• onze waardering

Een verrukkelijk fiasco - Lotte Petersen RECENSIE

Recensie: Een verrukkelijk fiasco - Lotte Petersen

Wie heeft er als meisje niet van gedroomd om naar het buitenland te gaan als au pair? Pizza eten en wijn drinken in Italië terwijl je een beetje op de kinderen past. Mia heeft in Een verrukkelijk fiasco de stoute schoenen aangetrokken en is naar Rome verhuisd om voor de kinderen van een bekend Italiaans gezin te gaan zorgen.

Mia komt bij een Italiaanse actrice, Vanessa en haar man Luca terecht. Hun twee kinderen Leo (5) en Tomasso (10) zijn allebei ontzettend verschillend, Tomasso is zachtaardig, maar erg in zichzelf getrokken terwijl Leo een draak van een kind is waar Mia al direct haar handen vol aan heeft.

Het verhaal in Een verrukkelijk fiasco kabbelt in het begin een beetje voort. Er zit weinig diepgang in het verhaal en het voelt een beetje als een au pair-blog. Je wordt meegenomen in het dagelijkse gedoe van een au pair. Kinderen die niet luisteren, geforceerd worden Engels te spreken terwijl ze dit nog niet kunnen en de au pair scené waar je door facebookgroepen andere ‘lotgenoten’ kan vinden.

Het baantje lijkt steeds beter te bevallen naarmate de tijd vordert. Mia heeft de kids steeds beter onder controle, leert steeds meer over Rome en geniet van alles wat Italië te bieden heeft. Dan ontdekt ze een geheim van Vanessa waar ze beter niet mee geconfronteerd had kunnen worden, want dit levert haar heel wat problemen op.

De reden waarom Mia maar Rome gegaan is ontvouwt zich gedurende het verhaal. Ze is namelijk niet voor niets ‘gevlucht’. Ze is weggegaan nadat haar relatie met Max in Leiden is geëindigd. Je ontdekt steeds meer over deze geheimzinnige Max en de reden van het verbreken van hun relatie. Deze stukken duren soms wat lang, je merkt dat er wordt opgebouwd naar een bepaalde climax en ontknoping, maar het duurt lang voordat dit bereikt wordt.

Het lijkt erop dat het geschreven is door een meisje die haar studententijd recentelijk heeft afgerond in Leiden. In de flashbacks van Mia komen namelijk veel herkenbare plekken uit Leiden en vooral uit het Leidse studentenleven terug. Hierdoor is het waarschijnlijk extra leuk om te lezen als je zelf in Leiden hebt gestudeerd. Als je jezelf niet kan identificeren met het studentenleven zal je jezelf eerst even moeten onderdompelen in het Instagramaccount dehaarclipvanmarieclaire voordat je aan Een verrukkelijk fiasco begint.

Een verrukkelijk fiasco is een luchtig geschreven verhaal wat makkelijk weg leest. De verhaallijn is niet mega spannend en weet waarschijnlijk alleen te boeien als je zelf wel eens gedroomd hebt van het leven als au pair in het buitenland of zelf nog lekker midden in het studentenleventje zit.

Recensie: Een verrukkelijk fiasco - Lotte Petersen

Een verrukkelijk fiasco

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer de 23-jarige Mia de kans krijgt om als nanny in Rome te gaan werken, grijpt ze deze met beide handen aan. Het leven bij de Italiaanse filmster Vanessa, regisseur Luca en hun twee zoontjes klinkt als een droom. Maar de realiteit blijkt anders: hysterische woedeaanvallen, ongeschreven schoolpleinwetten en torenhoge taalbarrières…

  Mia probeert de harten van kleuter Leo en tiener Tommaso te veroveren en hen ondertussen te behoeden voor rondscheurende Vespa’s. Collega-nanny’s helpen haar op weg, evenals de sympathieke chef-kok Andrea.

  Dan ontdekt Mia een intiem geheim over haar werkgever. Is ze wel bestand tegen deze Italiaanse glamourwereld? En waarom ontvluchtte ze eigenlijk haar oude leven in Leiden... en één persoon in het bijzonder?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Snow White van Disney krijgt geen dwergen

 • Huizinga 3: Het derde boek - Frank van Pamelen

 • The King's Daughter het nieuwe sprookje met Pierce Brosnan en Kaya Scodelario

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Uit de keuken van Xi'an Famous Foods van Jason Wang

 • One of us is lying binnenkort te zien bij Netflix

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen