• onze waardering

Terwijl Parijs sliep - Ruth Druart RECENSIE

Recensie: Terwijl Parijs sliep - Ruth Druart

Jean-Luc werkt al jaren aan het spoor. Nu het is overgenomen door nazi-Duitsland, doet hij dit met enorme tegenzin en een groeiend schuldgevoel. Wanneer hij op een dag aan het werk is in doorgangsstation Drancy, komt hij oog in oog te staan met een grote groep mensen die op transport wordt gezet. In een fractie van een seconde ontmoet hij een jonge moeder. Uit pure wanhoop geeft ze haar pasgeboren baby aan Jean-Luc en dan.. vertrekt haar trein.  

Ben jij fan van historische romans? Bereid je voor. Er is een nieuwe auteur en deze vrouw wil je zeker weten in de gaten houden! Terwijl Parijs sliep is haar debuut en haar naam is Ruth Druart. En wow, wat een adembenemend debuut! 

In Terwijl Parijs sliep volgen we de gebeurtenissen aan de hand van meerdere karakters. Zo volgen we Jean-Luc, maar ook twee vrouwen genaamd Sarah en Charlotte en een kind genaamd Sam. Alle personages zijn zeer sterk uitgewerkt, ze voelen heel puur en realistisch. We lezen hoe ieder personage de tweede wereldoorlog beleeft en hoe alles opbouwt naar die ene vluchtige ontmoeting op het station in Drancy. Ruth Druart heeft hiermee een hartbrekend plot gecreëerd: hoe ver kun je gaan om je kind te beschermen? Is liefde stevig vasthouden of loslaten? Anders dan andere historische romans, staat in Terwijl Parijs sliep vooral de liefde en band tussen ouder(s) en kind centraal. Het is de rode draad door een verhaal van oorlog, verzet, jonge liefde, het leven in de kampen, vluchten en armoede.  

Een ander pluspunt aan het verhaal is dat het een perfecte balans heeft tussen vroeger en nu. We schakelen continu tussen de tijdlijnen van 1944 en 1953. Ruth Druart weet precies wanneer het tijd is om te schakelen naar een andere tijd of naar een ander personage. Het zorgt ervoor dat je blijft doorlezen, met een kloppend hart en hier en daar enkele tranen. Terwijl Parijs sliep is aangrijpend vanaf de eerste pagina, tot aan de allerlaatste letter. Het debuut van Ruth Druart is een absolute aanrader voor iedere fan van historische romans. We kunnen alleen maar hopen dat er hierna nog vele boeken zullen volgen en dat dit pareltje nog maar het begin is van dit schrijftalent.

Recensie: Terwijl Parijs sliep - Ruth Druart

Terwijl Parijs sliep

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een krachtige roman over moed en hoop in een van de donkerste periodes uit de moderne geschiedenis

  Parijs, 1944. Het leven van een jonge vrouw neemt een afschuwelijke wending als ze op een dag van haar bed wordt gelicht. Ze wordt op transport gezet naar Auschwitz. Op het perron neemt ze een levensbepalende beslissing: in haar wanhoop geeft ze haar zoontje, een baby nog, weg aan een wildvreemde man.

  Santa Cruz, 1953. Jean-Luc heeft met veel moeite het verleden achter zich gelaten. Getekend door de nazibezetting van Parijs en zijn werk langs de spoorlijnen, waar hij getuige was van de gruwelijkheden die de Duitsers aanrichtten, ontvluchtte hij na de Tweede Wereldoorlog Frankrijk om samen met zijn vrouw en aangenomen zoontje een nieuw leven te beginnen in de Verenigde Staten. Dan wordt op een dag zijn ergste angst werkelijkheid en klopt het verleden volkomen onverwacht op zijn deur.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Dear White People seizoen 4

 • Hartritme - Bart Chabot

 • 10x kick-ass vrouwenfilms

 • Recensie: Mare of Easttown

 • Sadie - Courtney Summers

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen