• onze waardering

De stilte zegt genoeg - Jacodine van de Velde RECENSIE

Recensie: De stilte zegt genoeg - Jacodine van de Velde

De stilte zegt genoeg gaat over Tara. Tara is zeventien en haar moeder is overleden. Tara heeft er moeite mee haar leven weer op te pakken, ze is stil en in zichzelf gekeerd. Het verdriet en het gemis hebben gemaakt dat ze haar eindexamen heeft afgebroken en dat moet ze nu opnieuw, op een nieuwe school in een andere woonplaats doen. Ze is verhuisd naar haar oom en tante, tante Noor is de zus van Tara's moeder. Luuk, de jongste zoon, heeft moeite om met Tara's stille buien om te gaan, oudere broer Daniël slaagt er beter in Tara uit haar verdriet te trekken en leuke dingen te laten doen.

De stilte zegt genoeg gaat ook over Thom, een jongen van negentien. Hij draagt een groot geheim met zich mee en het duurt lang voor je precies weet wat hem is overkomen. Het heeft in ieder geval iets te maken met zijn veel jongere zusjes Eva en Sofie, waar hij stapelgek op is en waar hij zich heel verantwoordelijk voor voelt. Thom en Tara staan in de zomervakantie op dezelfde camping in Frankrijk. Tussen Eva, die ook stil en in zichzelf gekeerd is, en Tara is een klik. Ze begrijpen elkaar zonder woorden. Tara vindt Thom wel sympathiek, maar kan ook geen hoogte van hem krijgen.

Als je de eerste young adultroman van Jacodine van de Velde, Wat je zegt zie je zelf, hebt gelezen, zul je een aantal personen herkennen in De stilte zegt genoeg. Net zoals de locatie, want het begin van De stilte zegt genoeg speelt zich ook af op de Franse camping Le Tournesol.

De stilte zegt genoeg gaat over verdriet, rouw en schuldgevoel. Jacodine van de Velde heeft het boek met heel veel gevoel geschreven en dat levert een emotioneel verhaal op dat zelfs de meest koele kikker niet onbewogen zal laten. Van de Velde laat de rauwe emoties van zowel Tara als Thom zien, waardoor je niet anders kunt dan met ze meeleven en meehuilen. De hoofdstukken zijn geschreven vanuit Tara of vanuit Thom, meestal sluiten ze op elkaar aan, maar soms zit er ook een klein stukje overlap in zodat je dezelfde gebeurtenis vanuit de ogen van beide hoofdpersonen leest.

Het boek maakt pijnlijk duidelijk wat het verlies van, in dit geval, een ouder betekent. Het kost veel tijd om het een plek te geven en op de meest onverwachte momenten kan het verdriet weer toeslaan en een verlammende werking hebben. Voor de omgeving is het ook lastig, zij hebben te maken met hetzelfde verlies. Verlies voelt echter voor iedereen anders en het is niet te voorspellen wanneer het weer opduikt. Gelukkig heeft Tara ook steeds vaker vrolijke en blije momenten, en familie en vrienden die haar liefdevol proberen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Verdriet is onvoorspelbaar, maar schuld- en verantwoordelijkheidsgevoel ook. Daar heeft Thom mee te kampen en ook voor hem geldt dat hij op onverwachte, en ongewenste moment, weer herinnerd wordt aan wat er is gebeurd.

Al deze zware thema's zouden je bijna laten vergeten dat Van de Velde ook nog een luchtiger verhaallijnen en aspecten heeft verwerkt in De stilte zegt genoeg. De vriendschap tussen Tara en Thom bijvoorbeeld, of het grappige zusje Sofie dat altijd en overal het ijs weet te breken.

De stilte zegt genoeg is een boek dat zeer de moeite waard is. Los van de inhoud is het een boek dat prettig is geschreven en vlot en fijn leest. Ondanks de omvang van 350 pagina's, vlieg je door het boek heen. Wees erop voorbereid dat het boek je behoorlijk zal raken en dat je af en toe (geregeld?) tissues nodig hebt. 

Recensie: De stilte zegt genoeg - Jacodine van de Velde

De stilte zegt genoeg

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dit emotionele youngadultboek speelt zich net als Jacodine van de Veldes eerste jongerenroman Wat je zegt zie je zelf deels af op de Franse camping Le Tournesol. De hoofdpersonen proberen ieder op hun manier om te gaan met verlies en schuldgevoel. Sinds het overlijden van haar moeder staat de wereld van de zeventienjarige Tara stil. Ze is erg in zichzelf gekeerd en door haar verdriet en het gemis blijkt het moeilijk haar leven op te pakken. Op een kampeervakantie met haar oom en tante ontmoet ze de vijfjarige Eva. Meteen is er een klik tussen de twee, doordat ze elkaar woordeloos aanvoelen. Wat Tara van Eva’s negentienjarige broer Thom moet vinden, weet ze niet zo goed. Hij is lief en zorgzaam voor zijn familie, maar kan ook zomaar ineens uit zijn vel barsten. Tara komt tot de ontdekking dat ook de muzikale Thom een last met zich meedraagt. En dat is iets waar hij duidelijk niet over wil praten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen