• onze waardering

Reis om de wereld in 80 dagen - Tiny Fisscher  RECENSIE

Recensie: Reis om de wereld in 80 dagen - Tiny Fisscher 

Phileas Fogg, een rijke man in het Londen van 1872, doet nooit iets onbezonnen. Tot hij op een dag een weddenschap aangaat met de mannen waarmee hij wist speelt. Hij wedt dat hij een reis om de wereld kan maken in 80 dagen en hij vertrekt meteen, samen met zijn net aangenomen Franse bediende Passepartout. De vraag is of hij het zal redden, en al helemaal wanneer inspecteur Fix hem probeert te dwarsbomen. Die vermoedt namelijk dat Fogg iets te maken heeft met een recente bankoverval...  

Nostalgie voor de volwassen lezers! Jules Verne in een nieuw jasje gestoken en toch heerlijk ouderwets. Er is namelijk niets veranderd aan het bekende verhaal. Phileas Fogg moet zich nog altijd zien te verplaatsen te voet, op de rug van een dier, per trein of per boot. In de wereld van 1872 bestaan vliegtuigen namelijk nog niet en dat maakt het dus wel enigszins moeilijker om in beperkte tijd een reis om de wereld te ondernemen. Iets waar de kinderen die aan dit boek beginnen, misschien weinig besef van hebben, maar waar ze met de neus op gedrukt worden.  

Reis om de wereld in 80 dagen biedt nog veel meer leuke historische feitjes tussen de regels door en is goed om de aardrijkskundige kennis van de jeugd (of van de volwassenen) wat bij te spijkeren. Ook al voelt het niet werkelijk belerend, Tiny Fisscher heeft het geheel wel een stuk van de originele omgangsvormen en daarmee gepaard gaande hiërarchie laten behouden. Dat maakt eigenlijk dat je gaandeweg wat leert over de wereld van 1872 en de verschillende culturen waar Fogg en Passepartout mee te maken krijgen. 

Alsof de tijdsdruk van de reis nog niet voldoende is, haalt Fisscher er nog veel meer elementen bij. Het gevaar dat overal lijkt te dreigen, de snode plannen van inspecteur Fix om hen te dwarsbomen, maar ook natuurelementen die mee of tegen kunnen zitten en als kers op de taart, liefde. Het is een avontuurlijk verhaal geworden en Fisscher slaagt erin om het tempo hoog te houden, zonder te snel aan alles voorbij te gaan. De uitgeverij heeft er geen doelgroep qua leeftijd op geplakt en ergens is dat ook heel moeilijk. Het is een boek dat je als ouder kan voorlezen, of de wat oudere kinderen kunnen het zelf lezen. Om zelfstandig Reis om de wereld in 80 dagen tot zich te nemen, moeten het wel vlotte lezers zijn want de stijl is gedetailleerd en in volwaardige zinnen, waar zeker niet altijd voor de makkelijkste woorden is gekozen. Achteraan in het boek is er gelukkig een verklarende woordenlijst te vinden.  

Illustrator Juliette de Wit heeft gekozen voor afwisselend tekeningen in kleur en in zwart-wit te gebruiken. Een paar illustraties beslaan een hele spread, maar meestal wordt er gebruik gemaakt van een deel van de pagina. De Wit laat de sfeer van Fisscher's woorden goed terugkomen in haar tekeningen. Ze voelen vrij klassiek aan, en zijn gekenmerkt door hun eenvoud. Vooral op de cover komt het avontuurlijke van de reis mooi terug in het beeld dat gekozen is en ook het veelvuldige gebruik van kleine kaartjes benadrukt het reisaspect van de hele onderneming.  

Klassiekers als Reis om de wereld in 80 dagen worden geëerd door een bewerking als dit. Fisscher maakt het een stukje eenvoudiger te lezen voor de hedendaagse jeugd, maar bewaart zoveel van de authenticiteit dat je als volwassene nog genoeg nostalgische gevoelens krijgt tijdens het lezen. Dat Juliette de Wit daar naadloos bij aansluit is alleen maar mooi. Het maakt het misschien niet het meest sprankelende boek van 2021, maar het is spannend en perfect voor kinderen die even willen wegdromen in het verleden.

Recensie: Reis om de wereld in 80 dagen - Tiny Fisscher 

Reis om de wereld in 80 dagen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Suez. Ik schaduw Phileas Fogg, dief Bank van Engeland. Stuur zo spoedig mogelijk arrestatiebevel naar Bombay. Afz: Fix, rechercheur
    Londen, herfst 1872. Bijna niemand weet iets van Phileas Fogg, behalve dat hij een man van de klok is, dat hij van kaarten houdt, en dat hij veel geld heeft. Hoe hij rijk is geworden, weet niemand.
    Op een dag wedt hij dat hij in 80 dagen een reis om de wereld kan maken. Hij vertrekt meteen, samen met zijn nieuwe Franse bediende Passepartout. Ze nemen bijna niets mee, alleen een reistas met kleren en een tas met geld. Dat is verdacht: zou Phileas Fogg misschien de bankovervaller zijn die onlangs de Bank van Engeland heeft beroofd? Politieagent Fix vertrouwt het niks en zet de achtervolging in…
    Een grappig en spannend detectiveverhaal met een verrassende ontknoping!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen