• onze waardering

De tas - Désanne van Brederode RECENSIE

Recensie: De tas - Désanne van Brederode

“Waarom tijm?’’ deze nogal absurde vraag verbind allerlei verschillende (hoofd)personen in De Tas. Ab(dulrahman) is van plan een tas in een stationshal achter te laten om mensen te laten verwonderen, dieper na te laten denken, maar boven al een antwoord te geven op deze vraag om “toevalskunst” te laten ontstaan. Wat precies de reden van dit ‘experiment’ is wordt langzamerhand duidelijk naar mate het verhaal vordert.

Het verhaal start als hij wordt tegengehouden terwijl hij de tas in de hal wilt achterlaten. Hierdoor moet Ab noodgedwongen op zoek naar een alternatieve manier om de vraag te verspreiden en de antwoorden te verzamelen. In het eerste deel van De Tas kom je meer te weten over het leven en achtergrond van Abdulrahman. Hierbij komen in De Tas verschillende sociale, politieke en filosofische onderwerpen aan bod. Zo is Ab een asielzoeker die veel betrokken is bij de situatie van Syrische Koerden, maar is hij ook erg ‘vernederlandst’. Deze dynamiek blijft continu een rol spelen in de stukken over Ab. Je krijgt een band met hem, maar kan ook gaan twijfelen aan zijn belangen en betrouwbaarheid. 

Ab lijkt de hoofdpersoon van De Tas, omdat hij anderen aanzet tot het beantwoorden van de vraag. De schrijfstijl van Désanne zet je telkens op het verkeerde been, doordat je niet precies weet wie de verteller is. Tijdens het lezen kom je namelijk steeds meer in aanraking met andere personen en leer je meer over hun levensverhaal. Dit kan zowel verbindend als verwarrend werken, doordat je niet precies weet waar het verhaal naartoe gaat of wat het uiteindelijke doel is. Verschillende stukken zijn in derde persoon geschreven, andere verhalend en soms zijn zelfs voorwerpen de verteller. Dit maakt het interessant, maar leest het niet altijd even lekker door.

De Tas gaat over liefde, een zoektocht naar de zin van het leven en over teleurstellingen. Het is boeiend geschreven, maar kan soms verwarrend zijn. Het is geen roman die je direct pakt, maar wel een die je aan het denken kan zetten.

Recensie: De tas - Désanne van Brederode

De tas

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In een drukke stationshal vergeet iemand zijn tas. Het wordt bijtijds ontdekt, de eigenaar wordt ter verantwoording geroepen. Hij liet zijn tas doelbewust achter, maar met welke reden? Wat te doen met iemand voor wie vragen belangrijker schijnen dan pasklare antwoorden en opinies, en die grote waarde hecht aan wat hij ‘toevalskunst’ noemt? Als zijn plan met de tas is verijdeld, verzint hij wel iets nieuws. Maar waarom met zoveel haast? Voor wie? Wat staat er op het spel?
  Met vaart en humor zet Désanne van Brederode de lezer regelmatig op het verkeerde been. Want is de man met de tas wel de hoofdpersoon in dit verhaal? Of zijn veel meer mensen in deze roman hoofdpersonen én vertellers? Een tas, een takje tijm, een stationshal zelf: ook die hebben recht van spreken.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De beste volwassen tekenfilms

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

 • Recensie: Venom: Let there be Carnage

 • Recensie: Pretty Smart - seizoen 1

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen