• onze waardering

De bijbel van de Indiase keuken - Paulami Joshi RECENSIE

Recensie: De bijbel van de Indiase keuken - Paulami Joshi

En weer wordt er een bijbel toegevoegd aan de toch al indrukwekkende reeks. Deze keer is De bijbel van de Indiase keuken aan de beurt. Ook schrijfster Paulami Joshi beaamt echter dat één bijbel van heel India eigenlijk niet te doen is. Bijna 20% van de wereldbevolking woont immers in India. En culinait gezien heeft India ook nog eens een invloedrijke keuken.

Paulami Joshi werd geboren in Kolkata (voorheen Calcutta) helemaal in het westen van India, maar groeide op in Mumbai, in het oosten. Een stad die alleen al meer inwoners heeft dan heel Nederland. Met haar ouders reisden ze heel India door en zo leerde ze de Indiase keuken kennen, voordat ze naar Nederland kwam.  De Indiase keuken heeft ook nog eens veel invloeden van buitenaf, zoals Perzië (Iran), Afghanistan, maar ook van Europese landen als Portugal, Frankrijk en Groot-Brittannië die lange tijd heersten over delen van India.

Zoals alle landenbijbels is ook De bijbel van de Indiase keuken ingedeeld naar regio. In India zijn dat er zes. En ook zoals iedere bijbel is er een hoofdstuk How-to's, een hoofdstuk Basisrecepten en een overzicht van veelgebruikte Indiase ingrediënten. Van de basisrecepten maakte ik de geklaarde boter (dat doe ik overigens wel vaker omdat het ideaal is om in te bakken) en het platbrood (roti). Laatstgenoemde zal ik overigens nooit meer kant-en-klaar kopen omdat zelf maken, leuk, lekker, eenvoudig én goedkoop is. Het enige dat je nodig hebt is volkoren tarwemeel, zout, water en een koekenpan. Paulami Joshi raadde deze twee basisrecepten aan bij de Kip Tandoori. Traditioneel wordt deze gemaakt in een tandoor-oven. Dat gegeven miste ik wel bij de omschrijving van het recept. In De bijbel van de Indiase keuken wordt de kip in de oven of de grillpan bereid. Ik deed het op mijn Kamado-barbecue. Dat leek mij dichter bij de originele Tandoor-oven liggen. Het resultaat was een heerlijke maaltijd. De combinatie van pittige kip met roti besmeerd met geklaarde boter (ghee) was perfect.

De bijbel van de Indiase keuken staat boordevol met bekende recepten als kip korma, mangochutney, dahl, samosa en ontelbare curry's. Vaak vegetarisch overigens want volgens de schrijfster zijn veel Indiase recepten zonder vis of vlees. Natuurlijk ook veel gerechten die ik nog niet kende, maar die zeker de moeite waard zijn om eens te maken. Voor zover ik kan zien zijn de ingrediënten goed verkrijgbaar, zeker als je de toko even inloopt. De recepten zijn heel toegankelijk en nodigen zeker uit om gemaakt te worden.

Recensie: De bijbel van de Indiase keuken - Paulami Joshi

Landenbijbels - De bijbel van de Indiase keuken

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Van curry's en biryani tot dahl en van lassi tot naan en samosa's

    Van biryani tot curry's en dahl en van naan tot samosa's: in De bijbel van de Indiase keuken neemt Paulami Joshi je mee op reis door het immense India: een land zo groot en rijk aan verschillende talen en culturen dat je amper van een land kunt spreken. De Indiase eetcultuur is de afgelopen vijfduizend jaar onafgebroken in beweging geweest - en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen