• onze waardering

De belofte van Michelangelo - Matteo Strukul RECENSIE

Recensie: De belofte van Michelangelo - Matteo Strukul

Rome, herfst 1542. Michelangelo heeft nog een jaren oude belofte in te lossen: hij moet het monument op het graf van paus Julius II afmaken. Helaas levert dit weerstand op bij de paus die op dat moment regeert. Maar dat niet alleen: Michelangelo is ook in het zich gekomen van de Romeinse Inquisitie. Zij hopen via Michelangelo te achterhalen waar Vittoria Colonna mee bezig is en met welk verboden genootschap zijn zich inlaat. 

Eerder werd De medici - over machtigste familie van het vijftiende-eeuwse Italië - van Matteo Strukul al erg goed ontvangen. Dit keer schrijft hij over de wereldberoemde kunstenaar Michelangelo met op de achtergrond het eeuwenoude Rome waar landsknechten en courtisanes het voor het zeggen hebben. 

De belofte van Michelangelo is een mooie reconstructie van het jaar 1542 waarin Michelangelo leefde. Deze gebeurtenissen zijn goed onderzocht, net als de personages die in De belofte van Michelangelo voorkomen. Michelangelo wordt met respect neergezet en in plaats van figuur waar we allemaal een beetje tegenop kijken, krijgt hij iets menselijks en wordt hij een toegankelijke man die ook zijn eigen problemen en obstakels kent.

Het gaat om een belangrijke historische periode, waarin de Romeinse inquisitie vanwege de paus terrein wint en Michelangelo wordt opgejaagd vanwege zijn deelname aan een sekte genaamd The Spirits. De setting doet wat denken aan de boeken van Dan Brown, mede omdat het in Italië afspeelt en het teruggaat in het verleden én dat het mysterie op eenzelfde manier is neergezet. 

De belofte van Michelangelo bevat veel actie denk aan achtervolgingen: en grimmige straten en louche personen. Dit wordt afgewisseld met wat liefdesscènes, die minder goed uitgewerkt zijn dan de onderdelen met actiescènes.  

Ondanks dat de personages echt voldoende research hebben, zijn het wat ontoegankelijke figuren, die misschien wel typerend zijn voor hun status en aanzien. Zo ook bijvoorbeeld de vriendschap met Vittoria Colonna. Zij en Michelangelo zijn beide lastig in te schatten en vooral de actie in het verhaal blijft het wat De belofte van Michelangelo maakt. 

Matteo Strukul won in 2019 de Italiaanse literatuurprijs Premio Bancarella, die eerder werd gewonnen door Ken Follett en Michael Connelly. Ook met De belofte van Michelangelo zet hij goed werk neer. Verwacht in De belofte van Michelangelo veel actiescènes met af en toe wat liefde en een mooie, gedetailleerde reconstructie van deze tijd. Er mist af en toe wat diepgang en met de personages is het wat lastig om een echte band op te bouwen.

Recensie: De belofte van Michelangelo - Matteo Strukul

De belofte van Michelangelo

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Strukul won in 2019 de Italiaanse literatuurprijs Premio Bancarella, die eerder werd gewonnen door Ken Follett en Michael Connelly

    Rome, herfst 1542. Michelangelo, achtenzestig jaar, moet een belofte inlossen die hij veertig jaar daarvoor deed: de voltooiing van de tombe van paus Julius ii. Maar Michelangelo worstelt met de opdracht. Hij is zijn geloof in de katholieke kerk kwijt en voelt zich niet meer thuis in de Romeinse maatschappij. Hij wendt zich tot een nieuwe heidense sekte, de Spirituali, voor geestelijke leiding.

    Opgejaagd door de Inquisitie, in de steek gelaten door het Vaticaan en achtervolgd door zijn opdrachtgevers, moet Michelangelo alles op alles zetten om in leven te blijven. Hij krijgt daarbij de onverwachte hulp van drie heel verschillende vrouwen, die elk op hun eigen manier een grote kracht hebben: Vittoria Colonna, de beeldschone markiezin van Pescara; de charmante en mysterieuze dievegge Malascorte; en de even invloedrijke als meedogenloze courtisane Imperia.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen