• onze waardering

Pieter Konijn: Alles heeft een staartje - Rachel Bright RECENSIE

Recensie: Pieter Konijn: Alles heeft een staartje - Rachel Bright

Pieter Konijn weet al wat hij later worden wil: uitvinder. Het enige jammere is, dat je voor het vak van uitvinder heel precies moet zijn en daar schort het bij Pieter Konijn nog wel eens aan. Als hij de schone was weer helemaal vies maakt met zijn modderpootjes, moet hij iets doen om het weer goed te maken bij mama Konijn. Pieter Konijn vindt de ‘wasluchtlijn’ uit, maar of dit nu wel zo’n goede uitvinding is?

Pieter Konijn is al een ‘gouwe ouwe’, gecreëerd door Beatrix Potter. Pieter Konijn beleeft nieuwe avonturen in dit eerste prentenboek Alles heeft een staartje van deze nieuwe serie. De serie is geschreven door de Britse auteur Rachel Bright en geïllustreerd door Nicola Kinnear. De fijne Nederlandse vertaling is van de hand van Imme Dros.

Alles heeft een staartje is een groot, bijna vierkant prentenboek. De omslag is aantrekkelijk met wat subtiele glimelementen. De makers van dit nieuwe prentenboek hielden het blauwe jasje van Pieter Konijn in ere, maar verder zijn de illustraties lekker eigentijds. De illustraties zijn paginagroot, met hiertussen blokjes tekst op rijm. Er zijn verschillende lettertypes en lettergroottes gebruikt, want het tot een speels geheel maakt. Hierdoor leest het verhaal gemakkelijk door.

Onder een boom op een heuvel,

veilig voor wind en voor regen,

woont iemand die soms vergeet,

zijn vieze pootjes te vegen.

Wat opvallend is, is dat het prentenboek geen paginanummering kent. Voor de doelgroep is het ook niet zo relevant, maar het viel me op.

De illustraties in Alles heeft een staartje zijn van Nicola Kinnear. Ze heeft de tekeningen zeer gedetailleerd gemaakt en is veel op te zien. Kijk maar eens naar de afgezaagde boomstam die dienst doet als het bureau van Piter Konijn. Of de bureaulamp, die van bladeren is gemaakt.

De illustraties zullen zeker reacties uitlokken bij de kinderen. Je kunt bijvoorbeeld een leuk gesprek aangaan over de tekeningen die Pieter heeft gemaakt in zijn uitvindingenboek. Zouden die wel of geen werkelijkheid kunnen worden? En misschien kunnen de kinderen Pieter wel helpen met de uitvinding voor de ‘wasluchtlijn’.

Alles heeft een staartje kent aan het einde nog een soort les. Door de manier waarop dit wordt gezegd, komt het een beetje belerend over. Jammer, want de rest van het prentenboek is helemaal niet zo. En door de woordkeus zal die les uitgelegd moeten worden aan de kleutertjes. Anders halen ze de essentie er niet uit. Op het einde wordt de titel van het boek verklaard, maar voor de doelgroep is dit aan de moeilijke kant.

Alles heeft een staartje van Rachel Bright is een heel mooi prentenboek over Pieter Konijn. De combinatie van tekst op rijm en de illustraties zorgen voor een waar (interactief) voorleesfeest. De tekst is op rijm en loopt lekker. De illustraties zijn groots en er valt veel op te ontdekken over de natuur.

Het boek is geschikt om voor te lezen aan kleuters vanaf 4 jaar. En laat ze vooral lekker zelf de prenten bekijken; daar valt veel op te ontdekken.

Recensie: Pieter Konijn: Alles heeft een staartje - Rachel Bright

Pieter Konijn - Pieter Konijn: Alles heeft een staartje

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een nieuw avontuur van Pieter Konijn, die graag uitvinder wil worden.

    Pieter Konijn wil graag uitvinder worden, maar één ding staat hem in de weg: hij is erg vergeetachtig. Als hij weer eens vergeet om zijn modderige pootjes af te vegen, loopt hij over het schone wasgoed van zijn moeder. Om het goed te maken, bedenkt hij een geniaal idee. Een supersnelle wasluchtlijn! Maar als zijn goede vriend Eekhoorn Hakketak hem komt helpen, vergeet Pieter Konijn dat de waslijn misschien toch niet sterk genoeg is voor hen beiden…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen