• onze waardering

Het kleine huis bij de rivier - Selma Noort RECENSIE

Recensie: Het kleine huis bij de rivier - Selma Noort

In Het kleine huis bij de rivier volgen we de avonturen van Joes (Joesef) en Amber die met hun familie aan een rivier wonen. Joes en Amber waren bijna even oud en speelden altijd samen. Ze wonen in één van de vijf huisjes op een smalle dijk aan de rivier. Er wordt een asfaltweg aangelegd en het wordt steeds drukker en gevaarlijker op de baan. Op een dag rijdt een grote vrachtwagen rakelings langs hun huis, recht op de slaapkamer van Joes af...

Het kleine huis bij de rivier heeft een mooie, aantrekkelijke cover: een klein huis dat aan een rivier ligt. De illustratie is in de vorm van een peer gegoten. Wanneer je het verhaal leest, merk je vanzelf waarom de illustrator voor een peer gekozen heeft. Er werd gekozen voor zachte pasteltinten, de titel werd langs de vorm van de peer geplaatst, de naam van de auteur, Selma Noort, werd in het blad van de peer geschreven.  De cover werd ontworpen door Martijn van der linden, een bekende illustrator van kinderboeken. Hij is onder andere de illustrator van de populaire Bob Popcorn boeken. Selma Noort, de auteur, zorgde dan weer voor de sfeervolle illustraties in het boek die in grijstinten werden weergegeven.

Het begin van het boek was aanvankelijk wat moeilijk te volgen, er stonden heel wat namen van personages in, de familie van Joes werd zeer uitgebreid voorgesteld. Dit mocht wat beknopter...

Eén familie woont verspreid over vijf huisjes, de auteur, Selma Noort, beschrijft wie er in welk huis woont en we maken kennis met Joes en Amber die allerlei avonturen beleven in de rivier en in de perenbomen die langs de oever staan.

Noort maakt gebruik van veel beschrijvingen, sommige beschrijvingen klinken heel dichterlijk: "De roeiboot die er vastgebonden lag, wiegde op het water waarin de melkwitte ronde maan weerspiegelde." Er werd duidelijk nagedacht hoe de woorden en zinnen weergeven zouden worden.

Langzamerhand voert Selma Noort de spanning in Het kleine huis bij de rivier op. Joes en Amber slaan in de bres voor een dronken man op de fiets. Met deze passages weet Selma Noort je aandacht te trekken. Noort tracht ook rond emotie te werken wanneer opa Roekoe vertelt over zijn overleden broertje. Niet alleen spanningselementen dus die weten te raken maar ook meer gevoelige en ontroerende passages die aan bod komen. 

Ook heel wat aparte namen: de kip Lellebel, oma Moe, oom Arie, Zaza, mevrouw Vergeefs...

Het kleine huis bij de rivier is een ontroerend boek, de vergelijking van een hart, hangend aan oma's waslijn, is werkelijk pakkend. Zaza, de mama van Joes, is een vluchteling uit Syrië, en zij draagt ook al heel wat 'bagage' met zich mee. Wanneer ze op de koop toe iets meemaakt voor de tweede keer, heeft ze hulp nodig.

Deze ontroerende en pakkende passages maken dit boek tot een mooi boek. Persoonlijk vond ik dat het boek iets te langzaam opgebouwd werd in het begin. Pas vanaf het midden en naar het einde toe, kwamen de stukken die daadwerkelijk wisten te boeien en je aandacht erbij hielden.

Ook het stukje over de aanrijding is werkelijk zeer bewogen en kan Noort heel mooi weergeven.

Het kleine huis bij de rivier is een sfeervol verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar over familie, een landelijke omgeving, vriendschap en wat de gevolgen kunnen zijn van een ongeluk...

Recensie: Het kleine huis bij de rivier - Selma Noort

Het kleine huis bij de rivier

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Realistisch en literair verhaal over een bijzondere familie aan een bijzondere dijk, van Zilveren Griffel- en Thea Beckmanprijswinnaar Selma Noort. Vanaf 9 jaar.

    Joes hoorde Zaza’s stem, bibberend en raar hoog.
    ‘Joes, lieverd, wij zijn hier. Mama en papa. Kun je me horen?’
    Joes durfde niet te praten en niet te huilen.
    Hij durfde niet te slikken.
    Hij durfde niet eens adem te halen.

    Joes en Amber wonen met hun familie aan de rivier. Ze zwemmen erin en ze klimmen in de perenbomen die langs de oever staan. Maar het wordt steeds gevaarlijker om op de smalle dijk te wonen. Het verkeer rijdt rakelings langs de huizen, en op een dag rijdt een grote vrachtwagen recht op Joes’ slaapkamer af…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Stiefkind

Zoek in artikelen