• onze waardering

Recensie: Het beste Libelle kookboek  RECENSIE

Recensie: Het beste Libelle kookboek 

Het kookboek Het beste Libelle kookboek is gemaakt ter ere van 75 jaar Libelle. Het kookboek bevat 100 favoriete recepten van het Libelle kookteam. 4 teamleden delen hun favoriete recepten, het team is divers. Eén van de leden werkt 5 jaar bij Libelle en de ander al 15 jaar. De gemeenschappelijke deler is dat iedereen een passie heeft voor koken en dat zij gezond en lekker willen koken.  

De inleiding van Het beste Libelle kookboek is al direct herkenbaar. Karen Hellemans, hoofdredactrice van Libelle, beschrijft hierin dat wij dagelijks de vraag stellen 'Wat eten we vandaag?'. Dit is een vraag die vaak gesteld wordt en waar niet altijd gelijk een antwoord op gegeven kan worden. Dit boek gaat ons helpen om een antwoord op deze vraag te hebben. Als je door het boek bladert, zie je al dat er veel opties zijn en voor iedereen er wel iets lekkers te vinden is.  

Doordat meerdere medewerkers hun favoriete recepten delen is er niet direct een logische volgorde in het boek te ontdekken. Het boek is niet opgedeeld in een start met voorgerechten en een einde met nagerechten, alles staat door elkaar heen. Achterin het boek, bij het register, staat dan wel weer een heel duidelijke indeling onderverdeeld in hapjes & voorgerechten, vegetarisch, pasta & risotto,   Op de pagina's die daarna volgen staan de recepten per ingrediënt. Zelf vond ik het niet heel erg dat alle gerechten een beetje door elkaar staan, achterin het boek wordt dit helemaal goed gemaakt. Dat de gerechten door elkaar geen staan, geeft ook wel een speelse indruk.  

De pagina's zijn overzichtelijk en allemaal hetzelfde ingericht. Aan de linkerkant staat de lijst met ingrediënten die je nodig hebt en daarnaast staat de bereiding van het recept in duidelijke stappen omschreven. De stappen zijn duidelijk omschreven. Soms is de tekst bij 1 stap wat lang waardoor je deze meerdere keren moet lezen. Ze hadden dan beter een extra stap kunnen toevoegen om de instructies wat op te delen. De foto's van de gerechten staan op de rechterpagina en zijn ook allemaal even aantrekkelijk. Je krijgt hierdoor direct zin om te gaan koken en te eten. Er staat duidelijk bij wat de bereidingstijd van elk recept is en dit klopt ook goed met de tijd die je bezig bent. Het aantal personen wordt boven de bereidingstijd aangegeven.  

Onder bijna elk recept staat een persoonlijke verhaaltje van de schrijfster. Hierin kan staan hoe zij aan het recept zijn gekomen of in welk seizoen het gerecht het beste tot zijn recht komt. Een leuke toevoeging, maar soms wat overbodige informatie.  

Fusilli met courgette, erwtjes, citroen en munt 

Na een drukke werkdag een lekkere pasta maken en eten klinkt altijd als een goed idee. De foto van deze pasta zag er erg goed uit, het is een pasta met veel groen erin en met veel verse ingrediënten. Er zitten doperwten, lente-uitjes, courgette spaghetti (gemaakt met een spiraalsnijder) in en er is ook nog munt en citroen aan toegevoegd. Deze mooie combinatie van smaken en de foto trokken mij aan om dit gerecht te gaan maken. Ik heb de fusilli vervangen door volkoren fusilli. Je zou elk soort pasta kunnen gebruiken. Er staat duidelijk aangegeven dat het bereiden van het recept 20 minuten duurt en dat het recept voor 4 personen is, dit klopte precies. De bereidingstijd was ook inclusief het maken van de courgette spaghetti, vooraf had ik gedacht langer met de bereiding bezig te zijn. De smaak van het gerecht viel helaas wat tegen. Voor de saus moet er roomkaas en groentebouillon worden toegevoegd. Deze 2 hoeveelheden qua vloeistoffen hebben er mogelijk voor gezorgd dat de smaken erg afvlakten. Je proefde de verschillende groenten en de combinatie van munt en citroen eigenlijk helemaal niet terug in het gerecht. Ik had veel meer van het recept verwacht. Als ik het nog een keer zou maken, zou ik er minder bouillon of roomkaas in doen om te kijken of de smaken dan beter uitkomen.

Appeltaart met stroop 

Op een regenachtige vrije zaterdagmiddag was het weer eens tijd voor een lekker bakgerecht. De titel van deze taart maakte mij nieuwsgierig. Er gaat namelijk appelstroop in de taart. De schrijfster van dit recept, Sofie, noemt het een appelcake. Zij heeft jaren geprobeerd om de appelcake van haar grootmoeder te evenaren en dit is uiteindelijk gelukt door appelstroop toe te voegen. De titel is dus iets misleidend, maar dit heeft verder geen invloed op de smaak van de taart. Het bereiden van de taart is anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Je moet de eieren splitsen en de eiwitten stijf kloppen. Deze moet je door het beslagmengsel spatelen, dit is even lastig omdat het mengsel erg vast is. Maar het resultaat geeft een luchtig en smeuïg effect, maar de taart is niet te nat van binnen. De appelstroop geeft de taart een speciale appelsmaak, de appelstroop en de eiwitten lijken de geheimen van deze lekkere cake. Er staat boven het recept dat de taart geschikt is voor 4 personen, dit is wat aan de ruime kant want dit betekent een kwart van de taart per persoon. Je kan de taart met meer mensen eten dan 4 personen, hij is er groot genoeg voor. Je kan de taart ook perfect als toetje eten na de maaltijd met bijvoorbeeld een bolletje ijs erbij.  

Het beste Libelle kookboek krijgt 4 hartjes. In het boek staan favoriete recepten van het Libelle kookteam, maar na het koken uit dit boek vast ook van heel veel meer mensen. De recepten zijn erg gevarieerd en je kan het boek er voor elke gelegenheid bij pakken, dit is een groot pluspunt.

Recensie: Het beste Libelle kookboek 

Het beste Libelle Kookboek

  • Auteur:

    Libelle
  • Verschenen:

    9 november 2020
  • Uitgave:

    ISBN 9789401473477
    Uitgever Lannoo
    240 pagina's
  • Uitgever:

    Lannoo
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het kookteam van Libelle verzamelde 100 succesrecepten die alles hebben wat je van een Libelle recept mag verwachten: lekker en gezond, haalbaar en betaalbaar, voor elke dag en elke gelegenheid, eigentijdse gerechten die iedereen lust.

    De naam van dit kookboek zegt het allemaal: Het beste Libelle kookboek. Zowat alles komt aan bod: hapjes en voorgerechten, hoofdgerechten en desserts, lunch en diner, vlees, vis en veggie ... Veel variatie en met oog voor verse producten uit elk seizoen.

    Opnieuw een Libelle kookboek dat je elke dag zal inspireren en dat met liefde werd gemaakt: helemaal Libelle.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen