• onze waardering

Dieet voor een betere Planeet - Hanneke van Veghel RECENSIE

Recensie: Dieet voor een betere Planeet - Hanneke van Veghel

Eerlijk is eerlijk, eigenlijk had ik meer tijd willen hebben om iets over het boek Dieet voor een betere planeet te schrijven. Toen het op mijn deurmat viel was ik meteen opgetogen. In de eerste plaats omdat ik graag lees over voeding en op de tweede plaats omdat ik duurzaamheid hoog in het vaandel heb staan. Toch eet ik vlees en koop ik mijn groenten meestal bij één van de grote supers. Tegelijkertijd verbaas ik mij over de kiloknallers en het plasticje rondom de komkommer. Een plasticje wat overigens niet per definitie slecht is, leerde ik uit Dieet voor een betere planeet.

In deel I van het boek komen ‘Vlees, vis en zuivel’ ter sprake. Wat meteen opvalt is de prettige schrijfstijl van Hanneke van Veghel. Ik had er dan ook moeite mee om het boek weg te leggen. Natuurlijk ben ik niet helemaal onwetend wanneer het gaat over duurzaamheid, maar Hanneke van Veghel gaat toch verder in haar uitleg dan de gemiddelde kookboekenschrijver of foodblogger. Zonder al te wetenschappelijk of theoretisch te worden overigens. Andere delen zijn ‘Verspilling’, ‘Eerlijke boodschappen’ en ‘Duurzame boodschappen’. Waarbij ‘eerlijk’ uiteraard staat voor een eerlijke prijs voor de telers en de landen waarin de producten worden geproduceerd en ‘duurzaam’ vooral betrekking heeft op onze planeet en hoe we er voor kunnen zorgen dat in 2030 zo’n 10 miljard inwoners van voedsel kunnen worden voorzien zonder dat we daarvoor onze planeet schade aandoen. Alle delen eindigen met dezelfde hoofdstukken: Wat kan je zelf doen en waar vind je meer informatie. Vaak geeft Hanneke van Veghel ook een mogelijke oplossing.

Eigenlijk vind ik alle delen even interessant. Het inzicht dat je krijgt in hoe wij in ons dagelijks leven invloed uitoefenen op onze planeet is enorm. Fijn ook dat ik er wat aan kan doen zónder direct een activist te worden. Minder vlees eten heeft ook al een flinke positieve impact op onze planeet en misschien moet ik toch eens wat vaker naar die biologische supermarkt.

Deel 5, het laatste deel uit Dieet voor een betere planeet gaat over diëten. Moderne diëten waarvan we zouden afvallen en die gezond voor ons zouden zijn, maar ook over traditionele diëten zoals het Mediterrane dieet, het Nordic-dieet of het West-Afrikaanse dieet waarin groenten de hoofdrol spelen. Het laatste dieet dat besproken wordt is het EAT-lancet dieet en is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke zoektocht naar gezond en duurzaam eten.

Ben je geïnteresseerd in waar onze voeding en onze eetgewoontes vandaan komen? Wil je meer weten over duurzame en eerlijke producten? Dan is Dieet voor een betere planeet een echte aanrader. Bij mij gaat het mee in mijn koffer op vakantie om het nóg eens rustig te lezen.

Recensie: Dieet voor een betere Planeet - Hanneke van Veghel

Dieet voor een betere planeet

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Zo verbeter je de wereld met mes en vork

  In Dieet voor een betere planeet leert activist, voedselblogger en landbouwdeskundige Hanneke van Veghel je aan de hand van praktische tips, slimme oplossingen en concrete do's en dont's je keuzes te maken die wel degelijk het verschil maken - of je nu in de Albert Heijn, de biologische supermarkt of op het erf bij een biodynamische boer staat.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen