• onze waardering

Ver van huis - Ellie Dean RECENSIE

Recensie: Ver van huis - Ellie Dean

De beginjaren van de Tweede Wereldoorlog hebben grote gevolgen voor Polly Brown. Na lang twijfelen en met pijn in haar hart besluit ze dat haar dochter Alice aan de andere kant van de oceaan veiliger is. Alice vaart met een aantal familieleden naar Canada en Polly vertrekt naar het dorpje Cliffehaven om dichter bij haar man Adam te zijn. Hij is gewond in het ziekenhuis beland en met haar baan als verpleegster kan ze dichter bij hem zijn én haar deel in de oorlog leveren. Het herstel van Adam vlot echter niet zoals verwacht en terwijl Polly zich staande moet houden in de ruwe tijd van oorlog, bereikt haar het nieuws dat het schip waar Alice en haar familie aan boord waren, tot zinken is gebracht.  

Helaas moet er een gebrek genoemd worden. Deze recensie is gebaseerd op de inhoud van het boek en als je deze leest nadat je de tekst op de achterkant hebt gelezen, zal er enigszins verwarring ontstaan. Op de achterflap van Ver van huis staat een slordige fout vermeldt: de genoemde Jack speelt namelijk wel een rol in het verhaal, maar níét als Polly's man. Dat is namelijk Adam.

Polly komt in Cliffehaven in het huishouden van Peggy terecht. Peggy's verleden is in het vorige deel uitvoerig beschreven, maar toch is het niet noodzakelijk om Een nieuw begin eerst te lezen. Ellie Dean verweeft de personages in de verschillende boeken met elkaar, maar weet ze elk interessant genoeg te houden om een eigen boek te kunnen dragen. De geschiedenis is voor het verhaal van Ver van huis ook niet van belang. Peggy stelt haar huis beschikbaar voor vrouwelijke verpleegsters die in het lokale militaire ziekenhuis aan de slag gaan. Het is een energieke vrouw die haar hart op de juiste plaats heeft en voorspoed voor iedereen wenst. Haar goedgezindheid tijdens een nare periode is hartverwarmend. Polly deelt haar kamer met de Poolse Danuta en hoewel de dames niet op goede voet beginnen, weet er toch een hechte vriendschap op te bloeien.

Polly gaat diverse conflicten aan, waarvan de grootste die met haarzelf zijn. Haar gevoelens en gedachten zitten elkaar vaak in de weg. De constante innerlijke strijd om je hoofd in een nare tijd boven water te houden, maakt Ver van huis erg realistisch. Details die de leefomstandigheden in die tijd beschrijven, leveren ook een mooie bijdrage aan de sfeerbeleving. De simpele schrijfstijl van Ellie Dean wordt hiermee opgefrist en zorgt voor een boek dat netjes in balans is. De levenswijze in tijden van oorlog is nuchter omschreven en dat maakt het aangrijpend. De personages zijn de steunpilaren in een verhaal dat zelf niet erg vernieuwend is: veel oorlogsromans verlopen op dezelfde manier. Danuta is echter het personage dat Ver van huis écht interessant maakt. Haar Poolse afkomst is een flink risico in het bezette Engeland en haar drijfveren maken het nog spannender. Danuta's aandeel in het verhaal brengt een belangstelling teweeg die de geheimen van de personages ontzettend graag wil ontluiken.

Ver van huis weet juist door haar simpelheid aangrijpend te zijn. De roman wordt gedragen door de personages, die elk op hun eigen manier een meeslepend verhaal weten te vertellen. Toch mist het boek een eigen klank in het plot, want deze is helaas niets meer dan standaard.

Recensie: Ver van huis - Ellie Dean

Een veilige haven 2 - Ver van huis

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het tweede boek in de serie Een veilige haven. Polly stuurt haar 5-jarig dochtertje Alice naar Canada waar ze veilig zal zijn voor de oorlog. Maar dan wordt Alice’ schip getorpedeerd door de nazi’s…

    Engeland, 1940. Verpleegster Polly Brown wordt overgeplaatst naar het ziekenhuis van Cliffehaven, waardoor ze bij haar man Jack kan zijn die in een militair hospitaal in de buurt ligt. Hun 5-jarige dochtertje Alice stuurt ze naar hun familie in Canada, waar het meisje veilig zal zijn, en zelf huurt ze een kamer in het Beach View House van Peggy Reilly. Maar dan krijgt Polly een telegram dat het schip waarmee Alice naar Canada zou varen tot zinken is gebracht door de nazi’s…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen