• onze waardering

De vijfde kamer - Darline Degheldere RECENSIE

Recensie: De vijfde kamer - Darline Degheldere

Een vriendengroepje bestaande uit vier koppels gaat regelmatig samen op vakantie. Dit jaar eindigt het echter niet zo vrolijk als alle andere jaren doordat één van hen na een avondje stevig drinken overlijdt aan hartfalen. Maar hoewel ze het onuitgesproken laat, is Claire er van niet overtuigd dat de doodsoorzaak van haar man natuurlijk is…

In De vijfde kamer van Darline Degheldere volgen we de tweelingzussen Claire en Margot, hoewel de lezer vooral vanuit Claires perspectief leest. Aan het einde van de vakantie wordt Claires man Bram ‘s ochtends dood aangetroffen. Omdat hij stomdronken was de avond ervoor, heeft hij de nacht alleen in de vijfde kamer doorgebracht. Dat betekend dat niemand hem meer heeft gezien nadat hij door enkele vrienden naar de kamer is gebracht. Maar is dat wel zo?

De vijfde kamer begint op de fatale ochtend waarop de overleden Bram wordt gevonden. Vreemd genoeg lijkt niemand echt verdrietig om zijn dood. Hierdoor en doordat sommigen van hen niet zo sympathiek overkomen, kan het even duren voor de lezer zich met de personages verbonden voelt. Darline Degheldere weet dat op te lossen door de lezer meer inzicht te geven in de onderlinge relaties van de personage en in hun achtergrond. Vooral in hoofdpersonage Claire kan de lezer zich beter inleven wanneer die meer leest over haar jeugd en wat haar heeft gevormd. Bovendien wordt er een paar keer gewisseld tussen de gebeurtenissen voor en na Brams dood, waardoor je ook hem beter leert kennen. Boven elk hoofdstuk staat de datum en soms ook de tijd, dus deze tijdswisselingen worden niet verwarrend.

Toch blijft het allemaal een beetje oppervlakkig, zowel door emoties die je van de personages verwacht maar niet ziet, alsook doordat de spanning lang op de achtergrond blijft. Niemand denkt namelijk aan een moord, of ze willen het simpelweg niet uitspreken, terwijl de lezer dit allang vermoedt. Langzamerhand worden er echter steeds meer lijntjes uitgezet die duidelijk maken dat er meer aan de hand is én dat er ook meerdere verdachten rondlopen die zowel motief als mogelijkheid hadden. Hoewel het geheel iets minder geloofwaardig wordt door een personage dat wel een heel domme fout maakt, is het plot goed opgebouwd. Hier en daar wordt je op een verkeerd spoor gezet, maar de rode draad is telkens aanwezig en daardoor degelijk uitgewerkt. Ook eindigt het boek sterk met een onverwachte, maar logische verrassing die net dat nodige beetje extra toevoegt.

Al met al is De vijfde kamer van Darline Degheldere een prima boek met een goed uitgewerkt plot. Jammer dat de spanning toch te lang op de achtergrond blijft en de personages soms te oppervlakkig blijven. Hierdoor is het een fijn boek om mee te ontspannen, maar niet één die lang blijft hangen. Ik geef De vijfde kamer daarom 3 hartjes.

Recensie: De vijfde kamer - Darline Degheldere

De Vijfde Kamer

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Vier koppels genieten van hun jaarlijkse studiereünie in een vakantiewoning. Tot een van hen dood wordt aangetroffen in zijn kamer. Claire en haar tweelingzus Margot zijn ervan overtuigd dat er kwaad opzet in het spel is. Zonder het uit te spreken verdenken ze elkaar, tot ze ontdekken dat er een derde in het spel zit.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen