• onze waardering

Snelle Sam: De klapper - Olav Mol RECENSIE

Recensie: Snelle Sam: De klapper - Olav Mol

Sam is een karter die echt van zijn sport geniet. Hij mag een week lang een cursus doen in Italië, waar hij met volle teugen van geniet. Dan gaat hij weer naar huis, maar al snel mag hij terug om mee te doen aan de Pisa Cup èn de Pizza Cup. Wat spannend! Zal het Sam lukken om een wedstrijd te winnen?

Snelle Sam: De klapper is het derde boek van Olav Mol over Sam, een karter die gek is op zijn sport. Het is eigenlijk niet nodig om de voorgaande delen gelezen te hebben, maar waarschijnlijk wel leuker. Je leert Sam in ieder geval in dit deel kennen en krijgt genoeg informatie om het boek los te lezen. Olav Mol is presentator bij de Formule 1: ook zijn liefde voor de sport is duidelijk te voelen in Snelle Sam: De klapper. Want ondanks dat het verhaal over Sam en zijn kart-carrière gaat, komt ook Formule 1 zeker aan bod. Sam en zijn vader gaan naar de race in Strandpoort (wat natuurlijk heel erg lijkt op Zandvoort!) om te kijken naar Bas Vandamme (die tussen de regels door Max Verstappen voor moet stellen). Voor de jonge lezers worden dingen uitgelegd over de sporten, maar niet alles is even duidelijk. Zo gebruikt Olav Mol verwijzingen naar kerbstones en paddocks, iets wat niet voor iedereen bekend is. Dat had voor het mooie iets meer uitleg mogen hebben. Maar over het algemeen is Snelle Sam: De klapper een duidelijk en leuk boek om te lezen.

Wat een beetje jammer is, is hoe snel het verhaal gaat. Het begint allereerst vrij abrupt, maar ook gaat een week training in Italië voorbij in slechts 20 pagina’s. Wellicht is dit voor kinderen prima, maar als volwassene verwacht je meer details over de training. Sam mag hele coole dingen doen, zoals elektrische karts uitproberen! Gaaf hé?! Olav Mol krijgt het voor elkaar om ook wat andere leerzame aspecten in het verhaal te stoppen. Zo gaat Sam met zijn vriend planeten kijken met een telescoop en worden er dingen bij verteld. Zijn vriend Carel zoekt de planeet Saturnus op.

¨Als ik ook mag kijken, zie ik vaag een witte bol met iets eromheen. 'Grappig,' zeg ik, 'maar het is niet zo mooi als op de foto's die je weleens ziet.'

'Nee,' zegt Carel, 'maar die zijn ook van veel dichterbij gemaakt, vanuit een ruimteschip of een satelliet. En daarna maken ze de foto op de computer nog mooier.'

'Net als veel meisjes doen met hun selfies,' lach ik.¨ - pagina 91

Het boek is zeker ook grappig, wat een groot pluspunt is. Zo ontmoet Sam in de kartwereld in Italië een Mario en een Luigi! Er zitten ook verwijzingen in het boek naar dingen die we kennen, maar net even anders genoemd worden. MeTube is bijvoorbeeld een soort YouTube, waarop Sam gaat vloggen. Er zit een coureur in de Formule 1 die al jarenlang wereldkampioen is, wat een duidelijke verwijzing naar de Britse Lewis Hamilton is. Zijn grootste rivaal? Bas Vandamme. Precies, net als Max Verstappen en Lewis!

'Een goedemiddag dames en heren, jongens en meisjes, vrienden en vriendinnen van de sport.' - pagina 158

Dit zijn de woorden die Olav Mol zelf altijd spreekt als hij een race presenteert, dus het is leuk om dit zo in het boek te verwerken.

Snelle Sam: de klapper is een super leuk boek voor jonge kart- of racefans en hun ouders. Olav Mol weet je in te pakken en een beetje verliefd te laten worden op de sportwereld waar hij zelf zoveel van houdt, en dat is een hele kunst!

Recensie: Snelle Sam: De klapper - Olav Mol

Snelle Sam: De klapper

 • Auteur:

  Olav Mol
 • Verschenen:

  25 maart 2021
 • Uitgave:

  ISBN 9789021426075
  Uitgever Volt
  152 pagina's
 • Uitgever:

  Volt
 • Genre:

  Tiener boeken
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sam gaat op trainingskamp in Italië. Hij krijgt er les van een wereldkampioen karten, die hem allemaal nieuwe trucs leert. Terug thuis moet hij met zijn ouders keuzes maken: racen in Italië of in Nederland? Of misschien wel allebei?
  Sam wint en verliest, en heeft ook zijn eerste flinke crash. Een maand lang kan hij niet karten, maar gelukkig wél trainen op de PlayBox met Formule 1-coureur Bas Vandamme en vriendje Carel. Bas geeft hem ook een belangrijke tip, die Sams leven een verrassende wending geeft

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Aarde eten - Dolores Reyes

 • Eigenwijze voeten - Irène Storm

 • Zonlicht op Crystal Sands - Holly Martin

 • De 6:20 man - David Baldacci

 • De school van de magische dieren: Top of flop - Margit Auer

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen