• onze waardering

De daktuinen van Teheran - Mahbod Seraji RECENSIE

Recensie: De daktuinen van Teheran - Mahbod Seraji

'Een onvergetelijk liefdesverhaal in revolutionair Iran' staat op de voorzijde van De Daktuinen van Teheran. Treffender dan dit kan het bijna niet. 

Vanaf de daken bekijkt Pasha al jaren zijn buurt in Teheran. Hier brengt hij uren door met zijn beste vriend Ahmed en gluurt stiekem naar zijn buurmeisje, Zari, waar hij mateloos verliefd op is. Deze 'verboden'  liefde kan niet tot uiting komen, omdat zij al beloofd in aan zijn vriend Doctor. Pasha komt er langzaam aan achter dat Doctor betrokken bij de revolutie die langzaam oprukt in Iran. Op een avond ziet hij vanaf het dak dat Doctor wordt achtervolgd door de SAVAK (de binnenlandse veiligheids- en inlichtingendienst van Iran), hier doet hij iets wat hem voor altijd zal blijven achtervolgen.

In De Daktuinen van Teheran ontdek je de betoverende en droevige kanten van de liefde, hechte vriendschap, de Perzische cultuur en heftige politieke conflicten. Je wordt vanaf de eerste pagina meegenomen in de belevingswereld van Pasha en maakt alles mee vanuit zijn perspectief. Je ervaart de stiekeme liefde, conflicterende gedachten over zijn vriend Doctor en de dilemma's die Pasha ervaart. Doordat een romantisch verhaal en een heftige revolutie gemixt zijn, wordt De Daktuinen van Teheran geen zwaar politiek statement, maar leest het juist lekker door en laat het je een andere kant zien van Iran.

De tijdslijnen verspringen steeds van 1973 naar 1974, hierdoor blijf je getriggerd en vraag je jezelf continu af wat er zich allemaal in dat jaar heeft afgespeeld. De schrijfstijl van Seraji is zeer beeldend en vormend hierdoor word je echt meegevoerd naar de daktuin.

"Wij bieden ons hart troost door onze emoties te tonen. Als het verdriet toeslaat, onderwerpen we ons lichaam zonder enige verontschuldiging of spijt aan alles wat verlichting uit onze gewonde zielen kan persen." Door passages zoals deze laat Seraji een andere kan van de eeuwen oude Perzische cultuur zien dan wij in het Westen voornamelijk kennen. Deze schrijfstijl (en goede Nederlandse vertaling) draagt bij aan een inkijkje de cultuur en de inwoners van Iran.

Dit boek laat een andere kant zien van een revolutie. Het inspireert, motiveert en geeft hoop. Je gaat meeleven en krijgt begrip voor de mensen achter deze revolutionaire daden. De fantastische schrijfstijl en het fijne liefdesverhaal zorgt ervoor dat je De Daktuinen van Teheran wilt blijven doorlezen. Wil je een fijne roman lezen, maar wel met wat meer inhoud en een aantal beladen topics? Dan zou ik deze absoluut aanraden!

Recensie: De daktuinen van Teheran - Mahbod Seraji

De daktuinen van Teheran

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat Khaled Hosseini deed voor Afghanistan, doet Mahbod Seraji voor Iran

    In Teheran is het ’s zomers zo warm dat het leven zich niet binnenshuis, maar op de daken afspeelt. De zeventienjarige Pasha brengt er zijn dagen door met zijn beste vriend Ahmed, dromend over alles waar tieners normaal van dromen. Maar het is de zomer van 1973 en Iran gaat gebukt onder het regime van de sjah. Uitkijkend over de daken van Teheran ziet Pasha vooral zijn buurmeisje Zari. Hij wordt hopeloos verliefd op haar, maar zij is al beloofd aan een ander.

    De zomeravonden zijn broeierig, daaronder broeit de revolutie. En plotsklaps wordt alles anders als Pasha vanaf het dak het regime aan het werk ziet en een allesbeslissende keuze moet maken.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen