• onze waardering

Vegan Japaneasy - Tim Anderson RECENSIE

Recensie: Vegan Japaneasy - Tim Anderson

Masterchef UK winnaar Tim Anderson studeerde Japanse voedingscultuur en woonde enige tijd in Japan. Bepaald geen onbekende dus op het terrein van de Japanse keuken. Eerder schreef hij al drie Japanse kookboeken, maar in Vegan Japaneasy beperkt hij zich voor het eerst tot de veganistische keuken. Niet dat Tim Anderson zelf veganist is, maar, zo geeft hij toe, eet hij onbewust toch vaak veganistisch. Ook omdat de Japanse keuken veel van dit soort gerechten in zich heeft. Vegan Japaneasy is dus zeker geen kookboek waarbij bekende Japanse recepten die vlees of vis bevatten geforceerd worden omgezet naar vegan varianten. Vlees- of visvervangers komen slechts in een paar recepten voor.

Vegan Japaneasy begint met een uitleg. Onder andere over de smaak umami die sterk aanwezig is in Japanse gerechten en over de umami-smaakmaker MSG die bij ons een slechte naam heeft. Onterecht, vindt Tim Anderson. Natuurlijk een opsomming van onmisbare ingrediënten in de voorraadkast: sojasaus, sake, mirin, rijstazijn, miso, dashi en rijst en andere Japanse ingrediënten die je wellicht zou kunnen gebruiken. De bereiding van Japanse rijst blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. In Vegan Japaneasy is er een aparte paragraaf aan gewijd.

Na de uitleg volgt een aantal basisrecepten voor Japanse smaakmakers en sauzen, soms vervangers voor niet-vegan ingrediënten zoals bijvoorbeeld eieren, die gebruikt worden bij het paneren.
Het volgende uitgebreide hoofdstuk zijn kleine gerechten en bijgerechten. Een hoofdstuk waar ik heel gelukkig van werd. Niet in de laatste plaats omdat ze soms zo ontzettend eenvoudig zijn en prima passen bij de hoofdgerechten uit dit boek, maar zeker ook bij andere (Aziatische) gerechten. Ik maakte hiervan de Aardappelkroketjes met prei en erwtjes (Yasai Korokke). Zo eenvoudig en lekker en zeker weten een blijvertje bij ons!

De hoofdgerechten zijn in twee delen gesplitst: Eenpansgerechten en gerechten met rijst of noedels. Voor mij was het onderscheid niet helemaal duidelijk. Ik maakte van de eenpansgerechten de geroerbakte kool en taugé met gembersaus en die serveerde ik ook met rijst. Ondanks de grote hoeveelheid gember (60 gram) overheerste deze niet. Het was een prima campinggerecht, want daar maakte ik het op de Skottelbraai! 

Uiteraard, zou ik bijna zeggen, wordt afgesloten met desserts en drankjes, maar wat bij mij het meest is blijven hangen van Vegan Japaneasy is de humoristische schrijfstijl van Tim Anderson. Vaak kon ik een glimlach niet onderdrukken. Ik zal dit boek ongetwijfeld nog vaker openslaan, soms vegan, soms aangepast naar vegetarisch (ik gebruik toch liever ei om te paneren).

Recensie: Vegan Japaneasy - Tim Anderson

Vegan JapanEasy

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Bij de Japanse keuken denkt men al snel aan tonijn, vlees van het Wagyu-rund, yakitori en sushi met zalm of andere vis. Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken, laat zien dat de Japanse keuken in de basis veel plantaardige gerechten kent en dat vegetarische recepten makkelijk te transformeren zijn naar plantaardig door één of twee ingrediënten te vervangen. Ontdek de veelzijdigheid van de veganistische Japanse keuken met 'Vegan JapanEasy': een bord bomvol umami! Begin bij de basis en leg een goede voorraadkast aan en maak zelf veganistische Japanse mayonaise. Gebruik essentiële smaakmakers als paddenstoelen, miso, dashi, tofu en meer voor de overheerlijkste lichte snacks, ramen, noedel- en rijstgerechten. Maak gyoza met een vulling van kimchi en tofu of van paddenstoelen met bamboescheuten. Serveer ramen met dashi, groenten, paddenstoelen en gebakken tofu of maak je eigen Japanse pickles. Proost met een mojito van sake met watermeloen en geniet van de veganistische Japanse keuken.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 10x populaire jongen versus verlegen meisje films

 • Even krabben - Rebecca Watson

 • Recensie: Ghostbusters: Afterlife

 • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings krijgt een vervolg

 • Het spoor van de doden - Sarah Bailey

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen