• onze waardering

Exces - Persis Bekkering RECENSIE

Recensie: Exces - Persis Bekkering

EXCES: dans op instabiliteit

In Exces schotelt Persis Bekkering de lezer een jonge spring in het veld voor die in een carrousel van seksuele beleving op zoek is naar stabiliteit. Een trektocht langs hunkerende mannen die geen resultaat oplevert. Geplaveid met schuttingtaal en gelardeerd met onvolwassenheid.

Springerig van de ene naar de andere scène, met een groot gevoel voor inleving van de auteur voor de tastende mens. Het banale tot kunst verheven in welgevormde reeksen van woorden. Een roman voor een specifieke doelgroep. Geen verhaallijn die de massa aanspreekt. Zoals gezegd sterk seksueel getint, rijk aan contrasten in die zin.

Geschreven in hoog tempo met een sterke lading perversiteit. Pennenvruchten op de golven de ravebeweging, ongebreidelde activiteit, een voortdurende zoektocht naar autonomie. Sterk gericht op de details van het liefdesleven waarbij de liefde het onderspit delft in het duel met de hang naar vastheid.

Een hoofdpersoon, Nim, die reeksen mannen ‘verslindt’ en er niet door geïmponeerd raakt. I integendeel, de negatieve effecten overheersen. Een beschrijving van de dans naar extase die geen blijdschap achter laat. Je moet deze cultuur mee dragen om Exces te waarderen. Om er geen de diepgang van te onderkennen. Ontsnappen aan de rede door te doen, door het focussen op het lichamelijk contact met als afdronk toch de mislukking. Niet kunnen los komen van het verlangen naar hechting.

Gericht op de laatste grote jeugdcultuur van de vorige eeuw, met een overdaad aan uitbundigheid waarvoor de massa de schouders op zal trekken. Zeker de nuchtere Nederlander met zijn instelling van die maar gewoon, dat is al gek genoeg. Geen applausmeter van hen voor de dans langs de realiteit in een melancholische onderdompeling.

Het gevoel dat je ook mooi kunt schrijven over meer serieuze kanten van het leven. Een ode aan Vladimir Nabokov met sterk inzoomen op details. Wanneer het om begrijpelijke reden iets met je doet resteert altijd nog de bewondering voor de taalkunst, voor de compositie.

Recensie: Exces - Persis Bekkering

Exces

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na een onstabiele jeugd die haar langs een rijtje dubieuze vaderfiguren stuurt, staat danseres Nim op het punt volwassen te worden. Ze heeft de tijd mee: de jaren tachtig zijn bijna voorbij, de economie trekt aan, de dreiging van oorlog verdwijnt uit beeld, alles wordt nu alleen nog maar beter. In Europa staat een nieuwe jeugdcultuur in de startblokken, die massa’s mensen in robotische extase bij elkaar brengt. Wanneer de golem sterft, Nims laatste patriarch, schiet ze op volle kracht de toekomst in. Die brengt lange nachten zonder slaap in zweterige clubs en een eindeloze parade nieuwe geliefden. Een uitbundig leven langs de epicentra van de westerse cultuur volgt, maar Nim heeft het gevoel niet vooruit te komen. Want waarom voltrekt zich in elke episode dezelfde ramp? Exces is een verhaal met een structuur als het repetitieve ritme van techno. Een even uitdagende als melancholische roman over het afscheid van de toekomst in een heden dat permanent in crisis is, en een ode aan de ravebeweging, als laatste echo van de utopieën van de twintigste eeuw.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen