• onze waardering

Er was eens een koe - Pim Lammers RECENSIE

Recensie: Er was eens een koe - Pim Lammers

Eefje houdt ervan als mama verhalen voorleest, het allerliefst hoort ze sprookjes, dus mama leest haar elke avond voor uit het dikke sprookjesboek. 

Toch is Eefje niet zo gelukkig, alle verhalen gaan over dieren maar nooit komt er een koe voor in een verhaal.

Je hebt de zeven geitjes, de drie biggetjes, het lelijke eendje, doorn-kipje maar een koe is in het sprookjesboek nergens te bespeuren. Eefje besluit een zoektocht te starten naar een sprookje over een koe in de hoop dat iemand op de boerderij haar kan helpen...

In Er was eens een koe is Eefje het hoofdpersonage. Ze is een jonge koe die dol is op sprookjes en er van geniet als haar mama haar voorleest. Uren kan ze luisteren naar al die spannende verhalen, tot ze op een dag beseft dat er eigenlijk geen enkel verhaal over een koe blijkt te gaan.

Doorheen het verhaal zoekt Eefje steeds verder naar een sprookje over een koe. Daarbij ontmoet ze vele andere boerderijdieren en de sprookjes waarin deze dieren de hoofdrol spelen. Schrijver Pim Lammers verwijst doorheen Er was eens een koe telkens op speelse manier naar de sprookjes en laat zijn lezers op een grappige manier deze sprookjes ontdekken.

Marije Tolman verzorgde de illustraties in Er was eens een koe. Op bijna elke pagina staat een grote of kleine illustratie die jonge lezers helpt om de tekst en het gehele verhaal beter te begrijpen. De illustraties zijn kleurrijk en grappig en passen hierdoor erg goed bij het speelse verhaal.

Er was eens een koe is geschreven voor jonge lezers en dat merk je. Schrijver Pim Lammers koos voor een groot lettertype, eenvoudige tekst en korte hoofdstukken. Dit zorgt ervoor dat kinderen het verhaal op hun eigen tempo kunnen lezen en ook begrijpen wat ze lezen, eventueel met hulp van de ondersteunende illustraties.

Pim Lammers gebruikte erg veel fantasie en humor in Er was eens een koe, hierdoor krijgt het verhaal automatisch een beetje de sfeer van een sprookje. Ook kunnen de lezers zich volgens mij wel herkennen in Eefje. Ze is avontuurlijk, grappig en geeft niet op. Jonge lezers duiken zonder twijfel met plezier in de avonturen die Eefje en dit verhaal hun te bieden hebben.

Dit boek krijgt van mij 4 hartjes. Schrijver Pim Lammers schreef met Er was eens een koe een grappig en fantasievol verhaal over een koe die nooit opgeeft. Het verhaal leest gemakkelijk, de illustraties van Marije Tolman vullen de tekst aan en samen vormden ze een prachtig verhaal dat jonge kinderen zin geeft om te lezen. Wat mij betreft is dit een leuke aanvulling van de boekenkast voor beginnende lezers.

Recensie: Er was eens een koe - Pim Lammers

Er was eens een koe

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Eefje houdt van sprookjes. Iedere avond leest haar moeder voor uit het dikke sprookjesboek. Maar op een avond heeft Eefje er genoeg van. Ze wil niet langer horen over biggetjes, geiten of de grote boze wolf. Ze wil een sprookje met een koe! Maar die staan niet in haar moeders boek...

  Eefje besluit op zoek te gaan. Ze begint bij alle dieren van de boerderij. Kennen zij soms een sprookje met een koe?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Hou van mij - Bes Ceyssens

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Het Ministerie van Tijd - Kaliane Bradley

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen