• onze waardering

Help! Een klas zonder meester - Ilona de Lange RECENSIE

Recensie: Help! Een klas zonder meester - Ilona de Lange

Sam, een jongen uit groep 8, zit in een gezellig klas met een geweldige meester! Meester Pieter voetbalt mee op het schoolplein, bouwt tijdens de geschiedenisles met de klas een piramide van suikerklontjes en is de eerste meester die echt naar Sam luistert!

Tot op de dag dat meester Pieter meedeelt dat hij weggaat. Door het lerarentekort, vindt de school niet meteen een nieuwe juf of meester. Als ze niet snel een nieuwe leraar vinden, wordt Sams gezellige klas verdeeld over twee andere groepen. Om een nieuwe juf of meester te vinden, besluit Sam om samen met z'n vrienden video's te maken. Ze bedenken een heus 'meesterplan' en een wel heel creatieve oplossing voor het lerarentekort...

Help! Een klas zonder meester is een inventief leesboek waarbij je als lezer een kijkje krijgt in het leven van Sam, een creatieve jongen uit groep 8. We volgen hem tijdens zijn actieplan om een nieuwe leraar te vinden voor hun klas. Dit actieplan of beter gezegd 'meesterplan' gaat gepaard met briljante grappen en dolle avonturen! Ilona de Lange, de auteur van dit knap geschreven verhaal, bouwt het verhaal langzaam op. Het lukt Sam en z'n vrienden niet meteen om een nieuwe meester of juf te vinden, ze starten eerst een videokanaal op en hangen posters op om iedereen te laten weten dat ze een nieuwe juf of meester zoeken. Maar deze spannende wildplakactie heeft natuurlijk z'n gevolgen...

Het boek is dus heel goed opgebouwd, met een dertigtal korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk leest bijzonder vlot, bij elke tussentitel kunnen we bovendien ook lezen hoeveel volgers hun nieuwe vlogkanaal heeft. Bij 100.000 volgers heeft Sam namelijk iets beloofd aan zijn kijkers, zal Sam dit kunnen waarmaken?

In Help! Een klas zonder meester komen ook enkele illustraties voor die de tekst zeker versterken. De donkere tekeningen in grijstinten werden gemaakt door Hanne Snel. Ze heeft een speelse, sierlijke en levendige tekenstijl met oog voor detail en maakte eerder ook al de illustraties voor 'Maffe Meester Daan'.

Ilona de Lange, de vindingrijke auteur, maakt van dit verhaal een 'meesterlijk' verhaal, er zitten zoveel elementen in verwerkt dat het heerlijk ontspannend lezen is in Help! Een klas zonder meester. De Lange schrijft een humoristisch en plezierig verhaal, maar tevens ook een ontroerend verhaal. Sam woont bij zijn pleegouders en heeft toch ook angst om achtergelaten te worden, niet alleen door zijn ouders, maar nu ook door zijn lievelingsmeester. Ilona kan dit gevoel zo prachtig weergeven dat je als lezer echt wel geraakt wordt door Sams situatie. De auteur maakt dan ook gebruik van herkenbare situaties. 

Help! Een klas zonder meester is ook een prachtig boek waar echt met taal gespeeld wordt, Ilona de Lange maakt niet alleen gebruik van jongerentaal zoals bv. 'lit zijn' of 'de meester heeft je gedist', maar er wordt ook een hoofdstuk besteed aan 'spaties, de voegen van de taal'. Hoe er dan juist gespeeld wordt met de spaties, moet je gewoon zelf ontdekken in het boek! Ga zeker ook op zoek naar het fragment waarbij 'de bijzondere meester' op een wel heel speciale plaats geïnterviewd wordt en de auteur hem een wel heel toepasselijk spreekwoord laat gebruiken... Hilariteit alom!

Bovenop al deze leuke extraatjes zit het verhaal op zich ook heel goed in elkaar, er worden hele leuke lessen gegeven, lessen die elk kind wel graag zou willen hebben op school...

Kortom, Help! Een klas zonder meester, is een humoristisch, plezierig en ontroerend verhaal dat zeker enthousiast onthaald zal worden bij kinderen vanaf 9 jaar en een echte aanrader is!

Recensie: Help! Een klas zonder meester - Ilona de Lange

Help! Een klas zonder meester

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Sam baalt: de allerleukste meester die hij ooit heeft meester gehad, gaat weg. En de school kan niet zomaar een nieuwe juf of meester vinden. Als er niet snel een oplossing komt, worden de kinderen uit zijn klas over verschillende klassen verdeeld. Dat laat Sam niet gebeuren. Samen met zijn vrienden bedenkt hij een plan. Een Meesterplan!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen