• onze waardering

Tom Clancy Kettingreactie - Mike Maden RECENSIE

Recensie: Tom Clancy Kettingreactie - Mike Maden

Jack Ryan jr. is in Spanje voor een welverdiende vakantie als hij een oude jeugdliefde, Renée Moore, tegen het lijf loopt. Omdat zij op dat moment een afspraak heeft, spreken de twee af om later bij te praten. Maar net als Jack het café verlaten heeft, ontploft het gebouw. Jack is vastbesloten uit te zoeken wie de dood van Renée op zijn geweten heeft.

Tom Clancy Kettingreactie is het vierde deel in de Jack Ryan-reeks dat door Mike Maden is geschreven.

Je volgt zowel Jack Ryan jr. als zijn vader president Jack Ryan. Beide worden geconfronteerd met een lastige situatie. Jack jr. wordt hard geraakt door Renées dood en hij is er van overtuigd dat er meer achter steekt dan op het eerste oog het geval lijkt te zijn, helemaal omdat Renée voor ze stierf hem het mysterieuze woord Sammler toefluisterde. Hij is vastberaden en meedogenloos in zijn jacht naar de waarheid. Ondertussen heeft president Ryan met een heel ander probleem te maken: iemand laat containerschepen op de Grote Oceaan verdwijnen.

Je leest niet alleen vanuit de perspectieven van Jack en president Ryan, maar ook vanuit die van andere personages zoals agenten, criminelen en slachtoffers. Er worden daarmee vragen opgeroepen, want hoe passen die personages en hun belevenissen precies in het plot?

Het hele boek speelt zich af in enkele dagen en de hoofdstukken zijn kort. Mike Maden weet daardoor het tempo er voldoende in te houden. En dat terwijl er ook een heleboel technische informatie in het verhaal is verwerkt. Dat die informatie het tempo er niet uit haalt, komt doordat het slim in het verhaal verweven is.

Het plot wordt dus gedreven door informatie en actie, waarbij geweld niet wordt geschuwd. Het verhaal zit verder prima in elkaar en de plottwist weet ook wel te verrassen, maar toch is Tom Clancy Kettingreactie geen bloedstollend spannende thriller. Het blijft allemaal te oppervlakkig, waardoor het ook moeilijker is om met de personages mee te leven. Dat zorgt er voor dat dit geen verhaal is dat je lang bij blijft. Daarbij moet gezegd worden dat ik de eerdere delen niet heb gelezen. Wellicht is het anders als je de hoofdpersonages al uit de rest van de reeks kent.

Al met al is Tom Clancy Kettingreactie van Mike Maden een prima thriller waarin genoeg gebeurd. De spanning is niet om te snijden, maar is wel voldoende om je aan het lezen te houden. Helaas blijft het allemaal wat oppervlakkig, waardoor je niet echt in het verhaal gezogen wordt. Ik geef Tom Clancy Kettingreactie daarom 3 hartjes.

 

Recensie: Tom Clancy Kettingreactie - Mike Maden

Tom Clancy Kettingreactie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens een vakantie in Barcelona loopt Jack Ryan jr. in een café een vriendin van vroeger, Renee Moore, tegen het lijf. Helaas heeft ze geen tijd om bij te praten en dus maken de twee een afspraak voor later op de dag. Maar vlak nadat Jack het café heeft verlaten, wordt het door een explosie verwoest. En hoewel hij nog probeert Renee te redden, komt hij te laat. Ze sterft in zijn armen, nadat ze nog één woord heeft gefluisterd: Sammler. Samen met de Spaanse geheime dienst gaat Jack jr. op zoek naar de daders van de aanslag. Intussen heeft zijn vader, president Jack Ryan, te maken met een heel andere crisis. Op de Stille Oceaan verdwijnt het ene na het andere containerschip compleet van de radar.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De bloemen van Juffie - Wina Eberhard

 • Warner Bros. wil meer Harry Potter content maken

 • Riverdale seizoen 7 wordt het laatste seizoen

 • Schemergeesten - Angie Sage

 • Het medaillon van Chagall - Reina Crispijn

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen