• onze waardering

De geheimen van Saffron Hall - Clare Marchant RECENSIE

Recensie: De geheimen van Saffron Hall - Clare Marchant

De geheimen van Saffron Hall is de debuutroman van Clare Marchant. Het is een verhaal met twee verhaallijnen: één speelt zich af vanaf 1538 in de zestiende eeuw, de andere in 2019. Het is een populaire en boeiende structuur voor romans, waar onder andere ook Lucinda Riley graag gebruik maakte.

In het verhaal in het verleden staat Eleanor centraal. Ze gaat al jong gedwongen een huwelijk aan met Sir Greville, die ze geleidelijk steeds meer waardeert en waarvan ze begint te houden. Naast het runnen van het huishouden en het opvoeden van Grevilles dochtertje en later ook haar eigen zoon, houdt Eleanor zich bezig met het verbouwen van saffraan. Dit is een kostbaar specerij, dat veel waard is. Het zorgt ervoor dat Greville een steeds betere positie aan het hof krijgt.

Het verhaal in 2019 gaat over Amber. Haar dochtertje Saffron is doodgeboren en om haar verdriet te verwerken woont ze tijdelijk bij haar opa op het landgoed Saffron Hall. De oude toren, die al sinds mensenheugenis op slot zit, dreigt na een storm in te storten en men vindt een oud getijdenboek dat hier eeuwenlang geleden heeft. Amber ontcijfert de dagboekaantekeningen in het getijdenboek en ontdekt de tragische geschiedenis die zich in Saffron Hall heeft afgespeeld.

De meest boeiende verhaallijn in De geheimen van Saffron Hall, die tegelijk ook de meeste diepgang heeft, is die in het verleden. Dit is een interessant uitgewerkt verhaal over het leven en de ambities van de Engelse adel in de zestiende eeuw die probeert hogerop te komen. Het achterliggende historische decor is heel interessant en gaat enerzijds over de afscheiding van de Engelse Kerk van Rome en anderzijds over koning Henry VIII. Voor beide geldt echter dat ze toch nog wat summier aan de orde komen en wat meer historische informatie niet misplaatst zou zijn geweest. Het accent in het verhaal ligt toch op het dagelijkse leven en de saffraanoogst, wat overigens ook informatief is.

Het verhaal in het heden wordt gedragen door het verhaal in het verleden. Als lezer weten we al waar Amber geleidelijk achter komt, namelijk dat ook Eleanor haar kindje bij de geboorte verloren heeft. Marchant zoomt in deze verhaallijn in op het rouwproces van Amber. Zij heeft veel moeite met hetgeen gebeurd is en het lijkt haar en haar man Jonathan uit elkaar te drijven. De opstelling van Amber is enerzijds begrijpelijk, aan de andere kant zit je soms ook met gekromde tenen te lezen en hoop je heel erg voor Jonathan dat zijn vrouw zich ook weer voor hem gaat openstellen. 

De verhaallijnen in het verleden en in het heden wisselen zich geregeld af aan de hand van het gevonden getijdenboek, dat van Eleanor blijkt te zijn. Door de afwisseling vallen de teksten die Amber leest, samen met het leven van Eleanor. De hoofdstukken zijn van een prima lengte en De geheimen van Saffron Hall leest prettig en vlot. Als je van romans met een historisch tintje houdt, is het absoluut een aanrader.

Recensie: De geheimen van Saffron Hall - Clare Marchant

De geheimen van Saffron Hall

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Twee vrouwen, door vijf eeuwen gescheiden. Eén lang bewaard geheim.

    1538 De jonge bruid Eleanor maakt indruk op haar kersverse man door saffraan te verbouwen, een zeer kostbare specerij. Wanneer hij onverwacht uit de gratie raakt bij de koning, wordt ook Eleanor meegesleurd in zijn ondergang. Ze moet vluchten, en dat terwijl ze op het punt staat een kind te krijgen.

    2019 Amber woont tijdelijk bij haar opa op wat ooit het kasteel Saffron Hall was. Wanneer de oude toren na een storm instort, komt er een oud boek tevoorschijn, dat daar eeuwenlang verstopt heeft gezeten. Aan de hand van de dagboekfragmenten weet Amber beetje bij beetje een vergeten tragedie te onthullen, een verhaal dat pijnlijk dicht bij haar eigen leven komt…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen