• onze waardering

Zonder Titel - Erna Sassen RECENSIE

Recensie: Zonder Titel - Erna Sassen

Joshua's beste vriendin, Zivan, is een paar maanden geleden teruggekeerd naar Irak. Toen ze klein was is ze naar Nederland gevlucht en sinds de kleuterklas is ze al Joshua's hartsvriendin. Als ze plotseling niks meer van zich laat horen begrijpt Joshua er niks van, maar dan vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Zivan is uitgehuwelijkt aan haar neef. Zal Joshua zijn vriendin ooit nog terugzien?

Zonder Titel neemt de lezer mee in een emotionele achtbaan. Joshua is verdrietig als hij mentaal afscheid probeert te nemen van zijn vriendin. Hij verwerkt dit in zijn schetsen, die ook te zien zijn in het boek. De prachtige tekeningen, die gemaakt zijn door Martijn van der Linden, maken dit boek ook visueel een aanwinst voor je boekenkast.

Voor jongvolwassenen is dit boek heel herkenbaar. Joshua zit op de middelbare school en probeert uit de buurt te blijven van de grote jongens. Twee daarvan zijn geïnteresseerd in zijn tekeningen. De jongens doen aan kickboksen en zeker in de eerste helft is het contact intimiderend. Als het geleidelijk wat beter gaat wordt het duidelijk dat ze meer gemeen hebben dan dat ze dachten. Zonder Titel is dan ook een mooi verhaal over vriendschappen tussen tegenpolen. De schrijfstijl van Erna Sassen is uniek. De zinnen zijn kort, het tempo is snel en het verhaal is heel makkelijk om te volgen. Ook mensen die niet vaak een boek oppakken kunnen een avond verdwijnen in Zonder Titel.

Het verhaal wordt verteld vanuit Joshua, het hoofdpersonage. Dit is een heel herkenbaar en gecompliceerd personage met meerdere lagen. Hij is een tiener. Een verwarde jongen die net als alle tieners veel keuzes probeert te maken. Zijn pijn spat vaak van de pagina af, compliment aan Erna Sassen. Zivan blijft meer een mysterie. Ze is er maar een paar hoofdstukken en voor de rest moet de lezer het doen met de herinneringen van Joshua. Zeker een leuk aspect, maar de relatie tussen de twee blijft heel oppervlakkig.

Het is geen feelgood verhaal. Het doel is dan ook niet om de lezer een goed gevoel te geven. Het is rauw en oprecht. Het komt echt aan en is enorm eerlijk. Zowel de jeugd als adolescenten zullen zich hierin herkennen. Joshua is heel open over de dingen waar hij mee zit. Het tempo is heerlijk en voor je het weet zit je tegen het einde van het boek. Er blijven nog wat vragen onbeantwoord (vervolg?), maar het is een verhaal dat je nog eens uit de kast kunt halen. Zonder Titel is zeker een aanrader voor een groot publiek; ook voor mensen die niet graag lezen of graag naar mooie schetsen kijken.

Recensie: Zonder Titel - Erna Sassen

Zonder titel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Aangrijpende jeugdroman over doorgaan zonder degene die jou het best begrijpt (15+).

  Joshua mist zijn soulmate Zivan, die met haar ouders is terugverhuisd naar haar geboorteland Irak. Bovendien maakt hij zich zorgen: ze reageert niet meer op zijn berichtjes; de vinkjes achter zijn WhatsApp-berichten blijven zwart. Noodgedwongen probeert Joshua zichzelf opnieuw uit te vinden zonder Zivan. Zijn passie voor tekenen en kunst, en een onverwachte vriendschap met Sergio (‘grote bek, grote spieren en maximaal aantrekkelijk voor de meiden’), redden hem.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De jacht op de groene diamant - Barbara Laban

 • De bloemist – C.L. Pattison

 • De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

 • A Touch of Ruin - Scarlett St. Clair

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen