• onze waardering

De ontvoerde schat - M.G. Leonard & Sam Sedgman RECENSIE

Recensie: Dader op het spoor 2 - De ontvoerde schat - M.G. Leonard & Sam Sedgman

Alexander Beck, kortweg Alex, is een twaalfjarige jongen die steeds op zoek is naar een leuk avontuur. Hij wordt door zijn oom Ben, die reisjournalist is, uitgenodigd om met de California Comet mee te gaan op treinreis van Chicago naar San Francisco.

Daar maakt Alex kennis met Hélène, de dochter van miljonair Argus Lemette. Hélène wordt tijdens de treinreis echter op een geheimzinnige wijze ontvoerd...

Kan Alex de ontvoerder opsporen en zal hij Hélène terugvinden...?

De ontvoerde schat is het tweede deel in de serie over treinmysteries Dader op het spoor. Eerder verscheen ook al De juwelendief in deze spannende detectivereeks.

In het eerste deel zat Alex op de Hooglanden-expres waar een juwelendief passagiers beroofde. Toen kon Alex de zaak oplossen en de dief te pakken krijgen. Je zou dus wel kunnen zeggen dat Alex een 'treindetective' is. 

In het tweede deel, De ontvoerde schat, vertrekt Alex deze keer met de California Comet.

M.G. Leonard en Sam Sedgman, maken van dit verhaal een zeer spannend, boeiend verhaal boordevol avontuur. Al meteen vanaf het begin wordt je nieuwsgierigheid gewekt. Voor lezers die het eerste deel niet gelezen zouden hebben, maak je sowieso in hoofdstuk één kennis met Alex. Hij is een tiener die prachtig kan tekenen en neemt z'n schetsboek overal mee naartoe. Zo tekent hij het station en de California Comet voor hij op de trein gaat. Je krijgt doorheen het boek ook soms korte verwijzingen naar deel 1, zo weet je meteen wat Alex al meemaakte en krijg je een nauwkeuriger beeld over de serie.

M.G. Leonard, bekend van onder meer 'De keverjongen', kan als geen ander het verhaal van De ontvoerde schat voorzien van zeer gedetailleerde beschrijvingen, zodat je een nauwkeurig beeld krijgt bij de tekst: 'Een atletische man in een kakelbont trainingspak - een knalblauwe broek met een neongroen jasje - baande zich in een weg door de menigte.'

Het boek is heel leuk opgebouwd, het bestaat uit verschillende hoofdstukken, steeds voorzien van een leuk bedachte en originele kop. 'De zoete aanwijzing', 'Schimmenspel'... zijn titels die je een korte aanwijzing geven over wat er in het hoofdstuk aan bod zal komen, maar de kop verklapt ook niet te veel informatie zodat het zeker je nieuwsgierigheid opwekt om verder te lezen. Naast het spannende en avontuurlijke verhaal krijg je als lezer ook heel wat informatie over verschillende types van treinen en over de geschiedenis van het treinverkeer. Het boek zal echte treinfanaten zeker aantrekken. Ook fijn is dat je steeds wat meer informatie bekomt in verband met wie de ontvoerder is van Hélène, je probeert net als Alex alle puzzelstukken van het raadsel op te lossen.

Alex ontmoet ook zijn medereizigers, ze hebben elk hun eigen karaktereigenschappen zodat je makkelijk een beeld kan vormen van hen. Mason en Hadley zijn nieuwe personages die een leuke dynamiek brengen in het verhaal. Ze bezitten ook speciale vaardigheden die zeker van belang zijn in het verhaal.

Tijdens de treinreis ontstaan er zeker ook prachtige vriendschappen. M.G. Leonard had hier een zeer mooie quote over, die heel mooi paste bij het verhaal: 'Vriendschap is het geschenk van de reiziger, maar afscheid is de vloek van de reiziger'.

Als lezer krijg je de kans om via het boek mee te reizen naar prachtige plekken. 'Je verwonderen over nieuwe plekken' is dan ook een belangrijk onderdeel van deze treinreis.

Verder is het boek ook voorzien van prachtige illustraties van Elisa Paganelli. Het verhaal wordt door de fijne illustraties werkelijk tot leven gewekt. Alex' tekeningen worden werkelijkheid dankzij Paganelli en zijn uitermate gedetailleerd. Paganelli deed vooraf heel wat onderzoek voordat ze begon te schetsen. De zwart-wit illustraties versterken de tekst en zijn werkelijk een lust voor het oog. De schutbladen voor- en achteraan zijn voorzien van een lichtblauwe routekaart van de California Comet, zo kan je Alex' avontuurlijke reis makkelijk meevolgen. 

Dit spannende treinreisavontuur is zeker geslaagd en het perfecte leesvoer voor speurneuzen vanaf 9 jaar en ouder. Zeker benieuwd naar deel 3!

Recensie: Dader op het spoor 2 - De ontvoerde schat - M.G. Leonard & Sam Sedgman

Dader op het spoor 2 - De ontvoerde schat

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De ontvoerde schat is deel 2 in de populaire serie Dader op het spoor, superspannende detectives voor echte speurneuzen vanaf 9 jaar.
    Na zijn avontuur op de Hooglanden-expres kan de elfjarige Alex niet wachten op een tweede treinreis. Dus twijfelt hij geen seconde als zijn oom, reisjournalist, hem uitnodigt mee te gaan op de California Comet, de iconische treinreis van Chicago naar San Francisco. Wanneer onderweg de dochter van miljonair August Reza op mysterieuze wijze verdwijnt, duikt Alex op de zaak. Kan hij de ontvoerder ontmaskeren voordat de trein in San Francisco aankomt?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen