaad. Sinds enkele jaren waagt hij zich ook af en toe aan het genre van Young Adult. Eeuwig is het 4e boek van hem in dit genre.  

De Tweede Wereldoorlog is een populair onderwerp om over te schrijven. Echter, je ziet het niet vaak in het genre wat zich speciaal richt op jongeren. Dit is eigenlijk jammer, want het is een mooie manier om jongeren bewust te maken en meer te laten leren over de oorlogstijd. Guido Eekhaut speelt hier goed op in en schrijft een aantrekkelijk plot vol mysterie. Het is interessant dat Eeuwig zit niet direct richt op de oorlog, maar op alle andere missies waar de Duitsers mee aan de slag gingen in die tijd. Het is welbekend dat er in die tijd, in naam van de wetenschap, volop werd geëxperimenteerd op mensen. Dat is waar het boek over gaat. Wel is het belangrijk om te weten dat het een Young Adult boek is in het subgenre Fantasy. Alhoewel een groot deel van het boek dus gaat over de Tweede Wereldoorlog, is er ook een groot deel niet echt en puur fantasie. Het is eigenlijk jammer dat Guido Eekhaut deze kant op gaat, want er zijn genoeg echte gebeurtenissen die intrigerend genoeg zijn om een spannend Young Adult verhaal neer te zetten.  

Joachim is een mooi geschreven personage en er wordt goed beschreven wat hij denkt en voelt. Net als jij, weet Joachim eigenlijk vrijwel niets over het dorp. Dit zorgt ervoor dat jij als lezer écht samen met hem op onderzoek gaat en steeds iets meer te weten wil komen. Guido Eekhaut weet op precies de juiste momenten te wisselen van perspectief naar bijvoorbeeld Leen of naar de oom van Joachim, om zo de spanning op te bouwen en je continu in verwarring te brengen. Guido Eekhaut is er enorm goed in geslaagd om vanaf pagina 1 een geheimzinnige sfeer te creëren. Een pluspunt in het schakelen van perspectieven is dat Guido Eekhaut heel goed duidelijk maakt hoe mensen in de oorlog min of meer werden gedwongen om keuzes te maken en dat die keuzes niet altijd even ethisch zijn en hoe ze daar hun leven lang mee moeten leven. Een minpunt aan Eeuwig is dat de schrijfstijl hier en daar wat ouderwets is. Het verhaal speelt zich af in 1965 (en deels ook 20 jaar ervoor), dus het iets ouderwetse taalgebruik is enerzijds logisch, maar zal de jongvolwassen doelgroep misschien toch iets minder aanspreken.

Recensie: Eeuwig - Guido Eekhaut 

Eeuwig

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een spannend en confronterend verhaal, over hoe het verleden altijd blijft doorwerken. Voor young adults. 1965. Voor het eerst in twintig jaar keert Joachim terug naar zijn geboortedorp. Wat er daar tijdens de oorlog gebeurde, is hem een raadsel. Er was een weeshuis, er waren Joodse kinderen, en een SS-eenheid. Welke functie dat weeshuis vervulde, en welke rol zijn oom daarbij speelde, wordt Joachim pas gaandeweg duidelijk. Leen, de plaatselijke dierenarts en net als hij een oorlogskind, onthult hem het vreselijke complot waarover niemand in het dorp nog praat.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen