• onze waardering

Izakaya - Tim Anderson RECENSIE

Recensie: Izakaya - Tim Anderson

Tim Anderson's Izakaya is het nieuwste kookboek van deze Britse chef-kok. Geschreven midden in de coronapandemie en derhalve gericht op het lekker thuis koken en etentjes geven in je eigen bubbel. 

Izakaya zijn de kleinere Japanse eethuisjes, waar de Japanners snel wat gaan eten na werk. Het concept begon ooit met de sake barretjes, waar men even kon relaxen. Al gauw kwamen daar kleine snelle hapjes bij en zo werd het Izakaya ontwikkeld. Je kunt het een beetje vergelijken met de Spaanse tapas barretjes. Izakaya van Tim Anderson bevat dan ook recepten voor makkelijke gerechten uit deze Japanse eethuisjes. 

Tim Anderson is een Amerikaans-Britse chef, winnaar van BBC Masterchef 2011. Anderson is een beetje een duizendpoot. Hij kookt, schrijft kookboeken, heeft een restaurant en doet ook nog werk voor de radio. Hij heeft een voorliefde voor de Japanse keuken. 

Tussen de gerechten door vertelt Tim Anderson ook nog de verhalen van bekende sakebarretjes en Izakaya restaurants. Interessant en je krijgt daardoor ook het gevoel alsof je een rondleiding krijgt door heel het Izakaya concept. 

Het leuke aan dit kookboek is dat Tim Anderson het Izakaya concept gemixt heeft met recepten uit andere culturen, vooral Koreaans en Italiaans, de laatste vanwege het gebruik van pasta's. Hij geeft voor in het boek ook duidelijk aan dat het hier Fusion betreft. Dit levert echt super leuke combinaties op. En super lekker! Wat te denken bijvoorbeeld van 'Japanse curry met krokante kip en spaghetti' of van 'met whisky geflambeerde mosselen in dashiboter'. Er komt van alles om de hoek kijken: BBQ op z'n Japans; frituren; kaasfondu en grillen. Een apart sushigerecht, dumplings en zelfs aardappelgerechten: gepofte aardappel met zalmeitjes. 

Het boek Izakaya begint met een inleiding waarin de herkomst van Izakaya uitgelegd wordt. Daarna een handleiding, want hoe serveer je eigenlijk een Izakaya maaltijd. Daarna volgt een uitleg van de belangrijkste Japanse begrippen en de zeven meest essentiële Izakaya ingrediënten: sojasaus, rijstazijn, miso, sake, mirin, Japanse rijst en dashi. 

De recepten zijn werkelijk erg eenvoudig en de meeste ingrediënten kun je overal makkelijk krijgen in de meeste supermarkten. Voor een paar aparte dingen, moet je misschien wat meer moeite doen en naar een toko gaan. Veel ingrediënten zijn ook niet eens specifiek Japans of Oosters.  

Ik heb me gewaagd aan Gyoza met kaas en ui (blz 91-92) en grappig genoeg is het een beetje het idee van een tarte tartin. Je keert heel de boel om op een bord. Gyoza is een Japanse dumpling. De Gyozavellen kon ik zelfs gewoon bij de AH halen. De dumplings maken is even een werkje maar de beschrijving in het recept is duidelijk. Het dichtvouwen is even secuur te werk gaan. Aangeraden werd de dumplings even in te vriezen, zodat je ze makkelijker kon verwerken, want je gaat er uiteindelijk in de koekenpan een soort kaastaart van maken. Ik heb echter iets teveel kaas gebruikt, dus bij mij zie je de dumplings niet meer, maar de structuur had een verrassende bite en de smaak was erg lekker. 

Ik heb het gecombineerd met een garnalengerecht: garnalen met chilimayo. In principe eenvoudig gefrituurde gamba's in een deegjasje (blz.37). 

Als tweede gerecht heb ik de gebakken rijst met krokante stukjes gemaakt (blz. 168). Een beetje het nasi goreng idee maar met gamba's en shiitake, gekruid en aangemaakt met soja, mirin, sake en dashipoeder en grof gehakte gember. Nassi 2.0 plus dus! 

Izakaya van Tim Anderson is wat mij betreft zondermeer een aanrader. Even eens heel iets anders dan normaal, met recepten die super makkelijk en snel klaar te maken zijn. Mooi eigentijds en speels vormgegeven. Daarom zeker 5 hartjes. 

Recensie: Izakaya - Tim Anderson

Izakaya

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    'Izakaya' zijn de eenvoudige Japanse eethuisjes waar je na een dag werken even stoom afblaast met een drankje, kleine hapjes, snacks en meer. Vergelijk het met het bezoek van een Spanjaard aan een tapasbar of met de Hollandse vrijmibo met bier en bitterballen. Alleen dan wel op z’n Japans, van lichte hapjes tot en met gerechten die vullen. Van allerlei kleine hapjes als diverse yakitori, gemarineerde inktvisjes, schaaltjes edamame, pickled komkommer met knoflook en sesamolie, of juist iets uitgebreider. Of je nu kiest voor diverse kleine snacks of trek hebt in een wat vullender gerecht, 'Izakaya' biedt voldoende mogelijkheden om je repertoire Japanse gerechten uit te breiden: van licht en fris als in sake gestoomde schelpjes of vullende gyoza van aubergine met garnalen en gehakt of ‘zeebrasem nanban-zuke’. Van kleine mondvermaakjes tot en met desserts en drankjes. Met goede uitleg over de voorraadkast en kooktechnieken.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Petra Boots

  • Het jaar rond - Cathy Bramley

  • Recensie: Grey's Anatomy - seizoen 10

Zoek in artikelen