• onze waardering

Uit het niets - Aline Sax RECENSIE

Recensie: Uit het niets - Aline Sax

'Was ik dood? Het was donker. Ik was niet dood. Ik was niet begraven. Ik was ergens waar nog anderen waren. Toch weet Elisabeth niet meer wie ze is, of waar ze is. Ze is in een Enclave in een verlaten luchthaven. Ze is een van de laatste mensen op aarde nadat de wereld bijna is vergaan. Niemand herinnert zich nog iets. Niet van zichzelf. Niet van de wereldramp. Toch zet Elisabeth vraagtekens bij het verhaal: is er dan echt helemaal niets meer buiten de luchthaven? En waarom doen ze zo geheimzinnig?

Uit het niets is de nieuwste roman van Aline Sax. Deze Vlaamse schrijfster heeft al meerdere intense verhalen op haar naam staan en ook in Uit het niets is ze er niet bang om een pittig thema aan te snijden. Want wie ben je als je niet meer weet hoe je was? Dromen we er soms niet allemaal van om iets te kunnen vergeten? Maar is dat uiteindelijk wel echt waar we naar verlangen? Is "begeren" soms leuker dan "beheren"?

Het verhaal van Uit het niets is heel leuk opgebouwd. Dat begint al met de titels van de hoofdstukken. Deze zijn niet gewoon genummerd, maar sommige letters zijn weggevallen. Hoofdstuk Een is dus E_ _, hoofdstuk Twee _ W _ _ en hoofdstuk Drieëndertig D _ ie_ _ _ er_ _ g. Hoe meer Elisabeth over zichzelf te weten komt, hoe meer letters er tevoorschijn komen.

Aline Sax heeft een vlotte schrijfstijl. Toch heb je wat moeite met in het verhaal komen. Dat komt misschien ook doordat de lezer al snel de sceptische gevoelens van Elisabeth overneemt over haar omgeving. Ook lijkt het verhaal zelf niet helemaal te kloppen. Elisabeth kan iets simpels als haar eigen naam, familieleden of woonplaats niet meer herinneren, maar ze herkent wel gelijk dat ze in een luchthaven is, ze kan nog lezen, ze weet hoe computers werken enzovoorts.

Enerzijds past de cover perfect bij het verhaal. Elke scherf met een stukje foto geeft een deel van het verhaal weer. Anderzijds zijn de kleuren van de kaft heel licht en geeft dat de roman een feelgood uitstraling terwijl dat helemaal niet past bij het verhaal. Uit het niets wordt gepromoot als een young adult verhaal, maar past net zo goed op de plank bij een volwassene die houdt van thrillers. Helemaal als je fan bent van thriller/fictie zoals Divergent of Boy7. Toch is Uit het niets absoluut geen copycat van deze bestsellers. Hoewel het verhaal soms vergelijkbaar is, geeft deel 2 een heel andere, unieke wending aan het verhaal.

Aangezien het verhaal draait om (verloren) herinneringen is de titel erg passend. Eigenlijk draait het verhaal alleen om het personage van Elisabeth, maar dat is niet storend. De zoektocht van Elisabeth naar zichzelf houdt de aandacht van de lezer vast. De spanning neemt toe in deel twee van het verhaal, maar opnieuw lijken de keuzes van Elisabeth soms niet logisch. Hoewel het einde passend is, blijven veel vragen onbeantwoord: Hoe loopt het af met de band tussen Elisabeth en haar ouders? Was Lin net als haar of zat ze bij de "organisatie"?

Kortom, Uit het niets is een leuke thriller/young adult voor tussendoor. Aline Sax weet de spanning goed op te bouwen. Door de zoektocht van Elisabeth goed uit te stippelen weet Aline Sax de lezer telkens genoeg te voeden om nieuwsgierig te blijven. Toch is het geen echte pageturner. Hoewel niet duidelijk is waar Elisabeth in is beland, is het wel voorspelbaar. Ook is het niet helemaal geloofwaardig wat Elisabeth wel en niet is vergeten. Tot slot worden niet alle vragen beantwoord die het verhaal bij de lezer oproept. Hiermee laat Aline Sax punten liggen. Toch heeft Uit het niets een unieke wending en zorgt het avontuur voor vermaak van de lezer

Recensie: Uit het niets - Aline Sax

Uit het niets

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat als mijn herinneringen helemaal geen echte herinneringen zijn? Misschien is het allemaal nooit gebeurd. Misschien heeft iemand mijn herinneringen niet gewist, maar overschreven met pseudoherinneringen, met verzinsels, met fictie die helemaal niet heeft plaatsgevonden. Elisabeth ontwaakt in een verlaten luchthaven. Hier hebben de laatste overlevenden van de mensheid zich verzameld, nadat een catastrofe de wereld heeft vernietigd. De zon is verduisterd, de aarde koud, de lucht giftig. De overlevenden zijn op elkaar aangewezen. Maar niemand herinnert zich iets van de ramp of het leven voor de luchthaven. En er blijken nog meer gaten te zitten in het verhaal. Elisabeth wil er het fijne van weten. Maar dan moet ze haar herinneringen zien terug te krijgen. En wil ze dat wel?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Straw Dogs

  • Antiglamour

  • Voor nu en altijd - Nora Roberts

Zoek in artikelen