• onze waardering

Leuke nieuwe buren - Jane Fallon RECENSIE

Recensie: Leuke nieuwe buren – Jane Fallon

Als haar echtgenoot ineens besluit dat hij ergens anders gaat wonen, en vooral ook zonder haar, staat Laura op straat. Toevallig valt tijdens haar werk haar oog op een advertentie voor een tijdelijk huurappartementje. Zo komt Laura in een van de meer exclusieve straten van Londen terecht. Haar verhuurder Gail verwelkomt haar allerhartelijkst, maar voor de andere bewoners van de straat is Laura als alleenstaande moeder met een schoonmaakbedrijfje vooral een vreemde vogel. Als de schatrijke snob Stella hen haar er vervolgens van verdenkt een oogje te hebben op haar verloofde, wordt het helemaal ongezellig. Maar dan ontdekt Laura dat deze Al inderdaad niet te vertrouwen is. In een poging haar te helpen ontwikkelt ze een onverwachte vriendschap met Stella.

Leuke nieuwe buren is de negende roman van Jane Fallon. Al vaker schreef ze boeken over de (verstoorde) relatie tussen met name vrouwen, maar ook hun soms ingewikkelde relaties met mannen. Bijvoorbeeld in Even goede vrienden, waarin Amy ontdekt dat haar verloofde vreemdgaat met haar beste vriendin, en stiekem een nieuw leven opbouwt terwijl hij gelooft dat hun relatie nog goed is. In Leuke nieuwe buren heeft Laura een ingewikkelde verhouding met haar ex-man, maar de belangrijkste relaties in dit boek zijn die tussen Stella en Al, en tussen Laura en Stella. Vooral die laatste houdt het verhaal gaande en helpt het verhaal van afstandelijk en horkerig, naar boeiend en leuk om mee mee te leven.

Want Leuke nieuwe buren moet wel echt even op gang komen. Zoals ook in Fallons andere boeken zijn haar hoofdpersonen niet per se makkelijk om van te houden. Mede door hun omstandigheden zijn ze wat bokkig en nors, en kost het even tijd om ze te leren kennen. Dat geldt voor de nieuwe buren, die vooral neergezet worden als geldwolven die een bizar rijkeluisleventje leiden en geen idee hebben van de echte wereld. Maar ook voor Laura, die het duidelijk moeilijk heeft met haar nieuwe bestaan als gescheiden, alleenstaande moeder, en de standaarden voor haar leven echt even moet bijstellen. Helaas worden die ontwikkelingen naar de achtergrond verdreven ten gunste van alles wat gebeurt in Stella's leven. Richting het slot verovert Laura haar plekje wel weer in het verhaal, maar zij had best wat royaler aandacht verdient in het boek waarin zij de hoofdpersoon is.

Toch is Leuke nieuwe buren ondanks dat, of misschien juist dankzij die focus op de buurvrouwen, een zeer vermakelijk boek. Fallon bouwt haar verhaal zo op dat er tot het einde toe geheimen tussen Al en Stella boven blijven drijven. Ook laat ze Laura niet helemaal al adorerend verzinken in haar nieuwe vriendschappen, maar houdt ze haar toch nog een beetje met beide benen op de grond. En ondertussen bezigt ze haar humoristische, scherpe en zelfs ietwat sarcastische schrijfstijl. Het contrast tussen schoonmaakkoningin Laura en de van plastisch chirurgie aan elkaar hangende buurvrouwen is misschien makkelijk, en zeker overdreven, maar staat garant voor grappige situaties. Leuke nieuwe buren is misschien een wat onwaarschijnlijk verhaal, maar zeker weten een plezier om te lezen.

Recensie: Leuke nieuwe buren – Jane Fallon

Leuke nieuwe buren

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Stella verdenkt Laura ervan een oogje op haar man Al te hebben, maar Laura ontdekt dat Al zo zijn eigen geheimen heeft. Dat leidt tot verrassende ontwikkelingen en onverwachte bondgenootschappen…

    Als Laura’s huwelijk op de klippen loopt, vindt ze via via een tijdelijk thuis in het appartementje boven de garage van een grote villa in een exclusieve straat in Londen. Als alleenstaande moeder met een schoonmaakbedrijfje voelt ze zich daar niet echt op haar plek. Als vervolgens een van de buren, de schatrijke snob Stella, Laura ervan verdenkt een oogje te hebben op haar verloofde Al, verslechtert de sfeer. Maar dan ontdekt Laura dat Al, voor wiens bedrijf zij een schoonmaakcontract heeft, niet de man is die hij lijkt te zijn, en dat leidt tot verrassende ontwikkelingen en onverwachte bondgenootschappen…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen