• onze waardering

De Val - Matthias M.R.Declercq RECENSIE

Recensie: De Val - Matthias M.R.Declercq

Ontroerend verhaal over Vlaamse coureurs

Vijf renners uit de Scheldestreek fietsen zich met diverse achtergronden naar een professionele status. Matthias M.R. Declercq kruipt in hun hoofden en haalt daarin De Val de gedachten uit. Aan angstige, pijnlijke, triomfantelijke momenten.

Een verhaal dat je met de ins en outs van betaalde sport confronteert. In dit geval die op twee wielen. In zijn ogen draagt wielrennen het boetekleed dat zoveel andere takken van sport zou ‘sieren’.

Doping, maar ook andere factoren als jaloezie drijven de vriendschap tussen de vijf uiteen. Iljo, Dimi, Wouter, Kurt en Bert zijn de coureurs die ons de dramatiek op wielen aanreiken. Een aantal pieken met zoveel meer diepe dalen

Beschuldigingen over het gebruik van doping die zeven jaar een verwoestende uitwerking hebben en de mens achter de sporter volledig ontwrichten. Dat doet ook de dodelijke val in een Zesdaagse. Het zijn de sturen die in elkaar haken waarbij zowel de renner die het leven laat als degene die overeind krabbelt slachtoffers zijn.

Declercq schrijft het zo beeldend dat je als het ware meerijdt en zelf de spanning ondergaat. Prachtige flashbacks die de doorwerking van incidenten illustreren. Wat het met een renner doet als zelfs zijn geliefden gaan twijfelen. De naïeve sportman die niet heeft geleerd zijn woorden te wegen en daar meervoudig op wordt afgerekend.

De rol van verzorgers zonder medische bagage die met hun mosselsoep een renner vleugels geven, maar ook de ontmaskerende gevolgen.

Internationale successen die overschaduwt worden door de erop volgende vrije val. Een kijkje achter de schermen van vooral een formatie als Quickstep waarbij de auteur niets verbloemt.

Aandacht ook voor de enorme inspanningen die de mannen moeten verrichten om zich staande te houden in een wereld met meer dan een vleug aan list en bedrog.

Vallen en opstaan. Steeds weer tot soms de dood erop volgt. Doorgaan tegen beter weten in. De angsten van het thuisfront. Een boeiende reconstructie van wat vijf jonge mannen bijeen brengt en uit elkaar drijft.

De pennenvruchten van Declercq ontroeren, boeien en stemmen tot nadenken. Op een geheel ander vlak bewees hij zijn talenten al met De ontdekking van Urk dat op de shortlist van de Brusseprijs 2021 stond.

Een aanrader voor iedereen die van sport houdt. Het bewijs dat bewegen goed is, maar dat je figuurlijk wel moet oppassen in welke richting je gaat.

 

Recensie: De Val - Matthias M.R.Declercq

De val

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Vijf jongens ontmoeten elkaar bij toeval in de loop van een paar jaar, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren allemaal een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Maar het leven blijkt harder dan de droom. Wat hen ooit samenbracht, de koers, rukt hen ongenadig ook weer uit elkaar. De val reconstrueert op indringende wijze het soms grappige, soms tragische, maar altijd realistische relaas van deze jonge renners. Een groots verhaal over wielrennen, gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar nog meer over vriendschap en volwassen worden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen