• onze waardering

Wild Cooking  - Ilse de Vis & Frank Fol RECENSIE

Recensie: Wild Cooking  - Ilse de Vis & Frank Fol

Ilse & Frank zijn een bekend duo van het programma Z-Mastercooks, waarin duurzame initiatieven op nummer één staan. Wild cooking is hier duidelijk een verlengstuk van. Om de aarde te kunnen redden wordt het namelijk steeds belangrijker om meer groentes te gaan eten en juist in dit kookboek staat groente centraal. Door deze recepten te gaan maken kan jij zelf je steentje bijdragen aan het verbeteren van de wereld en onze wereldwijde Sustainable Development Goals.

Na een korte intro over Ilse, Frank en de fotograaf duik je al snel de recepten in. Tussendoor vind je nog een aantal pagina's met extra informatie over een aantal duurzame merken en ingrediënten die veel samenwerken met de culinaire wereld. Daarnaast krijg je een kijkje in We're Smart, het bedrijf van Frank, waar koks en aanbieders van duurzame producten elkaar kunnen vinden. Het voelt hierdoor een beetje als een boek vol met reclame voor de eigen bedrijven van de twee schrijvers.

Je vindt in Wild Cooking uiteenlopende recepten van ontbijt tot desserts. De foto's zijn prachtig en de borden zijn zeer culinair opgemaakt. De borden op de foto's zijn van het eigen bedrijf van Ilse en zien er fantastisch uit. Helaas kan je door de portie grootte op de foto niet altijd inschatten of het een voor- of hoofdgerecht zou moeten zijn. Wel staat er altijd bij voor hoeveel personen het is en staan de (kook)technieken die je gaat gebruiken erbij. Op deze manier kan je zelf inschatten of je het makkelijk kunt maken. De bereidingstijd staat altijd vernoemd en is meestal +/- 30 minuten daardoor zijn het meestal redelijk simpele gerechten. Een leuke toevoeging is een aanbevolen drankje bij elk recept, dit varieert van een kopje koffie tot hele specifieke wijnen.

Bijna alle recepten bevatten ingrediënten van de duurzame leveranciers die in het boek zijn vermeld zoals Koppert Cress, Arqan, Iluigi of Verstegen. Dit maakt het lastig om in de supermarkt, op de markt of ergens anders je boodschappen te doen of alternatieven te vinden. Je merkt dat de recepten vaak niet heel ingewikkeld zijn, maar hierdoor is het extra belangrijk dat je ingrediënten hebt van goede kwaliteit, anders komen de smaken absoluut niet tot zijn recht. Daarnaast heb je per recept vaak veel kooktechnieken nodig, elk ingrediënt moet je bijna anders bereiden. Hierdoor wordt de bereidingstijd soms wat langer dan vermeld.

Chocolade brownie met truffelhoning

Wie houdt er niet van brownies? Deze zijn gemaakt met rode bieten, dus had ik er niet al te veel van verwacht. Ik weet dat er allerlei gezonde brownies met courgette, bruine bonen en biet te vinden zijn, maar ze hebben mij nooit echt aangesproken, dus tijd om dit eens te proberen. Deze is niet heel gezond, want er gaat nog genoeg suiker en boter doorheen. Het was heel makkelijk om te maken en heeft mij positief verrast. Het was namelijk ontzettend lekker en echt eens wat anders! Ik heb de arganolie weggelaten en de truffelhoning vervangen door andere honing. Dat had vast net dat beetje extra gegeven, maar ik vond het zonde om dit alleen voor dit recept aan te schaffen.

Met vork geplette aardappel, kastanjepaddenstoelcarpaccio met motti cress en selderijsausje

Op de foto ziet het er heel mooi uit en door de titel lijkt het een mega bijzonder recept. Het valt gelukkig allemaal mee en is redelijk simpel te maken. Dit is wel echt een recept waar je echt goede ingrediënten nodig hebt, omdat het niet zo veel ingrediënten bevat. Ik vind het slim dat de aardappels gekookt worden met de knoflook om al direct smaak toe te voegen, maar de rest van het gerecht vond ik niet echt bijzonder.

Bij Wild Cooking dacht ik meteen aan wild gevogelte, wilde zwijnen en andere wild geschoten dieren, maar niets is minder waar. Dit boek draait juist om groente en het streven naar een duurzamere wereld met voedsel dat je wild zou kunnen plukken. Het is helaas niet makkelijk voor de hobbykok om alle exacte ingrediënten te vinden en mist helaas wel wat diepgang in het idee achter Wild Cooking. Het zou door te focussen op waarom en hoe je op deze manier bijdraagt aan een betere wereld een veel beter boek geworden zijn. Alleen als je aardig culinair bent onderlegt en op zoek bent naar nieuwe uitdagingen om te koken met groente uit het seizoen is dit wel een boek voor jou.

 

Recensie: Wild Cooking  - Ilse de Vis & Frank Fol

Wild cooking

  • Auteur:

    Frank Fol
  • Verschenen:

    19 oktober 2021
  • Uitgave:

    ISBN 9789401480086
    Uitgever Lannoo
    208 pagina's
  • Uitgever:

    Lannoo
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Samen met de juiste lokale producten van topkwaliteit en partners die altijd op zoek zijn naar net dat beetje meer heeft de Groentekok Frank Fol voor elk seizoen 'wilde' recepten bedacht.

    De heerlijke recepten van Frank Fol, op de natuurlijke keramiek van Wild Moon, schitterend gefotografeerd door Wim Demessemaekers (The Soul Foud Photographer), zorgen voor de meest perfecte, unieke smaakcombinaties.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen