• onze waardering

Een feest van smaak - van Eccelpoel RECENSIE

Recensie: Een feest van smaak - van Eccelpoel

De voorkant van Een feest van smaak oogt direct al feestelijk. Een zomerse tafel, lekker eten, een drankje en vrienden. Doel van het boek is dan ook om 12 feestelijke thema's uit te werken in verhaalvorm met bijbehorende recepten. De 12 feesten zijn onderverdeeld per maand. Een feest van smaak begint met een kort voorwoord van de eigenaren van Van Eccelpoel en van Smaakmakers. Versmarkt Van Eccelpoel is een wijn- en delicatessezaak in Antwerpen en Cateringbedrijf Smaakmakers is kampioen barbecue en verzorgt smaakmakende events. Genoeg ingrediënten voor heerlijke feesten, zou je denken. Toch vond ik het wat tegenvallen. Ik vond het nogal rommelig overkomen. De rode draad ontging me een beetje, behalve dan dat het begint in januari en eindigt in december. De verhalen zijn niet alleen achtergronden en leuke anekdotes. Er zitten tips in over bijvoorbeeld duurzaamheid, maar ook de vijf stappen richting een geslaagde poolparty en zeven tips voor onvergetelijke paasmomenten of wat te doen als je geen tijd hebt om te koken?

Voor mijn gevoel is Een feestje van smaak vooral ook veel reclame voor beide bedrijven. Leuk zijn wel de verhalen over de toeleveranciers, zoveel mogelijk uit de eigen omgeving. Beide bedrijven pretenderen ook met de seizoenen mee te koken. Daarom vind ik het vreemd dat in het hoofdstuk Maart veel recepten staan met aardbeien. Toegegeven aardbeien zijn tegenwoordig jaarrond verkrijgbaar, maar bij mij zijn ze in de koude grond toch pas in juni rijp. De kasaardbeien uit maart zijn echt minder duurzaam. Het tweede wat me wat dat betreft opviel is dat een recept voor mosselen in het hoofdstuk Mei staat. Mei is volgens mij één van de weinige maanden waarin het moeilijk is om aan mosselen te komen. Niet erg doordacht vind ik persoonlijk. Ik maakte het recept met mosselen overigens wel in oktober en het was erg smakelijk.

Het brengt me wel bij een ander puntje over Een feest van smaak: De hoeveelheden. Om te beginnen met hetzelfde mosselgerecht. Het zou een recept zijn voor 2 personen (goed opletten want dat wisselt per recept). Benodigd is 1 kg mosselen. Vraag je het de visboer dan is dat de hoeveelheid voor 1 persoon. Ik maakte dus op voorhand al een dubbele hoeveelheid en dat was prima. 1 kg zou goed zijn als voorgerecht, maar dat staat er niet bij.
Ook maakte ik de Risotto met bloemkoolvariëteiten. Deze keer een recept voor 4 personen. Benodigd: 1 kg risottorijst. Kijk je naar de meeste basisrecepten dan volstaat 300 gram voor 4 personen. Daarvoor heb je ongeveer 1,5 liter vocht nodig. De twee liter in het recept van Een feest van smaak zal dus bij lange niet genoeg zijn voor de hele kg risotto rijst. De rijst is niet het enige ingrediënt dat me wat veel lijkt: 2 bloemkolen, 1 romanesco, 200 gram boter, 500 gram sjalot, 500 gram ui en 500 gram Parmezaanse kaas. Dit lijkt mij voor een heel weeshuis! Overigens was de smaak, na aanpassing van het recept, heerlijk.

Ik noem er nog één: De Smaakmakers-barbecue glaze. Dit recept staat twee keer in het boek. Één keer bij de Pizza pulled chicken en één keer bij de moinkballs. Uit het recept van de moinkballs volgen zo'n 25 gehaktballetjes. Bedoeling is dat je de balletjes voor het bakken insmeert met de glaze. Het recept voor de glaze bevat onder andere: 500 gram suiker, 250 ml worcestersaus (een heel flesje), 1 liter gezeefde tomaten, 1 liter ketchup, 250 ml olijfolie, 400 ml appelciderazijn, 300 ml honing, 300 gram kandijsiroop en 10 gram rundfond (!?). Alles bij elkaar toch al een goeie vier liter voor 25 gehaktballetjes van 30 gram per stuk. Daar zou je meteen ook de pizza pulled chicken in kunnen onderdompelen. Waarschijnlijk is hier verzuimd de hoeveelheden aan te passen aan consumentenhoeveelheid. Slordig wel! 

Iets soortgelijks geldt voor de Don Corleone burgertjes: benodigd: 4 hamburgerbroodjes voor vier personen. Verder voor de burgers: 1 kg gehakt, 100 gram parmezaan, 100 gram pijnboompitten, 100 gram bieslook. In totaal 1300 gram. Dat betekent ruim 300 gram per burger. Daar kan de quarterpounder van McDonalds niet tegenop!

Maar genoeg geklaagd. Een feest van smaak is een positief boek en roept op om van je leven een feestje te maken. Geniet van lekker eten en gebruik daarvoor goede ingrediënten, liefst lokaal gekocht.

Volg echter niet blind de recepten, want dan kom je vaak bedrogen uit!

Recensie: Een feest van smaak - van Eccelpoel

Een feest van smaak

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dit boek brengt in verhaalvorm 12 feestelijke thema's met 50 versrecepten en dranktips.

  Ingedeeld volgens de seizoenen, bevat dit boek inspirerende verhalen over de herkomst van verse, ambachtelijke producten, net als originele feest- en decoratie-ideeën over hoe je een prachtige gastronomische ervaring met familie en vrienden kunt beleven. Want smaak en sfeer beleef je samen!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het geheim van het familiehuis - Kate Morton

 • Dromen in Bretagne - Marcella Kleine

 • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

 • Juice - Heleen van Royen

 • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen