• onze waardering

De verloren vriendin - Milena Buquets RECENSIE

Recensie: De verloren vriendin - Milena Buquets

De verteller van De verloren vriendin, geschreven door Milena Buquets, is een vrouw die volop in het leven staat. Ze is vertaalster en woont met haar twee zoons, die verschillende vaders hebben, middenin Barcelona. Ze heeft een relatie met de jonge acteur Bruno, die meer van de relatie lijkt te willen dan zij. Tijdens hun middelbare schooltijd is haar vriendin Gema aan leukemie overleden. De naam Gema is voor de hoofdpersoon voor altijd verbonden aan de dood en aan verlies, al weet ze eigenlijk niet goed meer wat er toen precies is gebeurd en hoe het afscheid van Gema was.

De verloren vriendin beschrijft de zoektocht van de hoofdpersoon naar haar verleden tijdens de warme zomer in Barcelona. Bruno heeft voor een paar weken de stad verlaten en probeert de hoofdpersoon te verleiden naar hem toe te komen, ze heeft daar echter geen ruimte voor, ze wil zich meer herinneren over de ziekte en het overlijden van Gema. Ze gaat terug naar de school van vroeger, ze spreekt met vriendinnen van toen, ze gaat op zoek naar het restaurant van de ouders van Gema. Tijdens het achterhalen van de gebeurtenissen van toen, beschrijft de hoofdpersoon haar observaties en hoe ze tegen haar huidige leven aankijkt.

Rouw en afscheid zijn een belangrijk thema van De verloren vriendin. Het meest duidelijk is het verlies van Gema, maar ook de moeder van de hoofdpersoon is niet lang geleden overleden. Haar vader is niet lang na Gema overleden, maar dat heeft een andere impact op haar gehad. De hoofdpersoon heeft verschillende relaties achter de rug en staat op het punt ook de relatie met Bruno te verbreken. Haar zoons worden ouder en ze moet ze steeds meer loslaten.

Het andere grote thema is vriendschap. Op een gegeven moment spreekt de hoofdpersoon af met haar vriendinnen van vroeger. Dan blijkt dat iedereen de gebeurtenissen op haar eigen manier heeft ervaren, wat de herinneringen kleurt. Ook dringt het tot de hoofdpersoon door dat je soms dingen moet doen omwille van de vriendschap en het feit dat je een goede vriendin wilt zijn.

De verloren vriendin is na Ook dit gaat voorbij, de tweede roman van Milena Busquets. Als je je wat verdiept in de biografie van Busquets, zou het je niet verbazen als zij op zijn minst verschillende autobiografische elementen in De verloren vriendin heeft verwerkt.

De verloren vriendin is een verhaal dat rust uitstraalt en dat er ook om vraagt om in rust gelezen te worden. Verwacht niet een boek met snelle ontwikkelingen, veel spanning en plottwists, maar juist een verhaal dat mooi geschreven is, een zorgvuldige opbouw kent en dat je met aandacht en liefde moet lezen. Al lijkt het op het eerste gezicht misschien niet altijd zo, het verhaal klopt en aan het eind valt alles samen. Het is een boek dat nog lang blijft nazingen in je hoofd. De cover van De verloren vriendin is een schilderij van de schilder Roman Moscardó, die evenals Musquets afkomstig is uit Barcelona.

Recensie: De verloren vriendin - Milena Buquets

De verloren vriendin

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een gevoelig en psychologisch portret van een vriendschap en een ode aan de kracht van herinnering

  De verloren vriendin wordt verteld vanuit het perspectief van een vrije, levenslustige vertaalster die in Barcelona woont met haar twee zoons. Ze denkt terug aan Gema, een meisje dat vroeger een goede vriendin was maar op haar vijftiende overleed aan leukemie. De naam ‘Gema’ is voor haar altijd beladen gebleven met de dood van haar vriendin, met iets tragisch, iets wat onaf is gebleven. Meer nog zelfs dan de naam van haar eigen vader, die niet lang daarna ook overleed. Ze besluit uit te zoeken of haar laatste herinneringen aan Gema kloppen.

  Terwijl haar knappe, jonge geliefde Bruno vanaf zijn vakantieadres smachtende berichtjes stuurt, heeft zij er juist behoefte aan om alleen te zijn. Ze heeft geen ruimte voor verliefdheid en brengt de zomer door met het bezoeken van betekenisvolle plekken in de stad, gesprekken met oude vriendinnen en zelfs een bezoek aan haar oude school. Ze komt steeds meer te weten over Gema, over vriendschap en over zichzelf. Langzamerhand blijkt dat haar herinneringen aan de vervlogen tijd vervormd zijn met de jaren.

  De verloren vriendin is een ode aan een vriendschap, maar vooral ook een ode aan het leven, de stad en aan betekenisvolle gebeurtenissen die je geheugen vorm geven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen