• onze waardering

Ik praat als een Rivier - Jordan Scott RECENSIE

Recensie: Ik praat als een Rivier - Jordan Scott

Er zijn twee soorten dagen. Goede praatdagen en slechte praatdagen. Op die dagen krijgt ik geen woorden uit mijn keel. Letters verstrikken in mijn mond en klanken geraken verstrengeld, dan zit er niets anders op dan te zwijgen en mij terug te trekken, bang over wat anderen van mij denken.

Vandaag is weer zo'n slechte praatdag. Papa komt me halen en neemt me mee naar de rivier waar we samen tot rust komen. Papa zegt dat ik praat als een rivier. Soms vloeiend, soms woelig en zelfs de rivier stottert. Net als ik.

Ik praat als een rivier wordt door schrijver Jordan Scott volledig vanuit het hoofdpersonage verteld. Het hoofdpersonage is in dit geval een jongen die soms erg in de knoop zit met zichzelf omdat hij stottert. De ene dag lukt het goed om te praten en een andere dag lijken er geen woorden uit zijn keel te komen en wordt hij angstig. Op die dagen kruipt hij in zijn schulp en wil hij het liefst gewoon de hele dag zwijgen.

De tekst in het verhaal wordt ondersteund door prachtige aquarel illustraties van Sydney Smith. Deze illustraties passen onvoorstelbaar goed bij het verhaal en bij de volledige sfeer van het prentenboek. Ze vullen de tekst van Jordan Scott perfect aan en geven het verhaal een serene uitstraling.

Het thema van Ik praat als een rivier is een vrij serieus en zwaar thema. Het lijkt mij dan ook een enorme uitdaging om hierover een prentenboek te schrijven maar Jordan Scott slaagde hier op de meest fantastische manier in. Het gehele verhaal wordt geschreven vanuit de ogen van een stotteraar. Het verhaal grijpt je als lezer vast en je wordt mee gezogen in de gedachten en gevoelens van het hoofdpersonage. Het lukte de schrijver ook om het boek op zo'n manier te schrijven dat je zonder enige eigen ervaring met stotteren in je omgeving, je toch volledig kan inbeelden wat het hoofdpersonage dagdagelijks doormaakt.

Tijdens het lezen ging in zo op in het verhaal dat het mij tot tranen toe roerde. Ik was volledig ondersteboven van alles wat het hoofdpersonage doormaakt en voelde zijn machteloosheid. De liefde van zijn vader wordt ook erg krachtig weergegeven en dit alles maakte verschillende emoties bij mij los. Wanneer ik achteraf las dat schrijver Jordan Scott eigenlijk het hoofdpersonage blijkt te zijn greep het verhaal mij nog meer.

Ik praat als een rivier is een onvoorstelbaar waardevol prentenboek dat gekoesterd en gelezen moet worden. Ik ben er van overtuigd dat dit verhaal stotteren bespreekbaar kan maken en een mooie ondersteuning is om stotteraars te helpen spreken over hun ervaringen en gevoelens. Hoewel Ik praat als een rivier een prentenboek is, is dit boek zeker ook geschikt voor oudere kinderen, tieners en volwassenen.

Op de cover van het boek last ik dat dit boek werd omschreven als 'Een van de mooiste prentenboeken van het jaar' en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Wat mij betreft is dit één van de mooiste prentenboeken die ik ooit heb gelezen en ik ben er zeker van dat dit zo'n boek is dat je voor de rest van je leven bij blijft.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Al moet ik bekennen dat wat mij betreft het boek er op zijn minst 10 verdient. Ik praat als een rivier is mooi op elke mogelijke manier. De illustraties van Sydney Smith zijn ware kunstwerken en de tekst van Jordan Scott raakt je tot in het diepst van je hart. Dit is zo'n boek dat iedereen minstens één keer in zijn leven zou moeten lezen.

Recensie: Ik praat als een Rivier - Jordan Scott

Ik praat als een rivier

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Elke ochtend word ik wakker met de geluiden
    van woorden overal om me heen.
    En ik kan ze niet allemaal zeggen.

    Een jongen voelt zich buitengesloten op school omdat hij stottert en zich niet kan uiten zoals hij zou willen. Zijn vader neemt hem na schooltijd mee naar de rivier, en laat hem zien dat zijn woorden zijn als het stromen van het water. Het helpt de jongen om op een andere manier naar zichzelf te kijken en zichzelf te accepteren.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen