• onze waardering

De Camino - Anya Niewierra RECENSIE

Recensie: De Camino – Anya Niewierra

Wanneer Emil zich van zijn leven beroofd tijdens het lopen van de Camino kan Lotte het niet bevatten. Hij was een liefhebbende man en vader, en zou zoiets nooit doen. Toch? Het blijft knagen en ze duikt zijn verleden in. Wat ze ontdekt is op het eerste gezicht al schokkend. Als ze besluit dezelfde bedevaart te lopen als Emil valt zijn verleden en toedracht in de Balkan oorlog stukje bij beetje op zijn plaats. Ze komt steeds dichter bij de waarheid, en steeds dichter bij het gevaar. Want iemand is haar achterna gegaan. Iemand die niet wil dat ze die waarheid aan het licht brengt.

Camino. Het Spaanse woord voor rivier. Het is de eerste scene na de proloog. Lotte en haar zonen staan tot hun knieën in het kolkende water, om de as van Emil uit te strooien. Een mooie metafoor voor de draaikolk aan emoties waar Niewierra Lotte vervolgens aan onderwerpt. En dit alles tegen de achtergrond van één van de meest serene ervaringen die er bestaat. Het lopen van de bedevaartstocht naar Santiago de Compostella. Hoewel. Niet iedereen beschrijft dit als een bevrijdende voettocht. Er bestaan hele boekwerken over hoe je de Camino loopt. Hoe verstikkend kunnen die verwachtingen zijn.

Er zit ook verstikking in de manier waarop Niewierra De Camino neerzet. Niet alleen in de achtervolging en het niet weten, maar in de manier waarop Lotte zichzelf verknoopt in haar eigen brein. De Balkan oorlog van de jaren '90 speelt een grote rol, en Lotte worstelt niet alleen met haar eigen verleden, maar ook met dat van haar man. De rol die hij speelde in deze verschrikkelijke tijd benauwd haar en ons als lezer. Niewierra balanceert dit vervolgens prachtig met de vele vergezichten en stiltemomenten tijdens de tocht.

Verschillende genres komen aan bod in De Camino. Niewierra begint bijna als een roman, en laat stukje bij beetje steeds meer de thriller elementen naar voren komen. Ook historische thema's schuwt ze niet. Dit creëert een lekkere vaart door de hoofdstukken, die afgewisseld worden met heden, verleden, en achteraf gezien zelfs een stukje toekomst. Dit gebeurt in de vorm van brieven en berichten vanaf de telefoon die Lotte bij zich heeft. Alles smelt uiteindelijk samen in diezelfde rivier, en stroomt uit naar de zee, het plot dat De Camino weer bij elkaar brengt.

De Camino is een aaneenschakeling van heftige gebeurtenissen in een zee van tijd en rust. Niets is wat het lijkt, en alles is juist wat je denkt dat het is. Het puntje van je stoel is ruim versleten voordat Niewierra klaar is met je. Maar is dat niet de manier waarop de beste verhalen worden verteld?

Recensie: De Camino – Anya Niewierra

De Camino

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (3 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is precies een jaar geleden dat Lottes man onverwacht zelfmoord pleegde tijdens het wandelen van de Camino. Emil had als vluchteling uit Bosnië en Herzegovina een moeilijke jeugd, maar toch zou hij nooit zelfmoord plegen. Emil was een geweldige vader, was dol op zijn vrouw en gefocust op zijn werk. Lotte besluit exact dezelfde route te lopen, in de hoop erachter te komen wat hem tot deze beslissing dreef. Maar dan ontdekt ze dat Emil helemaal niet is wie hij altijd beweerde te zijn... een gruwelijk geheim uit het verleden dient zich aan.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen