• onze waardering

Zilt - Annette van Ruitenburg RECENSIE

Recensie: Zilt - Annette van Ruitenburg

Zilt, wat is dat eigenlijk voor smaak? Waar zit dat eigenlijk in? Hoe gebruik je deze smaak en producten? Het boek Zilt biedt de oplossing voor deze dilemma's. Daarnaast is het niet alleen een kookboek, maar ook een gids voor moestuinen en staat het boordevol teelttips. Hierdoor kan je direct aan de slag om 'normale' ingrediënten nóg lekkerder te laten smaken en kan je ook direct starten met een eigen milieubewuste (zilte) moestuin.

Zilt is een initiatief van het instituut voor natuur educatie (IVN) en zij hebben verschillende experts samen gebracht om dit boek te maken. Zo is Sabien Bosman cateraar, waddengids en wildplukker. Ellen van Straten een ervaren zilte groenteteler en Anette van Ruitenburg kookboekschrijver en receptontwikkelaar.

Je vindt in Zilt uiteenlopende recepten van maanzaadcake tot wortelkoekjes en zelfs zilte gin tonics. Er zit geen speciefieke volgorde in de recepten, maar het thema is duidelijk: Zilt. Elk recept bevat zeekraal, zeebanaan, lamsoor, zeekool of een ander product die ervoor zorgt dat er een zilte touch aan jouw gerecht komt te zitten.

Je merkt direct als je Zilt open slaat, dat een kookboek maken voor de dames geen gesneden koek is. Het voelt een beetje als een kookboek uit de jaren '90 of neigt zelfs naar tuinmagazine. De foto's zijn zeker mooi en het eten ziet er lekker uit, maar toch komt het totaalplaatje niet helemaal goed uit de verf. Dit komt wellicht doordat de natuur en teelt stukken continu worden afgewisseld met de recepten en er weinig extra kleur gebruikt wordt op de pagina's. Een leuk 'nieuw' ding wat juist meer gebruikt mag worden in andere boeken zijn de QR codes, waarbij de direct kunt meekoken met een chef of wordt doorverwezen naar websites met meer informatie.

Helaas kan je niet altijd opmaken of het een voor- of hoofdgerecht zou moeten zijn. De foto maakt dit ook niet duidelijk en het aantal personen staat er ook niet bij vermeld. Daarnaast mist de bereidingstijd, waardoor je goed de recepten goed moet doorlezen voordat je gaat beginnen. Het doorlezen van de recepten is natuurlijk altijd aan te raden als je een recept volgt, maar hier zeker noodzakelijk. Het zijn vaak geen ingewikkelde recepten, dus je hoeft meestal niet heel lang in de keuken te staan.

Als je geen eigen (zilte)moestuin hebt is het soms wat lastig om de juiste ingrediënten te vinden in de supermarkt (of speciaalzaak). Soms heb je ook ingelegde, gedroogde of reeds voorbereidde ingrediënten nodig. Dit maakt het absoluut duurzaam, maar wel wat onhandig.

Scones met zeekraal

Bij scones denk ik altijd direct aan een high tea. Ik vind ze heerlijk, maar ik eet eigenlijk altijd alleen de zoete variant, dus ik ben benieuwd naar deze 'zilte' scones met zeekraal en oude kaas. Ze zijn eigenlijk heel makkelijk te maken en zien er goed gelukt uit. Qua smaak vond ik ze prima maar niet mega bijzonder. Er had van mij meer oude kaas (of een bijzondere blauwe kaas) in gemogen. De zeekraal valt ook niet heel erg op en ze zijn een klein beetje droog. Conclusie: makkelijk te maken, zien er goed uit, maar de smaak mag nog wat beter.

Tzatziki met zeekraal en gegrilde aubergine

Nu ik de zeekraal al in huis had leek het mij leuk om er nog iets mee te doen. Ik hou ontzettend van gegrilde aubergine, dus dit leek mij top. Het is heel simpel te maken en ook snel klaar. Tzatziki maken, aubergine grillen, zeekraal blancheren en hop op een bord. Helaas stonden een aantal ingrediënten niet in de lijst, maar wel in de tekst van het recept. Hierdoor heb ik de aubergine gewoon normaal gegrild en niet met citroen, gedroogde zeekraal en zeewier. Het is erg smaakvol, alleen de zeekraal valt door de knoflook in de tzatziki een beetje weg, wat jammer is.

Zilt is een verrassend kookboek, omdat het gecombineerd wordt met het onderhouden van een (zilte) moestuin. Ik zou starten met de moestuin en als je deze zilte producten gaat oogsten pas het boek erbij pakken. De lay-out is wat mij betreft een beetje saai en wellicht zelfs wat gedateerd, maar alles is wel heel overzichtelijk vormgegeven. Zilt is een mooi initiatief om mensen meer te laten koken met zilte producten uit de (eigen)tuin. De uitvoering laat helaas wat te wensen over, zoals de bereidingstijd, het geschatte aantal personen en zelfs op de ingrediëntenlijsten missen soms dingen uit het recept.

Recensie: Zilt - Annette van Ruitenburg

Zilt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Zeekraal, lamsoor, oesterblad, zeewier: stuk voor stuk zijn het voorbeelden van zilte groenten. Langs de Nederlandse en Belgische kust, maar ook in andere landen, neemt de verzilting van de grond toe, dus ook van landbouwgrond. Het telen van zilte groente is een oplossing voor gebruik van deze landbouwgrond, maar dit kan ook thuis!
    Zilte groente kun je overal telen; in de tuin, op het balkon, in de kas, in je kamer, of zelfs op het aanrecht, of je nu aan de kust woont of niet. Zilt leert je hoe je met zilte teelt de heerlijkste groente kunt telen en niet onbelangrijk hoe je deze in verrassende en smaakvolle gerechten kunt verwerken. Want niet alleen is de toename van zilte producten in ons eetpatroon een oplossing voor de landbouw, de groenten zijn rijk aan mineralen, vitaminen en vaak ook voedingsvezels.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Magycker 2 - Drakenhart - Adrian Stone

  • Tweede boek van The Devil Wears Prada komt eraan

  • Recensie: Het ultieme meisjesboek

Zoek in artikelen