• onze waardering

Elektrische vissen - Susan Kreller RECENSIE

Recensie: Elektrische vissen - Susan Kreller

Emma verhuist naar Duitsland met haar moeder en haar broer Dara en haar zusje Aoife. Ze laat haar Ierse grootouders en haar vader achter in Ierland en ze mist hen en haar geboorteland enorm. Niets in Duitsland is hetzelfde, het brood is er hard en zelfs de zee is hier anders. Emma heeft veel heimwee en wil terug naar Dublin. Wanneer haar zusje op school gepest wordt besluit zij niet meer te praten. Levin een jongen uit haar klas wil Emma wel helpen. Ze kunnen het samen goed vinden en Emma is er niet meer zo zeker van of ze nog wel wil ontsnappen aan Duitsland. 

Susan Kreller schrijft met Elektrische vissen een prachtige roman voor jonge lezers vanaf 12 jaar. Door haar beeldende schrijfstijl beschrijft ze de situaties in het boek voelbaar. Haar woordkeuze is bijna poëtisch wat dit boek bijzonder maakt. De schrijfstijl voelt als zacht en rustig. Er zit geen haast in dit verhaal. Dat zorgt er voor dat Elektrische vissen je rust geeft tijdens het lezen. De emoties die Susan Kreller beschrijft zijn voelbaar door de mooie woorden die ze eraan geeft. Sommige situaties zouden wat meer de diepte in mogen gaan, al doet de oppervlakkige beschrijving zeker geen afbreuk aan het verhaal. 

Elektrische vissen vertelt het verhaal van Emma, de hoofdpersoon uit dit boek. Emma is een tienermeisje dat noodgedwongen moet verhuizen. Haar moeder is geen enthousiaste vrolijke moeder en je voelt de eenzaamheid van Emma. Emma heeft een grote liefde voor haar zusjes Aoife en als deze van de een op de andere dag besluit niet meer te praten doet dat Emma pijn. Zonder er veel woorden aan te geven voel je deze emotie tijdens het lezen. Wanneer Emma Levin leert kennen, krijg je ook een kijkje in zijn leven. Levins moeder is psychisch ziek en in zijn gezin houden ze allemaal rekening met haar. Levin en Emma trekken steeds meer naar elkaar toe en lijken elkaar goed aan te voelen. Hun vriendschap wordt mooi beschreven. Ook de relatie tussen Emma en haar moeder, en haar grootouders in Duitsland krijgt steeds meer sympathie. Door het beschrijven van korte en belangrijke situaties krijg je een compleet beeld en begrijp je waarom Emma haar keuzes maakt. Ondanks dat Dara, haar broer maar een kleine rol speelt in het verhaal heb je ook van hem een goed beeld. Zijn karakter is sterk neergezet en je hebt een goed beeld hoe de gezinsverhoudingen zijn. 

Elektrische vissen is een boek met verhuizing en heimwee als thema wat mooie onderwerpen zijn om bespreekbaar te maken. Zeker in dit boek wordt het gevoel van heimwee en eenzaamheid zo mooi beschreven dat je het verhaal heel echt voelt. Dat maakt dat dit boek in je hoofd blijft zitten en je raakt. De titel van het boek geeft niet weer waar het boek over gaat en is misschien de reden waarom je Elektrische vissen niet meteen zal oppakken. Na het lezen van de achterflap weet je dat dit een mooi verhaal zal zijn en is je interesse vast gewekt. 

Graag waardeer ik Elektrische vissen met 5 hartjes vanwege de mooie en zachte schrijfstijl. Dit boek blijft in je hoofd hangen en laat je niet zomaar los. Susan Kreller weet je te raken met haar woorden en teksten, en zorgt er voor dat de emotie voelbaar is. Wie weet lezen we in de toekomst nog eens hoe het met Emma en Levin zal vergaan.

Recensie: Elektrische vissen - Susan Kreller

Elektrische vissen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een meesterlijk vertelde roman, genomineerd voor de Duitse Jeugdliteratuurprijs 2020. Een aanrader voor iedereen vanaf 12 jaar. Emma mist haar thuis. Na de verhuizing van Ierland naar Duitsland met haar moeder, haar broer en haar zusje is niets nog hetzelfde. Ze mist haar geboorteland, de Atlantische Oceaan en haar Ierse grootouders. Zelfs de Oostzee kan haar niet troosten. Emma wil maar één ding: zo snel mogelijk terug naar Dublin. Levin, een jongen uit haar nieuwe klas die zelf grote zorgen heeft, biedt haar zijn hulp aan. Maar op een bepaald moment lijkt hij helemaal niet meer te willen dat ze weggaat. En ook Emma zelf begint te twijfelen aan haar ontsnappingsplan.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen