• onze waardering

Een meesterstuk - Peter Römer RECENSIE

Recensie: Een meesterstuk - Peter Römer

Katja Hiemstra studeert kunstgeschiedenis in Amsterdam. Voor haar afstudeerscriptie doet ze onderzoek naar een schilderij uit de collectie van haar opa. Ooit was hij zelf op zoek naar de oorsprong van drie familieportretten van de relatief onbekende achttiende-eeuwse schilder Isaac Pietersz. Maar hij overleed voor hij alles over de schilderijen ontdekt. Katja's onderzoek brengt echter iets opzienbarends aan het licht, dat haar afstudeerbegeleider direct deelt met een bevriende kunsthandelaar. Als die vervolgens dood wordt aangetroffen in zijn winkel, is dat het begin van een race tegen de klok voor verschillende personen die allemaal om hun eigen redenen de schilderijen van Katja's opa willen bemachtigen.

Peter Römer is een Nederlandse acteur, televisieproducent en regisseur, maar ook scenario- en thrillerschrijver. In zijn nieuwste boek Een meesterstuk duikt hij in de internationale kunstwereld; een wereld waar veel openbaar beschikbaar is voor het grote publiek, maar ook veel schimmig en mysterieus geregeld wordt in achterkamertjes door mensen die elkaar via-via kennen. Onder het werk van de weinig bekende Pietersz verstopt hij een schildering van een veel bekendere Hollandse meester, wiens naam het hart van (geld)liefhebbers sneller doet kloppen.

Een, twee drie ... Negen hoofdstukken ver ben je al in Een meesterstuk voor eenzelfde personage als eerder aan het woord komt. Elk van deze personen blijven we volgen tot het einde van het verhaal, de enkeling daargelaten die dat einde niet haalt. En dan zijn er nog de overige figuren die even aan de orde komen of zelfs een wat grotere rol spelen. Een meesterstuk is een druk bevolkt en daardoor zeer gefragmenteerd boek. Het duurt dan ook even voor je de lijn van het verhaal te pakken hebt.

Nadeel van deze aanpak is dat er eigenlijk geen enkel personage is waarmee je echt meeleeft. Katja zou de logische heldin van het verhaal zijn, maar Römer maakt het niet heel makkelijk haar leuk te vinden. En zo zijn alle hoofdrolspelers, of ze nu good guy of bad guy zijn, eigenlijk niet zo sympathiek. Wel hebben ze allemaal hun eigen sores die hun chagrijn verklaren – en zeg nu zelf, wie gaat er wel hard lachend en huppelend door het leven als 'ie met de dood wordt bedreigd?

Römer strooit ondertussen wel met intrigerende puzzelstukjes, die langzaam op hun plek vallen en het grotere geheel laten zien. Toch weet Een meesterstuk niet te boeien. Is het geheim misschien toch iets te vergezocht en ongeloofwaardig? Of komt het door die waaier aan mopperige personages? Het is lastig er helemaal de vinger op te leggen, want het mysterie rond het schilderij en de daardoor opgewekte hebzucht fascineren wél. En er gebeurt zoveel in dit boek dat je je geen moment hoeft te vervelend. Dat maakt dat je Een meesterstuk uiteindelijk wel wilt uitlezen.

Recensie: Een meesterstuk - Peter Römer

Een meesterstuk

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een student met een passie – een kunsthandelaar zonder geweten – een Afghanistan-veteraan met een trauma – en een ontdekking die de kunstwereld op zijn grondvesten zal doen schudden…

    Jacques en Anton, twee oude vrienden, vinden kort na elkaar de dood. De een pleegt zelfmoord, de ander sterft twee maanden later aan een hartaanval. Een tragische samenloop van omstandigheden, naar het zich laat aanzien. In elk geval legt niemand een verband met de opzienbarende ontdekking die de twee mannen kort daarvoor hebben gedaan. Wat ook niet kan, want ze hebben hun vondst angstvallig geheim gehouden… dachten ze.

    Dertig jaar later wordt op klaarlichte dag de Amsterdamse kunsthandelaar Louis Post in zijn winkel in de Nieuwe Spiegelstraat vermoord. Professor Arjen Hageveld denkt te weten waarom. Het heeft te maken met het schilderij van de relatief onbekende achttiende-eeuwse schilder Isaac Pietersz waar een van zijn studenten al maandenlang onderzoek naar doet. Een schilderij met een geheim dat de professor enkele dagen eerder met de kunsthandelaar had gedeeld.

    Katja Hiemstra heeft in eerste instantie geen flauw idee hoe opzienbarend de ontdekking is die ze tijdens haar afstudeerproject heeft gedaan. Voor haar heeft het schilderij van Pietersz vooral persoonlijke waarde – het doek heeft ooit toebehoord aan haar grootvader Anton. Maar het proces dat zij onbewust in gang heeft gezet, valt niet meer te stoppen. Er staat veel op het spel, te veel, en niemand – niet in Genève, niet in St Petersburg en zeker niet in Den Haag – kan zich veroorloven te verliezen…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen