• onze waardering

Het laatste vaderland - Matteo Righetto RECENSIE

Recensie: Het laatste vaderland - Matteo Righetto

Het laatste vaderland verteld het verhaal van de vijftienjarige Jole de Boer. Ze woont samen met haar vader, moeder, zusje en broertje in het bergachtige Nevada; het grensgebied tussen Italië en Oostenrijk. Het arme gezin De Boer verbouwt tabak, waar vooral de machthebbers uit die tijd hun geld aan verdienen. Omdat het gezin anders dreigt te verhongeren, drukt vader Augusto de Boer een deel van de verbouwde tabak achterover en smokkelt deze de grens over, om het daar te verkopen. Jole mag, als oudste dochter, voor het eerst mee op deze gevaarlijke tocht. Hoewel ze dit heel spannend vindt is ze ook heel trots en vastberaden om haar uiterste best te doen.

Wanneer haar vader op eens niet terugkomt van een van zijn smokkeltochten, besluit Jole hem in haar eentje te gaan zoeken. Dit is het begin van de reis van Jole; een reis waarin zijn meerdere keren het heft in eigen handen moet nemen om zichzelf en het gezin te beschermen.

Het laatste vaderland van Matteo Righetto zijn eigenlijk drie korte boeken in een: Over de grens, Het laatste vaderland en Het beloofde land. In elk boek staat een ander deel van de reis en ontwikkeling van Jole centraal en bestaat uit kortere hoofdstukken waardoor het prettig leesbaar en overzichtelijk is.

De schrijfstijl van Matteo Righetto is heel beeldend; de omgeving wordt uitgebreid beschreven waardoor je het als lezer ook echt voor je ziet. Maar door deze uitgebreide omschrijving, verloopt het verhaal ook traag. Het duurt lang voor 'het avontuur' echt begint. En wanneer de reis dan echt begonnen is, volgen er een reeks bizarre gebeurtenissen en ontmoetingen, waardoor het verhaal soms ongeloofwaardig wordt en je het als lezer niet goed kunt volgen. Ook wisselt de schrijver in vertelperspectief: zo lees je soms vanuit de gedachten van Jole en vervolgens vanuit een meer afstandelijke perspectief (zoals "het meisje deed dit of dat"). Dit maakt het maakt dat je niet echt heel goed in het verhaal komt.

Maar toch zorgt het verhaal van Jole er ook voor dat je als lezer Het laatste vaderland verder wilt lezen; want je wilt er achter komen hoe Jole zich ontwikkelt en of het verhaal een goede afloop heeft. Die ontwikkeling die Jole laat zien door de drie boeken heen is heel mooi weergeven; van een jong meisje dat voor het eerst op avontuur gaat, tot een volwassen vrouw die er alles aan doet om haar gezin veilig te houden en te beschermen. Als lezer gun je haar ook echt een mooie afloop van het verhaal.

Het derde deel van het boek (Het beloofde land), leest vlotter en is daarmee een mooie afsluiter van het geheel. Er is in dit deel meer balans tussen de beschrijving van de omgeving en de personages en ook de gebeurtenissen voelen realistischer aan. Ook geeft Matteo Righetto is het laatste deel meer inkijk in de gevoelens van de hoofdpersonages waardoor je je als lezer meer verbonden voelt en het geheel prettiger leest.  

Het laatste vaderland is een trilogie waarin de sfeer van de omgeving heel mooi wordt neergezet. Hoewel de eerste twee delen van het boek wat traag verlopen, is het derde deel een mooi slotstuk over familieliefde, liefde voor je vaderland en de zoektocht naar een beter bestaan.

Recensie: Het laatste vaderland - Matteo Righetto

Het laatste vaderland

  • Auteur:

    Matteo Righetto
  • Verschenen:

    18 mei 2021
  • Uitgave:

    ISBN 9789025470463
    Uitgever Atlas
    480 pagina's
  • Uitgever:

    Atlas
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jole, de vijftienjarige dochter van een tabaksboer in de hooggelegen, bergachtige grensstreek tussen Italië en Oostenrijk, gaat voor het eerst mee met haar vader om tabak de grens over te smokkelen. Zonder de extra inkomsten zal het gezin verhongeren. Jole beseft hoe gevaarlijk de tocht zal zijn, met grenswachters, wilde dieren, hoge bergpassen en woeste weersomstandigheden, maar ze is ook razend trots dat haar vader haar meevraagt. Als haar vader op een gegeven moment van een smokkeltocht niet terugkeert, gaat Jole in haar eentje naar hem op zoek. Een paar jaar later zal ze het heft – en haar vaders geweer – opnieuw in handen moeten nemen om het voortbestaan van haar familie veilig te stellen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen