• onze waardering

Winteren - Katharine May RECENSIE

Recensie: Winteren - Katharine May

Winteren is een verhaal geschreven door Katherine May. Zij is schrijfster van fictie en non-fictie. Ze woont met haar gezin in Engeland, vlak bij de zee. Winteren is een verhaal dat gaat over de figuurlijke winters die een mens meemaakt in zijn leven, periodes waarin het leven zwaar valt en niet altijd meezit.

In het verhaal wordt door May steeds de link gelegd tussen de letterlijke en figuurlijke winter. Volgens haar is winteren een periode in de kou. Een fase in je leven waarin je afgesneden bent van de wereld, je afgewezen voelt, buitenspel gezet, belemmerd in je vooruitgang of gedwongen in de rol van buitenstaander zit. Het vloeit vaak voort uit ziekte of een ingrijpende gebeurtenis in het leven.

Winteren is een mooi verhaal over hoe een mens zich kan voelen in de mindere periodes in het leven. Zoals May deze periode verwoordt in haar boek voel je als lezer een stukje herkenning. Je voelt letterlijk de boodschap die May je wil meegeven. De boodschap dat ieder mens vroeg of laat te maken krijgt met een mindere periode. Maar bovenal wil ze meegeven, dat wanneer alles aan diggelen ligt, ook alles weer voor het oprapen ligt. En dat is volgens haar het onweerstaanbare geschenk van 'winteren'.

Als lezer leer je van May om de negatieve zaken in het leven zo om te buigen dat je het licht en de mooie periodes weer ziet. Dat je voldoening kan halen uit de kleine dingen van het leven. En je leert te kijken naar dat wat er toe doet.

De hoofdpersoon in het boek is Katherine zelf. Een vrouw die 'wintert' na een veel te lange periode van hard werken en tegenslagen in haar gezin. Met het personage Katherine krijg je niet zozeer een band, maar dat is in dit boek ook niet de hoofdzaak. Hoofdzaak zijn de gevoelens die Katherine voelt en beschrijft, en de herkenning daarvan door de lezer.

De schrijfstijl die May hanteert is prachtig, warm en soms bijna poëtisch. Het leest makkelijk door het fijne taalgebruik, maar het leest niet vlot. Dit ligt niet aan de schrijfstijl, maar aan het feit dat je delen van dit verhaal goed op je in wilt laten werken, bijna ervaren! May neemt de lezer mee in het verhaal aan de hand van gebeurtenissen per maand. Vanaf de nazomer in september tot de lente begint, eind maart.

Het thema in dit boek spreekt voor zich. De titel is leidraad in het verhaal en daarmee een groot thema. Toch kun je tussen de regels door ook de kleinere thema's als familiebanden en liefde vinden.

Al met al heeft May een warm verhaal weten te schrijven over een onderwerp dat altijd nog gevoelig is om over te spreken. Een verhaal dat elke lezer zal raken en waar ook elke lezer een les uit kan halen. Een verhaal dat je aan het denken zet en je doet realiseren dat er een verleden, een heden en ook altijd weer een toekomst is!

Recensie: Winteren - Katharine May

Winteren

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Winteren verkent op een prachtige en troostrijke manier de donkere periodes van het leven, wanneer we ons moeten terugtrekken om onszelf te verzorgen en te herstellen.

    We moeten leren de winter uit te nodigen in ons leven. Daar gaat dit boek over: het proces leren herkennen, begrijpen en zelfs koesteren. We zullen er misschien nooit voor kiezen om te winteren, maar we kunnen wel kiezen hoe.

    Iedereen heeft wel momenten in zijn of haar leven die vragen om stilstand: een verlies, ziekte, zorgen, te hard gewerkt. Katherine May laat zien dat deze periodes komen en gaan, net als de seizoenen. En zoals in de natuur de winters gebruikt worden om te rusten, kunnen wij deze momenten ook aangrijpen om een stap terug te doen en te 'winteren'.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Mythische fietstochten in Europa - Lonely Planet

  • Documentaires waar iedereen over zou moeten praten

  • Greenwood - Michael Christie

Zoek in artikelen