• onze waardering

Vreemdeling - Luc Hanegreefs RECENSIE

Recensie: Vreemdeling - Luc Hanegreefs

1568. De Nederlandse Joris is door zijn vader naar zijn oom in Engeland gestuurd om een beter leven te kunnen opbouwen. De Belgische Synken vlucht tegen haar zin ook met haar ouders naar Engeland. Door een reeks moorden en mysterieuze brieven kruisen hun paden elkaar en proberen ze samen het mysterie op te lossen.

Het verhaal van Vreemdeling begint wat rommelig omdat er veel personages en meerdere verhaallijnen geïntroduceerd moeten worden. Hierdoor duurt het relatief lang voordat je echt goed in het verhaal komt. Als je eenmaal goed in het verhaal zit is het wel superspannend en moeilijk om weg te leggen. Het sluit goed aan bij de belevingswereld van de tienerdoelgroep waar het voor geschreven is.

De schrijfstijl van Luc Hanegreefs is aangenaam en makkelijk leesbaar. Het nodigt uit tot verder lezen en is passend voor de tienerdoelgroep. Naast dat Vreemdeling leuk is om als ontspanning te lezen zit er ook veel geschiedenisinformatie in. Zo pikt de lezer op een aangename manier meteen veel informatie op over onze geschiedenis. Voor de liefhebber heeft Luc Hanegreefs aan het einde van het boek aanvullende geschiedenisinformatie opgenomen. Fijn om als extra achtergrond te hebben voor de liefhebber maar voor wie het niet zo interesseert kan het gemakkelijk overgeslagen worden. Een slimme oplossing om toch achtergrondinformatie te geven maar niet de vaart uit het verhaal te hoeven halen.  Het spanningsniveau bouwt steeds op en weer een beetje af en is goed afgestemd op de doelgroep. Lekker spannend maar niet te heftig.

De personages in Vreemdeling zijn voldoende uitgewerkt om goed met ze mee te kunnen leven maar niet zo uitgebreid dat de vaart uit het verhaal gaat. Met name Joris en Synken zullen de jonge lezers erg aanspreken. Wat een beetje jammer is dat in het verhaal de Nederlanders in Engeland strangers worden genoemd terwijl de titel van het boek, Vreemdeling, wel in het Nederlands is. Persoonlijk had ik hier één keuze in gemaakt. Een ander klein minpuntje of slordigheidje is dat in 1 hoofdstuk de boot waarmee Synken naar Engeland komt afwisselend de Klaartje en de Kaatje wordt genoemd.

Samengevat is Vreemdeling van Luc Hanegreefs een fijn en superspannend boek voor tieners. Het geschiedenisthema zal niet iedereen aanspreken maar voor liefhebbers van dit genre is het zeker een aanrader.

Recensie: Vreemdeling - Luc Hanegreefs

Vreemdeling

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een historische thriller vol intriges en spanning, die de lezer meevoert naar de woelige zestiende eeuw. Geïnspireerd door ware gebeurtenissen. Vanaf 14 jaar. In de Nederlanden woedt de strijd tussen Spaanse soldaten en protestantse rebellen. Wanneer Synken met haar ouders naar Engeland vlucht, vindt ze tussen de bagage een anonieme verzegelde brief. Vanaf dan is ze haar leven niet meer zeker. Ook Joris, die bij familie in Norwich woont, ontdekt dat de oorlog dichterbij is dan gedacht. Allebei raken ze ongewild betrokken bij een complot. Terwijl hun achtervolgers meedogenloos jacht op hen maken, proberen Synken en Joris beetje bij beetje het geheim van de brief te ontraadselen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen