• onze waardering

Alexandrië - Edward Richardson RECENSIE

Recensie: Alexandrië - Edward Richardson

Tragische zoektocht naar een verloren stad

James Lewis, een gedeserteerde militair uit de Britse Oost-Indische Compagnie, verzamelt onder de schuilnaam Charles Masson in het Afghaanse Bamiyan grote hoeveelheden munten die er in alles op wijzen dat hier Alexandrië onder de Bergen was gevestigd. Hij beet zich vast in zijn doel om het grote bewijs te leveren, verwierf buitengewone kennis, maar de kans om er een gedegen boek over te schrijven werd hem ontnomen door de diefstal van vele van zijn vondsten door de compagnie die hij verfoeide. Mede doordat het hem ontbrak aan verbeeldingskracht werd het boek een grote mislukking. De jongen uit een Brits arbeidersmilieu die uitgroeide tot een geleerde met ongeëvenaarde kennis over antieke munten en de oudheid, vond zijn laatste rustplaats in een graf in een buitenwijk van Londen. Geen pluimen voor hem; wel voor anderen die tussentijds als oplichters zijn ontmaskerd. En dat gegeven zet Richardson stevig neer.

Edward Richardson, professor Klassieke Talen aan de universiteit van Durham, volgde de zoektocht van James Lewis, alias Charles Masson op de voet. Hij maakte zich als wetenschapper volledig meester van het onderwerp en maakt die openbaar in het boek Alexandrië met als subtitel De zoektocht naar een verdwenen stad. De gedeserteerde soldaat kende in 20 jaar speuren weinig hoogtepunten. Geestelijk en fysiek, al dan niet gevangen, balanceert hij bijna voortdurend op het randje van de dood.

Richardson stelt de lezer tot in details op de hoogte van de omstandigheden in het 19e eeuwse Afghanistan. Geeft unieke informatie over Alexander de Grote, die de lezer voor de keuze stelt om in hem een grootheid of een wreedaard van buitengewone proporties te zien. Een verhaal over gunst en afgunst van heersers die waarheid ondergeschikt maken aan rijkdom. Vol avontuur met een accent op spionagepraktijken. Prachtige karaktertekeningen, veel gevoel voor sfeer. Wetenschappelijk en doorwrocht, waarbij de leek op bepaalde momenten even het spoor bijster dreigt te raken als van de verhaallijn wordt afgeweken. Bijvoorbeeld de dood van de hoofdrolspeler in Engeland als de wereldreis er naartoe nog nauwelijks is begonnen en het verloop daarvan in de slipstream belandt. Maar zeer gedegen zoals alleen iemand het kan opschrijven die zich de materie volledig eigen heeft gemaakt. Een reis vol ontberingen met grote accuratesse weergegeven. Een toegewijde studie, die hem op vele plaatsen in de wereld bracht, zette Masson vast in het hoofd van de schrijver. Door het nauwgezet bevragen van de bronnen vooral een betrouwbaar relaas.

Recensie: Alexandrië - Edward Richardson

Alexandrië

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hoe een eenvoudige Engelsman de loop van de geschiedenis veranderde
   

  Eeuwenlang was Alexandrië onder de Bergen een kruispunt tussen Oost en West. Totdat de stad spoorloos verdween. In 1833 werd de stad teruggevonden door degene van wie je dat het minst zou verwachten: Charles Masson, een gewone Londense jongen uit de arbeidersklasse die zichzelf achtereenvolgens ontpopte als deserteur, pelgrim, arts, archeoloog en gerenommeerd geleerde.

  Als de hoofdpersoon in een van de meest bijzondere verhalen uit de geschiedenis dronk Masson thee met koningen, reisde hij in het gezelschap van heiligen en wist hij zich te hullen in honderd-en-een vermommingen. Hij zag dingen die geen westerling ooit had gezien noch zou zien. Hij spioneerde voor de Britse Oost-Indische Compagnie en werd er daarnaast van verdacht dat hij voor Rusland spioneerde. Dit was immers het tijdperk van de 'Great Game' toen de imperialistische grootmachten elkaar in die zo onwaarschijnlijk mooie contreien naar de kroon staken. Masson ontdekte tienduizenden objecten uit de Afghaanse geschiedenis. Daaronder was het tweeduizend jaar oude gouden juwelenkistje uit Bimaran, met daarop de vroegst overgeleverde afbeelding van het gezicht van de Boeddha. Hij kreeg een eigen koninkrijk aangeboden. Hij veranderde de wereld - en door diezelfde wereld werd hij vernietigd.

  Op basis van nauwgezet onderzoek vertelt dit boek over een doldwaze reis dwars door het India en Afghanistan van de negentiende eeuw. Het schetst een wereld van spionnen en dromers, van lanterfanters en opportunisten, van extreem militair en persoonlijk geweld en vooral ook van grenzeloze hoop. Dit verhaal, dat zich afspeelt aan de rand van het Britse Rijk en tegen de achtergrond van bergen en woestijnen, gaat over een obsessie die door de eeuwen heen werd doorgegeven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen