• onze waardering

Grote verwachtingen - Charles Dickens RECENSIE

Recensie: Grote verwachtingen - Charles Dickens

Comic Classics, Grote verwachtingen is de ingekorte en geïllustreerde versie van de klassieker van Charles Dickens. Deze graphic novel is vertaald door Edward van de Vendel en heeft nieuwe plaatjes van Jack Noel. De cover springt eruit en schept al grote verwachtingen. 

Grote Verwachtingen speelt zich af in Engeland in de 19e eeuw. Pip woont met zijn zus en haar man Joe, die smid is samen in een dorpje. Pip heeft grote verwachtingen van zijn leven, hij heeft het gevoel dat hem avonturen te wachten staan buiten hun dorpje. Zijn ouders leven niet meer en wanneer Pip hun graf bezoekt ontmoet hij een ontsnapte gevangene. Daar begint een avontuur voor Pip en er gebeuren steeds vreemde dingen. Hij ontmoet een vreemde oude vrouw, en mag op reis naar Londen waar hij een heer zal worden. En hoe zit het met de liefde van zijn leven? Wordt Pip gelukkig? Komen zijn verwachtingen uit? 

Edward van de Vendel en Jack Noel hebben gezorgd voor een mooie samenwerking en zowel de teksten als de illustraties spatten van de pagina's. Het verschil in lettertype (wat ook groot en lekker leesbaar is) en gekleurde bladzijdes trekken meteen je aandacht. Het geeft het soms wat pittige verhaal wat meer verve. Grote Verwachtingen is geschreven in korte zinnen, soms ook in stripvorm, waardoor het verhaal vlot leest. Het af en toe wat ouderwets taalgebruik zorgt er wel voor dat er moeilijke woorden in de tekst staan, maar door de rest van het verhaal en de illustraties is het geen probleem om de tekst te begrijpen. De woordgrappen in het boek zorgen voor humor wat het verhaal wat luchtiger maakt.  

De hoofdpersoon Pip, Philip Pirrip, is twaalf jaar. Hij heeft geen ouders meer en woont bij zijn zus en haar man Joe. Je voelt meteen dat hij geen warm gezin heeft, maar je merkt wel dat hij opkijkt tegen Joe, die smid is. Pip ziet zichzelf ook wel smid worden, maar heeft nog grotere verwachtingen. Wanneer Pip kennis maakt met een vreemde oude vrouw, juffrouw Havisham voel je meteen de sfeer van haar thuis. Het gaat er daar wel heel vreemd aan toe. Maar dat Pip onder de indruk is van Estella is meteen wel duidelijk. De personages zijn goed neergezet en zeer karakteristiek. Charles Dickens heeft hen goed omschreven en allen iets kenmerkends meegeven. Jack Noel laat dat ook zien in zijn tekeningen, die eenvoudig zijn, maar toch kenmerkend zijn. 

Grote Verwachtingen start voor mijn gevoel wat hak op de tak en het kostte me moeite om in het verhaal te komen omdat het verhaal uit veel losse stukken leek te bestaan. Eenmaal halverwege begon ik met Pip mee te voelen en was ik benieuwd wat er terecht zou komen van zijn grote verwachtingen.  

Ik denk dat veel jonge lezers die wel houden van geschiedenis en avontuur, geheimen en spanning zullen genieten van dit boek. 

Comic Classics, Grote Verwachtingen verdient naar mijn mening 3 hartjes omdat het een kunst is om een klassieker zo neer te zetten dat hij aantrekkelijk wordt voor de jeugd en dat is Edward van de Vendel en Jack Noel zeker gelukt.  

Recensie: Grote verwachtingen - Charles Dickens

Comic Classics - Grote verwachtingen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De tienjarige Pip krijgt de schrik van zijn leven als hij een ontsnapte gevangene ontmoet op een GRIEZELIG kerkhof. En dat is nog maar het begin van een avontuur, dat hem naar een huis vol GEHEIMEN leidt, een behoorlijk vreemde oude dame, en een reis naar de grote stad, op zoek naar het GELUK. Daar wacht Pip een enorme verrassing...

    Duik samen met Pip in een dolzinnig verhaal vol familiegeheimen, griezelige geheimen en een mega-irritante grote zus!

    Een groots verhaal over graven, grootmoeders en geheimen!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Deze boeken moet je eens in je leven gelezen hebben

  • Recensie: Match

Zoek in artikelen