• onze waardering

Lore - Alexandra Bracken RECENSIE

Recensie: Lore - Alexandra Bracken

Iedere zeven jaar vindt er een Agon plaats: een week waarin de Griekse goden sterfelijk worden en mensen hen kunnen vermoorden om hun krachten over te nemen. Melora (Lore) heeft afstand gedaan van haar Griekse achtergrond nadat tijdens de vorige Agon haar ouders en zusjes vermoord werden. Ze doet er alles aan om uit de buurt van de Agon en de jagers te blijven, maar zal het haar lukken?

Inmiddels is Lore 17 jaar. Ze woont in New York en houdt van de stad. De oude man bij wie ze inwoonde, Gil, is inmiddels overleden, maar Lore en haar vriend/huisgenoot Miles wonen met veel plezier in het herenhuis. Lore wil het geld wat Gil haar na heeft gelaten niet gebruiken, dus ze vecht voor haar geld: ze is immers opgeleid om te vechten tijdens de Agon. Wanneer dan plotseling haar jeugdvriend Castor op komt dagen, van wie ze dacht dat hij niet meer leefde, staat haar leven volledig op zijn kop. Castor is al vanaf jongs aan erg ziek: niemand had verwacht dat hij nog zou leven. Hij lijkt nu de krachten van de god Apollo overgenomen te hebben. Lore weet logischerwijs niet of ze hem nog kan vertrouwen en of hij nog wel echt Castor is, of vooral het doen en laten van de god overgenomen heeft. Castor weet ook niet hoe hij om moet gaan met de kracht, die nog niet zo sterk is als hij zou kunnen zijn. Dit maakt je als lezer erg nieuwsgierig, vooral wanneer je er achter komt dat Castor een gat in zijn geheugen heeft. Ondanks dat Lore niets met de wereld waar ze vandaan komt te maken wil hebben, wordt zij ermee geconfronteerd. Ze gaat samenwerken met een godin die haar beloofd te helpen de moordenaar van haar ouders te doden. Je voelt telkens aan dat er iets gaande is, maar kunt de vinger er niet op leggen wat het is. Dit zorgt ervoor dat je door wilt lezen en de motieven van alle personages wilt leren kennen, maar ook wilt weten of het Lore lukt deze Agon (die zich dus afspeelt in New York) te overleven.

¨Dat was geen modder op het gezicht van de godin, maar gedroogd bloed. De hele voorkant van haar hemelsblauwe tuniek zat onder. Lores blik viel op de koker die de godin op haar rug droeg… die op zijn plek werd gehouden door een band die niet van verweerd leer was, maar van gevlochten mensenhaar. Allemaal verschillende kleuren en texturen, allemaal plakkerig door bloed en stukjes hoofdhuid.¨ - pagina 128

Zoals je ziet zitten er best heftige en bloederige stukken in Lore. Hier moet je wel tegen kunnen, want dit soort dingen komen vaker voor in het boek van Alexandra Bracken.

Melora hoort bij het huis van de Perseïden, al is zij de allerlaatste van het geslacht. Als je de cover van Lore bekijkt, zie je een meisje die doet denken aan Medusa. Dat is goed toegepast, omdat de Perseïden een masker dragen met een Gorgoon. Ieder huis draagt een ander soort masker. Ook gaat een groot deel van het boek over de zoektocht naar de aegis: het schild van Zeus waar het gezicht van Medusa op afgebeeld is. Deze is voor het laatst in het bezit van de Perseïden geweest en daardoor dus het rechtmatige bezit van Lore. Helaas willen veel mensen en goden het schild hebben en maken zij haar leven behoorlijk lastig tijdens deze Agon.

Lore is een spannend en interessant verhaal, vooral wanneer je geïnteresseerd bent in Griekse mythologie. Je hoeft er niet bijster veel verstand van te hebben, maar het is wel handig om te weten wie de grootste goden zijn en wat hun krachten zijn (vooral voor je eigen gemak).

Lore is niet overal even boeiend om te lezen en soms duurt het even voordat je weer lekker in het verhaal zit. Dat is dan ook de enige reden dat het boek een beoordeling van 4 hartjes krijgt, want anders waren het er zeker 5 geweest!

 

Recensie: Lore - Alexandra Bracken

Lore

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Elke zeven jaar is het tijd voor de Agon: een week waarin negen Griekse goden als straf voor een vroegere opstand een week lang als stervelingen op aarde moeten leven. Ze worden opgejaagd door de afstammelingen van oude helden, die allemaal staan te popelen om in die week een god te doden en zo hun goddelijke macht en onsterfelijkheid over te nemen. Er zijn nog maar een paar oorspronkelijke Griekse goden over, en de nieuwe Agon staat op het punt te beginnen.
    Lore Perseus zwoer om nooit meer aan een Agon mee te doen nadat haar hele familie was uitgemoord door een rivaliserende lijn. Jarenlang heeft ze elke gedachte aan wraak tegen de moordenaar, nu een god, weggedrukt. Maar als de volgende jacht losbarst in New York City, zoeken twee deelnemers haar op: Castor, een jeugdvriend van wie Lore dacht dat hij dood was, en Athene, een van de laatste oorspronkelijke goden, die nu ernstig gewond is.
    De godin biedt een alliantie aan tegen hun gezamenlijke vijand: als ze samenwerken, kunnen ze wraak nemen op de moordenaar van haar familie en de Agon voor altijd achter zich te laten. Maar Lores beslissing om zich weer bij de jacht aan te sluiten als afstammeling van Perseus, zal een dodelijke prijs hebben. Welke god en welke held zal ditmaal de Agon overleven?
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen