• onze waardering

Flora en de fantastische eekhoorn - Kate Dicamillo RECENSIE

Recensie: Flora en de fantastische eekhoorn - Kate Dicamillo

Flora Bukman, een tienjarig meisje, houdt van stripverhalen over superhelden. Haar ouders zijn gescheiden en Flora woont bij haar mama die schrijfster is. 

Op een dag ziet ze hoe een eekhoorn in de stofzuiger van haar buurvrouw terecht komt. Vanaf dat ogenblik verandert Flora haar leven. Ze redt de eekhoorn en ze worden vrienden.

De eekhoorn krijgt de naam Odysseus, een zeer gewichtige naam.

Odysseus is niet zomaar een eekhoorn, doordat hij door de stofzuiger opgezogen werd, heeft hij krachten gekregen...superkrachten! Hij kan vliegen en schrijft zelfs poëzie.

Flora en de fantastische eekhoorn is een combinatie van een leesboek waarin leuke zwart-wit illustraties in staan en enkele korte verhalen in stripvorm. Flora, het hoofdpersonage, leest graag strips. Leuk dat de illustrator K.G. Campbell bepaalde stukken tekst verwerkt in stripvorm. Bovendien wordt er ook in de tekst regelmatig verwezen naar de strips die Flora leest. De strip 'De verluchte avonturen van de lumineuze Incandesto!' komt zo herhaaldelijk aan bod. 

De eekhoorn, Odysseus, beleeft, net zoals in deze strip een soortgelijk voorval, hij komt terecht in een stofzuiger en krijgt zo ook superkrachten.

De schattige eekhoorn voelt zich zo spectaculair. Hij is sterk, slim en ...heeft steeds reuzehonger.

Kate Dicamillo, de auteur van Flora en de fantastische eekhoorn schrijft vaak vanuit het standpunt van Flora, maar schrijft ook hoofdstukken waarbij we een inkijk krijgen in hoe Odysseus, de eekhoorn, zijn aparte leventje beleeft.

Dicamillo heeft een vlotte schrijfstijl, er wordt ook met verschillende stijlen gespeeld. Zo krijgt elke striptitel een apart lettertype of zijn er zinnen die in een tekstballon worden weergegeven. Dit zijn vaak zinnen die Flora erg belangrijk vindt.

Een zeer leuke afwisseling dus tussen tekst, beeldverhaal en illustraties. Keith Campbell, de illustrator, geeft de tekeningen een grijsachtig tintje mee en speelt met schaduweffecten.

Op de cover van Flora en de fantastische eekhoorn staat het meisje afgebeeld dat meespeelt in de film. Zo kan je het boek lezen en de verfilming bekijken op Disney +.

Het boek werd trouwens al vertaald in 24 talen en is een ware bestseller. 

Kate Dicamillo vuurt ook best wel wat filosofische vragen op de lezer af in Flora en de fantastische eekhoorn: 'Wisten jullie bv. dat het universum op datzelfde moment bezig is om uit te dijen?'.

Dit best lijvige boek (het boek telt 263 pagina's) leest als een trein waarbij het hilarische avontuur van Flora en de eekhoorn centraal staan, maar waar ook andere thema's aan bod komen zoals scheiden, vriendschap, poëzie... met een zeer verrassend einde.

De combinatie van fantasie en emotie, weergegeven in mooie woorden en beeldrijke taal, maken dit boek tot een topper!

Flora en de fantastische eekhoorn is zeker de moeite waard om te lezen voor lezers vanaf 10 jaar.

Recensie: Flora en de fantastische eekhoorn - Kate Dicamillo

Flora en de fantastische eekhoorn (filmeditie)

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Flora is een meisje van tien.

    Haar ouders zijn gescheiden en ze houdt van stripverhalen over superhelden. Op een dag kijkt ze uit het raam en ziet ze hoe een eekhoorn in de stofzuiger van haar buurvrouw verdwijnt. Vanaf dat moment verandert Flora's leven. De eekhoorn wordt haar vriend. Maar Ulysses is allesbehalve een gewone eekhoorn: hij kan vliegen en schrijft poëzie.

    Ulysses is Flora's superheld.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen