• onze waardering

Was je maar van mij - Mhairi McFarlane RECENSIE

Recensie: Was je maar van mij - Mhairi McFarlane

Laurie vindt zichzelf en Dan met hun relatie van achttien jaar het typische voorbeeld van een stabiel stel. Ze wordt er dan ook volledig door overvallen als Dan aankondigt bij haar weg te gaan. Tot overmaat van ramp blijkt vervolgens dat hij niet alleen direct een nieuwe vriendin heeft, maar dat die ook nog eens zwanger is. En afstand nemen is vrij lastig als je ex je collega is. Terwijl Laurie's leven volledig in puin ligt, komt ze vast te zitten in de lift met Jamie Carter, de knapste man van kantoor en een echte womanizer. Hij doet haar een voorstel: doen ze alsof zij samen een stel zijn. Zo kan Laurie wraak nemen op Dan en kan Jamie hun bazen laten zien dat hij zijn leven op orde heeft, zodat hij in aanmerking komt voor een promotie. Maar echte gevoelens buiten een nep-relatie houden blijkt lastiger dan beiden van tevoren denken.

Was je maar van mij is het nieuwste boek van de Schotse schrijver Mhairi McFarlane. Het verhaal begint op een onschuldige borrelavond, waarna Laurie thuis van haar vriend hoort dat het leven zoals zij dat kent, voorbij is. McFarlane neemt ruim de tijd om Laurie's leven te schetsen tijdens de gesprekken in de kroeg. Daarna krijgt Dan een aantal pagina's om de relatie te beëindigen en ligt Laurie meerdere hoofdstukken in de kreukels. Het duurt daarmee lang tot die zo intrigerende ontmoeting in de lift. Maar ondanks dat Was je maar van mij hiermee een wat trage start heeft, heeft deze chicklit daarmee wel een geloofwaardige basis.

Want een echt chicklit is Was je maar van mij zeker, en dit boek past ook naadloos binnen het oeuvre van McFarlane. Probeer niet alle boeken van deze auteur achter elkaar te lezen, want de sterke hoofdpersonen, stoere vriendinnen, waardeloze exen en playboy-vriendjes-met-stiekem-meer-diepgang gaan geheid door elkaar lopen. Maar ondanks die overeenkomsten moet gezegd worden dat McFarlane alle aandacht heeft voor haar personages. Niet alleen voor de hoofdpersonen, hun omgeving krijgt veel kleur. En dan is er nog het advocatenkantoor waar Laurie en Jamie allebei werken (en ook Dan). Mede daardoor is er in Was je maar van mij alle ruimte voor een uiteenlopende serie thema's en ook pittige onderwerpen zoals seksisme op de werkvloer worden niet geschuwd.

Zo ontstijgt Was je maar van mij wat betreft diepgang het gemiddelde boek binnen dit genre wel iets. Je leert de verschillende personages goed kennen en hun levens worden aangekleed met familie, verleden en toekomstplannen. Daarbij is het natuurlijk niet meer dan logisch en volledig begrijpelijk dat Laurie even lekker mag zwelgen in haar verdriet. Een break-up na een relatie van achttien jaar is niet zomaar iets. Vervelend wordt het gelukkig nooit, want Laurie is een stoere vrouw die ook echt wel door wil. Mede met dank aan haar omgeving weet ze er weer bovenop te krabbelen. En zoals Laurie's personage zich ontwikkeld, krijgt ook Jamie alle tijd om te laten zien dat hij meer is dan een vrouwenverslinder.

Mooie bijkomstigheid is dat je lezer als ook steeds harder hoopt dat er voor deze fijne personen een gelukkig toekomst in het verschiet ligt. Het is dan wel jammer dat McFarlane de vonken er vervolgens niet af laat vliegen. Misschien past het bij de insteek dat wat Laurie en Jamie zoeken iets anders is dan passie voor het moment. Maar stiekem is dat toch wat je wilt van een dergelijk boek. Sowieso valt op dat het verteltempo van Was je maar van mij omhoog gaat naar mate de laatste pagina dichterbij komt. McFarlane lijkt toch wat minder in happy ends geïnteresseerd te zijn. Toch is er aan dit boek voldoende te genieten en heeft McFarlane een prettige schrijfstijl die je mede dankzij de pittige dialogen tot de laatste pagina geboeid houdt.

Recensie: Was je maar van mij - Mhairi McFarlane

Was je maar van mij

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als haar vriend na achttien jaar hun relatie beëindigt, heeft Laurie een probleem. Niet alleen omdat ze voor hetzelfde advocatenkantoor werken en elkaar dus nog elke dag zien, maar haar perfecte leven ligt ook in duigen.
  Als de nieuwe vriendin van haar ex ook nog eens zwanger blijkt, is de chaos voor Laurie compleet. Tot ze een aparte ontmoeting in een kapotte lift heeft met Jamie Carter, de knapste man van het kantoor.

  Jamie gelooft niet in de liefde, maar hij heeft een vriendin nodig om indruk te maken op zijn bazen. Laurie wil een nieuwe liefde om ook weer onderwerp van gesprek te zijn. De ideale combinatie: een relatie faken om te profiteren van de voordelen. Maar er is een dunne lijn tussen doen alsof je verliefd bent of je hart verliezen aan je knappe ‘nep’-vriendje.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De 6 mooiste boekenwinkels van Nederland

 • Wauw: deze kinderen uit films zijn goed opgedroogd! 

 • 13 dingen die alle book lovers graag zouden willen horen

 • 11 keer beroemde ouders met beroemde kinderen

 • Column van de "eerlijke" recensie: Recensie Archer's Voice

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen